Πολιτισμός

«Λογοτεχνική πινακοθήκη» και «Θεσσαλοί συγγραφείς» από τον Β.Δ. Αναγνωστόπουλο στο βιβλιοπωλείο «Ήλιος»

Το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων και οι Εκδόσεις Ήβη προσκαλούν στην (εξ αναβολής) εκδήλωση όπου θα παρουσιαστούν τα βιβλία του ομ. καθηγητή και προέδρου του ΚεΒιΜαΣυ Β. Δ. Αναγνωστόπουλου: Λογοτεχνική πινακοθήκη (Βιβλιο-αναγνώσεις και δημοσιεύσεις) και Θεσσαλοί συγγραφείς, τόμοι Α & Β (Θεωρητικά και κριτικά για βιβλία και συγγραφείς) στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ήλιος (Παύλου Μελά 25β – Ερμού) στις 5 Φεβρουαρίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 7 μ.μ. Θα μιλήσουν οι εκπαιδευτικοί-συγγραφείς: Γιώτα Κούγιαλη για τη Λογοτεχνική πινακοθήκη, Λίνα Θωμά για τους Θεσσαλούς συγγραφείς. Την εκδήλωση θα συντονίζει ο εκδότης Χρήστος Αγιώτης.
Ο Β. Δ. Αναγνωστόπουλος έχει γράψει για το 2τομο αυτό έργο τα εξής: Οι δύο τόμοι, με τίτλο Θεσσαλοί συγγραφείς – Θεωρητικά και κριτικά για βιβλία και συγγραφείς, αποτελούν ένα βασικό corpus σύγχρονων λογοτεχνών και πνευματικών δημιουργών, που είναι συνδεδεμένοι με την πολιτιστική παράδοση, το παρελθόν και το μέλλον της Θεσσαλίας. Το έργο τους ανυψώνει και λαμπρύνει τον τόπο μας. Γι’ αυτό και η απεριόριστη εκτίμηση και ο σεβασμός μας.
Το Ευρετήριο ονομάτων και των δύο τόμων, που καλύπτει 30 σελίδες, είναι ενιαίο για να διευκολύνεται ο αναγνώστης ως προς την ευρύτερη ανίχνευση των συγγραφέων. Έτσι θα έχει μια σαφέστερη εποπτεία και εικόνα των πληροφοριών και της εργογραφίας των Θεσσαλών σύγχρονων συγγραφέων, που είναι πολλές εκατοντάδες…
Όλα τα κείμενα είναι «παιδιά μου», ανέβλυσαν από την αγάπη μου προς τα Γράμματα, το βιβλίο και τον άνθρωπο τον δημιουργό. Υπάρχει, βέβαια, μια τυχαιότητα σε όλη αυτή τη δουλειά, ακριβώς διότι δεν ήταν και ούτε μπορούσε να είναι από πριν προγραμματισμένη. Πώς να προβλέψει κανείς ποια και πόσα βιβλία, ποιους και πόσους συγγραφείς θα μπορούσε να συναντήσει στη ζωή του και ειδικά στη μελλοντική εκπαιδευτική πορεία του; Τα βιβλία (κυρίως τα λογοτεχνικά) με κυνηγούσαν σε όλη μου τη ζωή και οι συγγραφείς (ποιητές, μυθιστοριογράφοι, διηγηματογράφοι, ερευνητές κ.ά.) πλήθαιναν και πληθαίνουν τα αγαπημένα πρόσωπα της ζωής μου. Και για τα χιλιάδες βιβλία που με περιβάλλουν, εμφανώς ή αφανώς, στο γραφείο και στο σπίτι, και δεν μπόρεσα να πω ή να γράψω δυο λόγια για το καθένα ή να το δω καταπρόσωπο (πώς κάνουμε με τους ανθρώπους;) τι να πω; Ζητάω ταπεινά συγνώμη, αλλά όλα τα αγκαλιάζω με αγάπη και εκτίμηση, όπως τους ανθρώπους.
Ο αναγνώστης έχει μπροστά του κείμενα ψυχής, αγάπης και γνώσης, θεωρητικά και κριτικά, που αφορούν στο έργο Θεσσαλών συγγραφέων, αλλά και σκέψεις γύρω από τη λογοτεχνία (ποίηση, διήγημα, μυθιστόρημα, μελέτη, έρευνα κ.ά.), σε βαθμό που καθιστά ευχάριστη και ενδιαφέρουσα την ανάγνωση και ενεργοποιεί τον γόνιμο στοχασμό γύρω από τον βιβλιακό πολιτισμό και τους συγγραφείς της Θεσσαλίας.
Η Λογοτεχνική πινακοθήκη, βιβλιο-αναγνώσεις και δημοσιεύσεις, εκδ. Ήβη, Βόλος, 2022, σελ. 630 περιλαμβάνει ξένους συγγραφείς και Έλληνες από άλλες περιφέρειες της Ελλάδας.

 

Share
Ετικέτες: Αναγνωστόπουλο

Πρόσφατα άρθρα

Κέιτ Μίντλετον: Η δημόσια συγγνώμη της Μπλέικ Λάιβλι μετά την αποκάλυψη της πριγκίπισσας ότι έχει καρκίνο

Η αποκάλυψη της Κέιτ Μίντλετον ότι διαγνώστηκε με καρκίνο είναι η νούμερο ένα είδηση τις…

23 Μαρτίου 2024

Θοδωρής Αθερίδης: Είχαν έρθει να με δείρουν καμιά 20αριά άτομα

Ο Θοδωρής Αθερίδης περιέγραψε μια στιγμή που βίωσε στη Θεσσαλονίκη ως παιδί, όταν κινδύνεψε να…

23 Μαρτίου 2024

Ζάρι: Ρεκόρ προβολών για Βρετανό TikToker που προσπαθεί να τραγουδήσει το κομμάτι – Είναι δύσκολα τα ελληνικά, τόνισε

Ο Άαρον Σίμπλεϊ μετρούσε ήδη μερικές χιλιάδες προβολές στα TikTok βίντεο που αναρτούσε. Όταν όμως…

23 Μαρτίου 2024

Επιστήμονες αναπτύσσουν πειραματικό χάπι γυμναστικής

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν μερικά από τα οφέλη της άσκησης σε…

23 Μαρτίου 2024

Συνελήφθη κλεπτομανής ετών… 71

Εντοπίστηκε από την αστυνομία 71χρονος που έκλεβε μικροαντικείμενα από καταστήματα στην περιοχή της Πάτρας. Έκλεβε…

23 Μαρτίου 2024

Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις – Έως τις 15/4 οι αιτήσεις

Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι…

23 Μαρτίου 2024