Τοπικά

«Logoπλάστης» το ψηφιακό περιοδικό των μαθητών

«Logoπλάστης» είναι το φιλολογικό και φιλοσοφικό μαθητικό περιοδικό που θα είναι ψηφιακό και θα εκδίδεται ανά τρίμηνο με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Τα κείμενα των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων θα είναι γραμμένα στα ελληνικά και στις ξένες γλώσσες που διδάσκονται, δηλαδή, γαλλικά, γερμανικά και αγγλικά.
Εντός ημερών θα ενημερωθούν οι καθηγητές των σχολείων για να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους μαθητές.
«Το ταξίδι» είναι ο τίτλος του ερεθίσματος για να γράψουν οι έφηβοι ένα κείμενο, ένα ποίημα. Η επιστημονική συγγραφική ομάδα θα κρίνει ποια έργα θα δημοσιευτούν στα περιοδικά.
Το περιοδικό αναμένεται να εκδοθεί το Μάρτιο και θα σταλεί σε όλα τα σχολεία.
Η επιστημονική συγγραφική ομάδα αποτελείται από τους εξής:
Επιστημονική συγγραφική ομάδα: Δρ. Τζανετοπούλου Αρετή, σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Μαγνησίας, δρ. Καπραβέλου Αλεξία, σύμβουλος Εκπαίδευσης Φιλολόγων Μαγνησίας, Νάτση Χάιδω, σύμβουλος Εκπαίδευσης Γαλλικής Γλώσσας Θεσσαλίας, δρ. Σωτήρχου Παναγιώτα, σύμβουλος Εκπαίδευσης Αγγλικής Γλώσσας Μαγνησίας, Αλαφροπάτης Ευάγγελος, σύμβουλος Εκπαίδευσης Γερμανικής Γλώσσας Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Μαντζώρου Βασιλική, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βόλου, Χανιά Ειρήνη, υποδιευθύντρια 3ου Γυμνασίου Βόλου, εκπαιδευτικός Αγγλικής Γλώσσας, Χατζή Χαριτίνη, υποδιευθύντρια 2ου ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας Βόλου, εκπαιδευτικός Φιλόλογος, Ζωιτοπούλου Ευανθία, εκπαιδευτικός Γαλλικής Γλώσσας Μαγνησίας, Ιωαννίδου Αθηνά, εκπαιδευτικός Γερμανικής Γλώσσας.
Εικαστική επιμέλεια: Καμόσου Ελπινίκη, εκπαιδευτικός Καλλιτεχνικών.
Γραφιστική επιμέλεια: Κλένδρου Δήμητρα, εκπαιδευτικός Γραφιστικής.
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Βόλου και μέλος της Επιστημονικής συγγραφικής Ομάδας κ. Βασιλική Μαντζώρου ανέφερε πως «η έκδοση ενός μαθητικού ψηφιακού περιοδικού που θα φιλοξενεί έργα μαθητών Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ είναι πρωτοποριακή. Είναι μια ρηξικέλευθη πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και του Διευθυντή κ. Σωκράτη Σαβελίδη. Είναι κάτι πρωτοποριακό σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι μαθητές θα γράφουν τα κείμενα σε λόγο πεζό και ποιητικό, αλλά και σε ξένες γλώσσες εκτός από τα ελληνικά. Με το περιοδικό θα ενισχυθεί η δημιουργικότητα των μαθητών, θα τονωθεί η ελεύθερη έκφρασή τους και θα βελτιωθεί ο λογοτεχνικός οραματισμός. Επίσης είναι ένα πρόκριμα για την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας».


Το περιοδικό έχει ονομαστεί « Logoπλάτης» με όνομα που έδωσε η σχολική σύμβουλος εκπαίδευσης φιλολόγων Μαγνησίας κ. Αρετή Τζανετοπούλου που δήλωσε ενθουσιασμένη γιατί ένα λογοτεχνικό περιοδικό χρωματίζει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Μαγνησίας. Οι μαθητές θα μπουν σε μια διαδικασία μάθησης και ενισχύεται το συναισθηματικό μοίρασμα. Αποκτούν και κατακτούν δεξιότητες, ενώ έρχονται σε επαφή με τη φιλαναγνωσία.
Την εικαστική επιμέλεια του εξώφυλλου είχε η καθηγήτρια καλλιτεχνικών κ. Ελπινίκη Καμόσου που τόνισε πως «η γραφή μπορεί να μας ταξιδέψει, αλλά και η παιδεία να μας δώσει τα εφόδια για το ταξίδι της ζωής μας».
Από την πλευρά της κ. Αλεξία Καπραβέλου τόνισε πως «πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο και ευγενή στόχο, ώστε οι μαθητές να μην είναι μόνο αναγνώστες, αλλά και μικροί συγγραφείς».
Η κ. Παναγιώτα Σωτήρχου τόνισε πως «είναι σημαντικό που δίνουμε τη δυνατότητα στους μαθητές να εκφράζουν τις απόψεις με μια γλώσσα που αγγίζει πέρα από την Ελλάδα και άλλους λαούς και πολιτισμούς».
Παίρνοντας το λόγο η κ. Χάιδω Νάτση τόνισε πως «θα υποστηρίξουμε το όλο εγχείρημα όσο καλύτερα γίνεται. Ο Logoπλάστης θα δώσει βήμα στην πολιτισμική και κοινωνική εμπειρία των μαθητών που εμπλουτίζεται μέσα από το σχολείο».
Από την πλευρά του ο Ευάγγελος Αλαφροπάτης ανέφερε πως δίνεται ένα βήμα στους μαθητές να δημιουργήσουν και να έρθουν σε επαφή με ξένες γλώσσες και φιλοσοφίες.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Δημοσκόπηση Metron Analysis για ευρωεκλογές 2024: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Ποια τα σοβαρότερα προβλήματα

Προβάδισμα 14 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε…

28 Μαΐου 2024

Μητσοτάκης: Με τις πολιτικές που πρεσβεύει ο Κασσελάκης βρεθήκαμε στο χείλος της χρεοκοπίας

«Οι Ευρωεκλογές θα καθορίσουν εν πολλοίς τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη 5ετία. Η Ευρώπη…

28 Μαΐου 2024

Έκθεση της Κομισιόν για την ποιότητα των νερών κολύμβησης – Πεντακάθαρες οι θάλασσες της Ελλάδας

Το 95,8% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα είναι άριστης ποιότητας σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία…

28 Μαΐου 2024

Βρετανός σκότωσε Ρώσο με μια μπουνιά – Παρενόχλησε την κόρη του

Κατηγορίες για ανθρωποκτονία αντιμετωπίζει ένας 34χρονος Βρετανός που χτύπησε Ρώσο με συνέπεια ο δεύτερος να…

28 Μαΐου 2024

Κρήτη: Σύλληψη για δολοφονία 17 χρόνια μετά

Την υπόθεση δολοφονίας του κτηνοτρόφου Κώστα Κουνάλη μετά από 17 χρόνια φέρεται να εξιχνίασε η…

28 Μαΐου 2024

Κασσελάκης: «Στην Ελλάδα όλα είναι ακριβότερα» – Νέο βίντεο

Στο θέμα της ακρίβειας επανέρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης με νέο βίντεο στα…

28 Μαΐου 2024