Πολιτισμός

Λογοτέχνες και συγγραφείς στο Νότιο Πήλιο

Του Βάιου Κουτριντζέ,
συγγραφέα

Μέρος Ε’
Το καλοκαίρι του 2020, στα κυριακάτικα φύλλα της εφημερίδας «Θεσσαλία» από 28/6 έως 19/7 δημοσιεύτηκε σε τέσσερις συνέχειες το δοκίμιο με τον τίτλο «Λογοτέχνες και συγγραφείς στο Νότιο Πήλιο». Η μελέτη αυτή, έκτοτε, βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε να συμπεριλάβει, αν όχι όλους, όσο το δυνατόν περισσότερους Νοτιοπηλιορείτες πνευματικούς δημιουργούς. Πριν την παρουσίαση πέντε ακόμη συγγραφέων, θ’ αναφερθώ σε κάποια βιβλία που κυκλοφόρησαν, από το 2020-2022.
Ζαχαριά Μαρία: «Μαινάδες», Κύμα, 2022, μυθιστόρημα, επανέκδοση [α’ έκδ.: Ήρα Εκδοτική, 2015].
Ιντζές Στάθης: «Το συμβάν της οδού Μανουέλ Βάρας», Ενύπνιο, 2021, νουβέλα.
Κουτριντζές Βάιος: «Η γυναίκα του συγγραφέα», Ενύπνιο, 2021, μυθιστόρημα.
Κουτσοβαγγέλης Θεόδωρος: «Αρχαίες Αφέτες-σημερινός Πλατανιάς νοτίου Πηλίου», 2022, μελέτη-τοπική ιστορία.
Σημ.: Το βιβλίο: «Ο αστυνόμος της Αργαλαστής, 1965-1966» του Σεραφείμ Αθανασίου, καίτοι αναγγέλθηκε και δημοσιοποιήθηκε το εξώφυλλό του, δεν εκδόθηκε εισέτι.

Οι πνευματικοί δημιουργοί
-Γερακούλης Γιώργος. Καταγόταν από τη Μηλίνα. Ζούσε και δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στην Αθήνα και επισκεπτόταν συχνά τη γενέτειρα. Ήταν υπεύθυνος των εκδόσεων Κένταυρος. Από τον εκδοτικό του οίκο κυκλοφόρησαν κυρίως βιβλία φιλοσοφίας, κοινωνιολογίας, οικονομίας, όπως του Max Weber («Κοινωνιολογία της οικονομίας», «Η πόλη», «Κοινωνιολογία του Κράτους»), του Κοσμά Ψυχοπαίδη, του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, κ.ά. Ασκούσε τη συνολική επιμέλεια των βιβλίων που εξέδιδε, ενώ γραπτά του συμπεριλαμβάνονταν στην περικείμενη ύλη τους.


Εργογραφία: «Ποίηση και αλήθεια στη Νεοελληνική ζωή», Κένταυρος, συγγρ. Παναγιώτης Κανελλόπουλος, πρόλογος-επιμέλεια: Γ. Γερακούλη.
Συνολική επιμέλεια των βιβλίων του εκδοτικού οίκου «Κένταυρος».
-Σάββας Δημήτριος Χ. Γεννήθηκε στον Λαύκο. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Παιδαγωγικά στην Ακαδημία Ηρακλείου. Είναι προϊστάμενος της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου. Αρθρογραφεί σε εφημερίδες της Κρήτης («Άποψη του νότου», κ.ά.) και της Αθήνας («Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή»). Συνεργάζεται με το λογοτεχνικό περιοδικό «Παλίμψηστον». Συμμετέχει σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια με εισηγήσεις για την τοπική ιστορία.


Εργογραφία: «Ο Τίτος Ζωγραφίδης | Η πολύπλευρη προσφορά ενός ιεράρχη, πατριώτη, αγωνιστή», Ι.Μ. Πέτρας και Χερρονήσου, Νεάπολη, 2009, βιογραφία. «Οι σπουργίτες των πεζοδρομίων | Γραφικοί τύποι του Μεγάλου Κάστρου», εκδόσεις Δοκιμάκης, 2009, μελέτη-λαογραφία. «Λες και ήταν χθες! | μνήμες από το Ηράκλειο», Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο, 2010/2015, αφηγήματα. «Η ιστορία του εργατικού κινήματος στο Ηράκλειο και η ίδρυση του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου», Ηράκλειο, 2011, μελέτη. «Η πόλη του Ηρακλείου και οι δημοτικοί άρχοντες | Ιστορικές αναδρομές και διαδρομές», Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Ηράκλειο, 2014, μελέτη. Επανεκδόθηκε με τίτλο: «Από την κοινότητα στο νέο διευρυμένο Δήμο Μοιρών», Δήμος Φαιστού, [2022] [Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Γεωργίου Μοιρών], αναφέρεται σε πηγές – μη διαπιστωμένο.
Πηγές: εφημερίδα «Θεσσαλία», 2-6-21, ψηφιακή έκδοση | εφημερίδα «Άποψη του νότου», 5-6-22, ψηφιακή έκδοση | βιβλιοnet.

-Σδρόλια Αντιγόνη. Έλκει την καταγωγή της, από την πλευρά της μητέρας της, από το Τρίκερι. Σπούδασε ελληνική Φιλολογία στο ΕΚΠΑ και ιταλική Φιλολογία στο ΑΠΘ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στα Παιδαγωγικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ζει και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Εργογραφία: «Ανθολογία διηγήματος | Β’ Λογοτεχνικός Διαγωνισμός «Αντώνης Σαμαράκης»», Καστανιώτης, 2004, συμμετοχή σε συλλογικό έργο με το διήγημα: «Ανορθόγραφα συνθήματα στους τοίχους». «Γεια σου, φίλε | Ανθολογία διηγημάτων για τη μετανάστευση για παιδιά και νέους», Σύγχρονη Εποχή, 2011, συμμετοχή σε συλλογικό έργο με το διήγημα: «Ο Φ. και η σημαία». «11 λέξεις | Συλλογή 40 διηγημάτων του διαγωνισμού «Λόγω Τέχνης»», Καλέντης, 2013, συμμετοχή σε συλλογικό έργο με το διήγημα: «Το γράμμα Ξ». «Μεταβιομηχανικοί τόποι | Από τον ομώνυμο διαγωνισμό του περιοδικού «Κλεψύδρα»», Έναστρον, 2014, διηγήματα, συμμετοχή σε συλλογικό έργο. «Ο Φίλιππος στη Βρετανία», Σαΐτα, 2015, Καβάλα, διήγημα, e-book. «Η συμμορία των πέντε», Μίνωας, 2016, παιδική λογοτεχνία. «Υπό το φως του Κ.Π.Κ.», Πατάκης, 2016, συμμετοχή σε συλλογικό έργο με το διήγημα: «Στίχοι delivery». «Της μηχανής το φόρεμα», Πηγή, 2019, Θεσσαλονίκη, μυθιστόρημα.

-Σπεντζής Πέτρος. Σπεντζής ήταν το φιλολογικό ψευδώνυμο του Σπεντζόπουλου. Γεννήθηκε στην Καλαμάτα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα. Δημοσίευε σε νομικά περιοδικά. Έγραψε μελετήματα για τον Μάρκο Αυγέρη, την Έλλη Αλεξίου και τον Σμυρναίο ζωγράφο Γιώργο Σικελιώτη, έργα του οποίου κοσμούν αρκετά βιβλία του. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 επισκέφτηκε το Χόρτο, λόγω της γνωριμίας του με τον ζωγράφο Τζώρτζη Αγγελίνη, του άρεσε η περιοχή και αγόρασε παραθαλάσσια κατοικία, στην οποία διέμενε τα καλοκαίρια ανελλιπώς.


Εργογραφία: «Περιγράμματα», Ίκαρος, 1968, ποίηση. «Στορίσματα για την ημέρα με τις προσδοκίες», Ίκαρος, 1970, ποίηση. «Λειτουργικό για τον ατίθασο ουρανό», Ίκαρος, 1971, ποίηση. «Παραλογή από την αποκάλυψη του Ιωάννη», Δωδώνη, 1972, ποίηση. «Κριτικές για το έργο του Γιώργου Σικελιώτη, 1950-1975», Ερμής, 1975, συμμετοχή σε συλλογικό έργο. «Μέρας της μίας εωθινό», Ίκαρος, 1978, ποίηση, ζωγραφιές Χρόνη Μπότσογλου. «Ιστορία πάντα τα μεσάνυχτα», Ίκαρος, 1980, ποίηση. «Εν όψει», Νέα Πορεία, 1984, ποίηση. «Ιουλιανός εσπερινός», Νέα Πορεία, 1986, ποίηση. «Από κατακλυσμού έτος 5252», Νέα Πορεία, 1987, ποίηση. «Ο τελευταίος δράκος», Πατάκης, 2000, παιδική λογοτεχνία. «Εκεί που κυνηγάνε οι λύκοι», Παπαδόπουλος, 2004, παιδική λογοτεχνία. «Από τη φωλιά των ανέμων», Πατάκης, 2005, παιδική λογοτεχνία. «Από τη μεριά των δελφικών | μια θαλασσινή ιστορία», Πατάκης, 2006, παιδική λογοτεχνία.
Πηγές: βιβλιοnet | bibliodiphis.gr | ιστοσελίδα: «Η μνήμη του Χόρτου» – κείμενα, φωτ. Γιάννης Κονιόρδος (βλ.λ. στο πόνημα).

-Φορλίδας Μάνος. Γεννήθηκε στη Λάρισα*, το 1973, και μεγάλωσε στον Λαύκο του Νότιου Πηλίου. Αποφοίτησε με «άριστα» από το Γενικό Λύκειο Αργαλαστής Μαγνησίας. Σπούδασε Νέα Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο ΑΠΘ. Από το 2000 εργάζεται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στον Βόλο, και από το 2016 διευθύνει το φροντιστήριο «Νόησις», μαζί με τον διδάκτορα Σύγχρονης Ιστορίας Θανάση Μπέτα.


*Ο συγγραφέας, λόγω της καταγωγής του, θα συμπεριληφθεί και στο «Λεξικό Λαρισαίων Συγγραφέων».
Εργογραφία:
1. «Τέχνη και τεχνική στην Έκφραση-Έκθεση | Γ’ Λυκείου», Ελληνοεκδοτική, 2018, σε συνεργασία με τη Μαρία Μητράκου, εκπαίδευση.
2. «Τέχνη και τεχνική στα Νέα Ελληνικά | Γ’ Λυκείου, Ενιαία Εξέταση», Ελληνοεκδοτική, 2020, σε συνεργασία με τη Μαρία Μητράκου, εκπαίδευση.
3. «Ο γιος του Ρήγα | Ιστορικό μυθιστόρημα», Ελληνοεκδοτική, 2021.
Πηγές: βιβλιοnet | bibliodiphis.gr | nohsis.edu.gr | thenewspaper.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το