Πολιτισμός

Λογοτεχνικό ντεμπούτο για τον φιλόλογο Μάνο Φορλίδα με έμπνευση από τον Ρήγα

Η ζωή του Ρήγα Βελεστινλή ενέπνευσε τον Μάνο Φορλίδα στο λογοτεχνικό του ντεμπούτο. Με το ιστορικό μυθιστόρημα που μόλις κυκλοφόρησε και φέρει τον τίτλο «Ο γιος του Ρήγα» (εκδόσεις Ελληνοεκδοτική), ο γνωστός φιλόλογος και φροντιστής, προσκαλεί τους αναγνώστες στον κόσμο που δημιούργησε, συγχωνεύοντας τη μυθοπλασία με πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν λίγο πριν ξεσπάσει η Ελληνική Επανάσταση του 1821.

«Ο γιος του Ρήγα» μπορεί να βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από την περασμένη Παρασκευή, αλλά για τον κ. Φορλίδα δεν είναι το πρώτο βιβλίο που κυκλοφορεί. Το 2018 έγραψε μαζί με τη σύζυγό του, Μαρία Μητράκου (είναι παντρεμένοι εδώ και 9 χρόνια), ένα σχολικό βοήθημα για τη Γ’ Λυκείου, με τίτλο «Τέχνη και τεχνική στα Νέα Ελληνικά». Μάλιστα επανεκδόθηκε το περσινό καλοκαίρι μετά τις αλλαγές που έγιναν στο σύστημα εξέτασης του συγκεκριμένου μαθήματος, όπως εξήγησε ο κ. Φορλίδας, ο οποίος κατάγεται από τον Λαύκο, αλλά ζει από χρόνια στον Βόλο, όπου μαζί με τον συνάδελφό του Θανάση Μπέτα, λειτουργούν από το 2016 το φιλολογικό φροντιστήριο «Νόησις».

Το έργο ξεκίνησε να γράφεται το 2012 και ολοκληρώθηκε πρόπερσι. Ο Μάνος Φορλίδας χρειάστηκε αρκετά χρόνια, μέχρις ότου καταλήξει στην οριστική μορφή του κειμένου. Στο ενδιάμεσο, όμως, μελέτησε από πρώτο χέρι πληθώρα πηγών. Ιστορικά έγγραφα και παλιά βιβλία, του έδωσαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσει την καλύτερη δυνατή έρευνα για τη χρονική περίοδο που καλύπτει το πρώτο μυθιστόρημά του, με φόντο τα προεπαναστατικά χρόνια του 1821. Πραγματοποίησε επίσης επιτόπια έρευνα σε τόπους που αναφέρει στο βιβλίο του, σε μία προσπάθεια του συγγραφέα να προσέξει και την παραμικρή ιστορική λεπτομέρεια.

«Η υπόθεση διαδραματίζεται στα χρόνια πριν την Επανάσταση του ’21. Στην ουσία το βιβλίο πραγματεύεται την προσπάθεια των Ελλήνων προς την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Το ιστορικό πλαίσιο, στο οποίο κινείται το βιβλίο, είναι ακριβές. Η δράση του Ρήγα Βελεστινλή βρίσκεται στο υπόβαθρο της ιστορίας, ενώ κάποιοι από τους ήρωες είναι μέλη της μυστικής ομάδας που είχε δημιουργήσει ο ίδιος», τόνισε ο συγγραφέας, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα βιβλία του Κορδάτου και του Σιμόπουλου, από τα οποία άντλησε πολύτιμα στοιχεία για το πώς ήταν η ζωή στην Ελλάδα τον 18ο αιώνα.

Ο τίτλος, πάντως, κεντρίζει το ενδιαφέρον, αφού παραπέμπει ευθέως στον εθνομάρτυρα από το Βελεστίνο, ο οποίος γνώρισε μαρτυρικό θάνατο στο Βελιγράδι το 1798, σε ηλικία 41 ετών. «Όταν έρθει η ώρα της ανάγνωσης, ο καθένας θα καταλάβει τον λόγο που διάλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο», παραδέχθηκε ο κ. Φορλίδας για το ογκώδες μυθιστόρημα των 560 σελίδων που συνέγραψε. Ένα άλλο εξίσου ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως το κείμενο αρχίζει in medias res, όπως μεταφράζεται από τα λατινικά, η τεχνική της αναδρομικής αφήγησης που επέλεξε ο Πηλιορείτης εκπαιδευτικός στον «Γιο του Ρήγα».

Κλείνοντας δε, εξήγησε τον λόγο που στο λογοτεχνικό του ντεμπούτο θέλησε να καταπιαστεί με ένα αρκετά απαιτητικό έργο. «Πάνω απ’ όλα μέτρησε η αγάπη μου για το διάβασμα και την Ιστορία», είπε και κατέληξε: «Με το βιβλίο επιχείρησα να φωτίσω την περίοδο εκείνη, για την οποία αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει πολλά πράγματα. Όπως και για τη δράση του Ρήγα, ο οποίος είναι μία σπουδαία ευρωπαϊκή προσωπικότητα και τον ρόλο που διαδραμάτισε στην προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης, δίνοντας τελικά τη ζωή του στον αγώνα για ελευθερία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το