Τοπικά

Λογιστές στο Βόλο εμπλέκονται σε σκάνδαλο με παράνομες επιστροφές φόρου – Προκαταρκτική από την εισαγγελία

Σκάνδαλο πανελλαδικής εμβέλειας με παράνομες επιστροφές φόρου, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και δέκα Βολιώτες τουλάχιστον, καθώς και λογιστικά γραφεία της περιοχής, διερευνά η Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου. Σχετική μήνυση κατατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας από τον Οικονομικό Εισαγγελέα και διαβιβάστηκε και στην Εισαγγελία Βόλου.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ  η Εισαγγελία παράγγειλε την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, που ανατέθηκε σε πταισματοδίκη, με διερευνώμενα αδικήματα  της απάτης σε βάρος του Δημοσίου, της πλαστογραφίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Στο πλαίσιο της προκαταρκτικής θα κληθούν να καταθέσουν τόσο ελεγκτές των Δ.Ο.Υ. Βόλου και Ν. Ιωνίας όσο και φυσικά πρόσωπα, που φέρονται πως έλαβαν παράνομα επιστροφές φόρου. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο σκάνδαλο φέρονται να εμπλέκονται και ένα, ίσως και δύο λογιστικά γραφεία του Βόλου.

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από το ΣΔΟΕ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εισέπρατταν παράνομα επιστροφές φόρου μέσω δήλωσης δωρεών στο Δημόσιο για την μείωση του κρατικού χρέους. Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει ήδη παράνομα ποσό που ανέρχεται σε περίπου ένα εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό που είχαν αιτηθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων να τους επιστραφεί, ξεπερνούσε  τα 5 εκατομμύρια…

Το κύκλωμα, στο οποίο φέρονται να εμπλέκονται και φοροτεχνικοί, λειτουργούσε ως εξής: Υπέβαλλαν τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων με τα οποία δηλώνονταν ως εισόδημα σημαντικά ποσά από τόκους καταθέσεων. Στη συνέχεια δηλώνονταν τα ίδια ποσά ως δωρεά προς το λογαριασμό απόσβεσης του δημόσιου χρέους. Η δωρεά αυτή προσέφερε έκπτωση φόρου ύψους 20% του ποσού που δηλωνόταν. Έτσι, ενώ πρόκυπτε εισφορά αλληλεγγύης για το ποσό των τόκων που δηλωνόταν ως εισόδημα, το ποσό της έκπτωσης από τη δηλούμενη δωρεά οδηγούσε σε επιστροφή φόρου. Έτσι και γινόταν. Μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις, ότι το κύκλωμα ξεκίνησε με τη δήλωση μικροποσών και στη συνέχεια αποθρασύνθηκε δηλώνοντας σημαντικά ποσά.

Τα φυσικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται από το Βόλο και τη Ν. Ιωνία έχουν ήδη κληθεί στις Δ.Ο.Υ. και υπέβαλαν διορθωτικές δηλώσεις, ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρη πηγή από το υπουργείο Οικονομικών, οι επιστροφές φόρου σε τοπικό επίπεδο αφορούσαν μικροποσά των 2.000-3.000 ευρώ.

Το ΣΔΟΕ διεξήγαγε έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν η υποβολή των τροποποιητικών φορολογικών δηλώσεων από το 2015 και μετά, ήταν σε γνώση των φυσικών προσώπων, στο όνομα των οποίων υποβάλλονταν από τους φοροτεχνικούς, ενώ διερευνάται και ο τρόπος με τον οποίο οριστικοποιούνταν οι τροποποιητικές δηλώσεις, χωρίς την προσκόμιση στην εφορία των σχετικών δικαιολογητικών. Να σημειωθεί ότι από τη φορολογική δήλωση του έτους 2017 ο κωδικός 075 για την έκπτωση φόρου μέσω δωρεάς στο Δημόσιο για την απόσβεση του δημοσίου χρέους έχει κλειδωθεί λόγω κατάργησης της σχετικής φοροαπαλλαγής.

Επιστροφή φόρου 38.000 ευρώ…

Οι περιπτώσεις είναι πολλές πανελλαδικά, ωστόσο μία, η οποία έφτασε στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, είναι χαρακτηριστική του κόλπου που στήθηκε από το κύκλωμα.  Μια φορολογούμενη εμφανίστηκε να υποβάλει το έτος 2017, τροποποιητικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2015 και 2016. Στις τροποποιητικές δηλώσεις ανέγραψε ότι στα συγκεκριμένα έτη, κατέθεσε στον Ειδικό Λογαριασμό για την απομείωση του δημοσίου χρέους της χώρας, το συνολικό ποσό των 450.000 ευρώ, και μέσω της δωρεάς αυτής εξασφάλισε επιστροφές φόρου συνολικού ύψους 38.000 ευρώ. Επίσης δήλωσε, έσοδα από τόκους αρκετών χιλιάδων ευρώ, όπως και παρακρατούμενους φόρους, επί των τόκων. Η επιστροφή φόρου καταβλήθηκε, αλλά αμέσως ξεκίνησε έλεγχος και αποκάλυψε ότι δεν υπήρχαν δωρεές για τη μείωση του δημοσίου χρέους, ούτε οι τόκοι. Της ζητήθηκε συγκεκριμένα να προσκομίσει αποδείξεις για την κατάθεση των 450.000 ευρώ, στο λογαριασμό για τη μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά δεν τις προσκόμισε. Αποτέλεσμα ήταν, αντί για επιστροφές φόρου, να πέσουν πρόστιμα, συνολικού ύψους 71.500 ευρώ!

Η φορολογούμενη προσέφυγε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ζήτησε την ακύρωση των προστίμων, υποστηρίζοντας μεταξύ των άλλων, ότι το «λάθος» το έκανε η λογίστριά της, στην οποία έδωσε και το ποσό του επιστρεφόμενου φόρου, προκειμένου να το αποδώσει στο Δημόσιο, και γιατί δεν έγινε έλεγχος πριν από την επιστροφή του φόρου εισοδήματος.

Η ΔΕΔ δεν πείστηκε, ενώ διαπιστώθηκε, ότι από τις 38.000 ευρώ της επιστροφής του φόρου, μόνο τα 19.000 ευρώ, μετέφερε στον λογαριασμό της λογίστριας.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την περιγραφή της υπόθεσης, στην απόφαση της ΔΕΔ, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στην προσφεύγουσα διαπιστώθηκαν τα εξής:

Για το φορολογικό έτος 2015, η προσφεύγουσα υπέβαλε την υπ’ αριθ…. /2018 τροποποιητική δήλωση, με την οποία δήλωνε ποσό 200.000,00 ευρώ στον κωδικό 075 «Δωρεά για απόσβεση δημόσιου χρέους», ποσό 200.000,00 ευρώ στον κωδικό 667 «Τόκοι ημεδαπής προέλευσης» και 30.000,00 ευρώ στον κωδικό 675, Φόρος που παρακρατήθηκε για τόκους ημεδαπής προέλευσης. Με βάση την τροποποιητική προέκυψε ποσό φόρου για επιστροφή 18.000,00€ (αρχικό πιστωτικό 30.000,00 – 12.000,00 εισφ. Αλληλ. = 18.000,00€).

Για το φορολογικό έτος 2016 η προσφεύγουσα υπέβαλε την υπ αριθ. …/2018 τροποποιητική δήλωση , με την οποία δήλωνε ποσό 250.000,00 ευρώ στο κωδικό 075 «Δωρεά για απόσβεση δημόσιου χρέους», ποσό 270.000,00 ευρώ στον κωδικό 667 Τόκοι ημεδαπής προέλευσης και 40.500,00 ευρώ  στον κωδικό 675 «Φόρος που παρακρατήθηκε για τόκους ημεδαπής προέλευσης». Με βάση την τροποποιητική προέκυψε ποσό φόρου για επιστροφή 18.227,31€ (αρχικό πιστωτικό 40.500,00 – 22.272,69 εισφ. Αλληλ. = 18.227,31€).

Λόγω των ασυνήθιστα υψηλών ποσών στους κωδικούς δήλωσης 075-076 στις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις ετών 2015 & 2016, εκδόθηκε από την οικεία Δ.Ο.Υ. εντολή ελέγχου φορολογίας εισοδήματος. Επειδή από τον έλεγχο, δεν αποδείχτηκε ότι τα ποσά των δωρεών ήταν πραγματικά, ακυρώθηκαν οι επιστροφές φόρου (περίπου 38.000 ευρώ) και καταλογίστηκαν φόροι και πρόστιμα ύψους 33.000 ευρώ για το 2015 και 38.477,31 ευρώ, για το έτος 2016.

Τα συγκεκριμένα πρόστιμα επικυρώθηκαν από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και η προσφεύγουσα είχε την δυνατότητα  να προσφύγει στα δικαστήρια, εάν θεωρούσε ότι αδικήθηκε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το