Εμπνεύστηκαν από τη σπουδαία επέτειο της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και μέσα από την ποίηση και την πεζογραφία απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις. Ο λόγος για δεκατρείς μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας οι οποίοι συμμετείχαν σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό και οι οποίοι εκτός από την ικανότητά τους στον γραπτό λόγο και την έκφραση των σκέψεων και συναισθημάτων τους, μετέδωσαν και μηνύματα για την ελεύθερη Ελλάδα, αλλά και με ποιες αξίες η νέα γενιά μπορεί να σταθεί στο μέλλον αντάξια των προγόνων της.
Πιο συγκεκριμένα η Ένωση Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (Ε.Λ.Β.Ε.), μετά την αξιολόγηση των συμμετοχών από την κριτική Επιτροπή ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του 17ου Πανελλήνιου Λογοτεχνικού Διαγωνισμού, τον οποίο προκήρυξε: α) για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και β) για τη συμπλήρωση 40 χρόνων πολιτιστικής δράσης της Ένωσης, στον βορειοελλαδικό, κυρίως, χώρο. Σύμφωνα με την Ε.Λ.Β.Ε, το φθινόπωρο θα οργανωθεί στη Θεσσαλονίκη και εκδήλωση απονομής βραβείων.
Δεκατρείς μαθήτριες και μαθητές του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας διακρίθηκαν στον 17ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Πεζογραφίας της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος.
Οι διακριθέντες μαθητές
Οι διακριθέντες μαθητές είναι οι εξής: Ποίηση μαθητών, Β’ Γυμνασίου: Άννα Στρούγγη: 1ος Έπαινος, Τίτλος ποιήματος: «Ελπίδα για Ελευθερία».
Γ’Γυμνασίου: Κατερίνα Καλαμπουκά: 3ος Έπαινος, Τίτλος ποιήματος: «Ελεύθερη Πατρίδα».
Πεζογραφία μαθητών
Α’ Γυμνασίου: Μαρία Στυλιανή Τουραμανοπούλου: 2ο Βραβείο διηγήματος, Τίτλος έργου: «Αγώνες στο χθες και στο Σήμερα».
Γεώργιος Τοπάλης: 1ος Έπαινος, Τίτλος έργου: «Ιστορία Αθάνατη» – (διήγημα).
Γιώργος Χιώτης: 2ος Έπαινος, Τίτλος έργου: «Η Κονκάρδα» – (διήγημα).
Νεφέλη Τοπούζη: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Το όνειρο της Άννας» – (διήγημα).
Ευφροσύνη Σκλιά: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Δύσκολος ο δρόμος για την Ελευθερία» – (διήγημα).
Ευμορφία Σταυρούλα Κουτσογιάννη: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «200 χρόνια ελεύθερος βίος – Αναμνήσεις μια ζωής» – (διήγημα).
Ελένη Τσιμά: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Οι ιστορίες του παππού» – (διήγημα).
Γ’ Γυμνασίου: Έλενα Σκοτεινιώτη: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Τα τέσσερα αντικείμενα της Λευτεριάς» – (διήγημα).
Ευδοκία Σταϊκούδη: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Πορεία προς την Ελευθερία».
Ευαγγελία Χαλκιά: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Από γενιά σε γενιά» – (διήγημα).
Δανάη Ρουμελιώτη: Τιμητική διάκριση, Τίτλος έργου: «Μέσα από τη δική τους ματιά».
Ο ηρωισμός και το παράδειγμα των προγόνων μας
Στη «Θ» κατέθεσαν τις απόψεις τους οι μαθητές. Η Άννα Στρούγγη ανέφερε πως «πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για την ελευθερία μας. Γιατί η ελευθερία σε κάθε εποχή ποτέ δεν είναι αυτονόητη».
Παίρνοντας τον λόγο η Έλενα Σκοτεινιώτη τόνισε πως «είναι ωραίο να είναι κανείς ελεύθερος, παρότι η ελευθερία δεν είναι δυστυχώς δεδομένη για πολλά κράτη. Νιώθω υπερήφανη που οι πρόγονοί μας πολέμησαν για να είμαστε σήμερα εμείς ελεύθεροι».
Από την πλευρά της η Νεφέλη Τοπούζη επισήμανε πως «η ιστορία σήμερα είναι πολύτιμη, ώστε η νέα γενιά να γνωρίζει, τι συνέβη στο παρελθόν».
Η Ευαγγελία Χαλκιά υπογράμμισε ότι «έγραψε ένα διήγημα, όπου ένας έφηβος διάβασε ημερολόγιο για τους προγόνους του και αυτό ήταν ένα ερέθισμα για να ανακαλύψει την ιστορία της χώρας του. Η ελευθερία ποτέ δεν είναι δεδομένη. Ακόμη και σήμερα παλεύουμε με έναν αόρατο εχθρό, όπως είναι ο κορωνοϊός».
Παίρνοντας τον λόγο η Ευφροσύνη Σκλιά ανέφερε πως «της αρέσει η ιστορία και θα πρέπει η νέα γενιά να μάθει το παρελθόν της χώρας της. Για να παραμείνει ένας λαός ελεύθερος, χρειάζεται ενότητα και προσπάθεια».
Παίρνοντας τον λόγο ο Γιώργος Χιώτης σημείωσε πως το διήγημά του αφορούσε μια κονκάρδα που άφησε η γιαγιά στο εγγόνι της και το τελευταίο μεταφέρεται πίσω στον χρόνο. Από το 1821 μου έμεινε ο ηρωισμός των προγόνων, αλλά και η πίστη στην προσπάθειά τους. Και η νέα γενιά, αν πιστέψει σε ιδανικά, μπορεί να καταφέρει το ίδιο».
Η Μαρία Στυλιανή Τουραμανοπούλου σημείωσε πως στη σημερινή εποχή ο αγώνας μας είναι να καταπολεμήσουμε τον ιό και να αντέξουμε όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα με τα οποία μειώθηκαν και οι ελευθερίες. Πιστεύουμε όμως πως με την προσπάθεια θα τα καταφέρουμε».
Η Κατερίνα Καλαμπουκά ανέφερε πως «μπορεί να έχουμε ελευθερωθεί από τους Τούρκους, αλλά ακόμη ως κράτος δεν μπορούμε να ορίζουμε τις τύχες μόνοι μας. Η πραγματική ελευθερία ακόμη και τώρα δεν υπάρχει για αρκετά κράτη, αφού κάποιοι άλλοι μπορούν να επηρεάζουν τις εξελίξεις παγκοσμίως».
Η Ευμορφία Σταυρούλα Κουτσογιάννη επισήμανε πως «οι παππούδες ξέρουν να αφηγούνται με όμορφο τρόπο διάφορες ιστορίες από πραγματικά γεγονότα δημιουργώντας συναισθήματα αυτοπεποίθησης και ελπίδας για το μέλλον».
Σε δήλωσή της η διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας κ. Ελένη Χατζηδημητρίου τόνισε πως «αξίζουν συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές για τη βράβευσή τους, αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό. Θα πρέπει να τονίσουμε τη συμβολή των φιλολόγων του σχολείου, που παρακίνησαν τους μαθητές/τριες να ασχοληθούν με τη δημιουργική γραφή και μάλιστα εν μέσω πανδημίας. Μια ακόμη απόδειξη ότι δεν απαιτούνται ιδιαίτεροι τίτλοι και ταμπέλες για ένα σχολείο για να δημιουργήσει κίνητρα στους μαθητές και τις μαθήτριές του».