Τοπικά

Το Λονδίνο σε ρυθμούς κοινωνικής διάσπασης – Δυο Βολιώτισσες που ζουν εκεί περιγράφουν το κλίμα “Θ”

χωρίς τίτλο

Ανησυχία, φόβος, διχασμός. Είναι το κλίμα που βίωσαν δυο φοιτήτριες από το Βόλο που ζουν στο Λονδίνο και ταυτόχρονα εργάζονται.
Μια πολυπολιτισμική πρωτεύουσα έζησε στους ρυθμούς της κοινωνικής διάσπασης και σήμερα όλα είναι «παγωμένα».
Πέρα από την αγωνία, διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού βίωσαν με διαφορετικό τρόπο το κλίμα των ημερών. Η ανησυχία για το μέλλον είναι σίγουρα το συναίσθημα που κυριάρχησε ανάμεσα σε πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μένουν στη Βρετανία. Οι εκπρόσωποι της καμπάνιας του Leave διαβεβαίωναν ότι Ευρωπαίοι πολίτες που κατοικούν ήδη στη Βρετανία δε θα επηρεαστούν, σε σημαντικό τουλάχιστον βαθμό, από ένα Brexit και ότι όποια τυχόν πολιτική σχετικά με την μετανάστευση θα αφορά μόνο πολίτες που θα θέλουν να μεταναστεύσουν στη Βρετανία από κάποιο χρονικό σημείο στο μέλλον και μετά. Ωστόσο, πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες δεν καθησυχάστηκαν από αυτό.
Το διακύβευμα του δημοψηφίσματος ήταν η μετανάστευση, που «απαγορεύει» την οικονομική ευρωστία των Εγγλέζων.
«Εκατομμύρια πολίτες κυκλοφορούσαν καθημερινά με αυτοκόλλητα που ανέγραφαν το in ή το leave. Όλοι μα όλοι συμμετείχαν στο δημοψήφισμα με τον δικό τους τρόπο , με ένα τρόπο όμως ειρηνικό, παρότι ο διχασμός είναι μεγάλος. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα η επόμενη μέρα θα έχει ένα χαρακτηριστικό, το «μούδιασμα», λέει η Άλκηστις Γερόπουλου.

Άλκηστις Γεροπούλου
Άλκηστις Γεροπούλου

«Για όλους εμάς ο φόβος είναι κυρίαρχος . Οι κάτοικοι του Λονδίνου είναι υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη , αλλά αποτελούν το 1/6 του πληθυσμού μιας χώρας με 60 εκατομμύρια κατοίκους. Όσοι δεν ζουν στο Λονδίνο, που είναι μια μεγάλη πολυπολιτισμική πρωτεύουσα του πλανήτη, βλέπουν την έξοδο από την ευρωζώνη , ως λύση. Σκέφτονται ότι θα φύγουν οι ξένοι και θα βρουν οι ίδιοι δουλειά στην πρωτεύουσα μεταναστεύοντας από τα χωριά. Αυτό το δημοψήφισμα είναι μια μάχη πολιτισμών μέσα στην ίδια τη χώρα. Όσοι σκέφτονται με εθνικιστικά κριτήρια συγκρούονται με έναν διαφορετικό κόσμο. Ένα «όχι» θα σημάνει ριζική αλλαγή στην Αγγλία που όλοι γνωρίζουμε. Θα πάψει να ισχύει το μοντέλο της αξιοκρατίας για να βρει κανείς εργασία. Αν ακούσει κανείς τα συνθήματα του «όχι» θα καταλάβει πως είμαστε ανεπιθύμητοι στη χώρα. Πάμε στη δουλειά μας και αναρωτιόμαστε αν ο διπλανός μας θέλει να φύγουμε από τη χώρα και θα μας διώξει με την ψήφο του. Τι κρίσιμο σημείο του δημοψηφίσματος είναι η μετανάστευση και αυτό το διακρίνει κανείς παντού», είπε η ίδια.
Η Ελένη Σουλιώτη σημειώνει ότι στη δημιουργία ενός κλίματος που θέλει τους μετανάστες, τους ευρωπαίους μετανάστες ανεπιθύμητους συντελεί και το γεγονός ότι οι επικεφαλής του Leave επικεντρώνονται συνεχώς στο θέμα της μετανάστευσης και της παρουσίας στη Βρετανία μεγάλου δήθεν αριθμού Ευρωπαίων πολιτών, αποκρύπτοντας συνειδητά άλλες όψεις του ζητήματος, όπως το γεγονός ότι συμβάλλουν σε μεγάλο ποσοστό στην οικονομία. Χθες ένας ταξιτζής έβαλε αφίσα του leave και κάποιοι συνάδελφοί του τον περικύκλωσαν και του κορνάριζαν. Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο στο δρόμο. Δεν έχω ξαναδεί τους λονδρέζους τόσο εκδηλωτικούς.

ΕΛΕΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΑΓΓΛΙΑ
Αυτό που κατάφερε το δημοψήφισμα είναι να μας κάνει να αισθανόμαστε μετανάστες, πράγμα που δεν συνέβαινε νωρίτερα. Οι Έλληνες και γενικά οι ευρωπαίοι του Νότου που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα είναι στόχος. Με ένα «όχι» πιστεύω πως τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το