Τοπικά

Λογαριασμοί ύδρευσης έως 6.000 ευρώ – Δεκάδες ενστάσεις καταναλωτών στο Ν. Πήλιο μετά την «ψυχρολουσία»

«Ψυχρουλουσία» περίμενε δεκάδες δημότες στο Νότιο Πήλιο μετά την παραλαβή των λογαριασμών ύδρευσης του β’ εξαμήνου 2021, καθώς τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν, είναι υπέρογκα και ανέρχονται ακόμη και σε χιλιάδες ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατατεθεί δεκάδες ενστάσεις, οι οποίες πρόκειται να εκδικαστούν εντός του Οκτωβρίου, με τους δημότες να δηλώνουν αγανακτισμένοι από την προαναφερόμενη κατάσταση.

Κάτοικοι του Δήμου Νοτίου Πηλίου από την περιοχή της Αργαλαστής και του Λεφόκαστρου που επικοινώνησαν με τη «Θ», ανέφεραν ότι «δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν παρέλαβαν τους λογαριασμούς ύδρευσης για το β’ εξάμηνο του 2021, καθώς το ποσό που καλούνται να καταβάλουν, δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συνήθως πληρώναμε 30 με 50 ευρώ το εξάμηνο και τώρα ο λογαριασμός είναι πάνω από 3.000 ευρώ» ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόβλημα με «φουσκωμένους» λογαριασμούς ύδρευσης αντιμετωπίζουν περίπου 200 δημότες στο Νότιο Πήλιο, ενώ φέρεται να υπάρχει και περίπτωση ηλικιωμένης γυναίκας που διαμένει στην Αργαλαστή μόνη της και καλείται να πληρώσει συνολικό ποσό 6.000 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα επισήμαναν κάτοικοι από την περιοχή του Νοτίου Πηλίου, «τα προηγούμενα χρόνια δημοτικός υπάλληλος είχε αναλάβει την καταγραφή των καταναλώσεων από τα υδρόμετρα, ωστόσο, δεν είχε γίνει σωστά η εργασία, με αποτέλεσμα να χρεώνονται λιγότερα κυβικά μέτρα από τα πραγματικά καταναλωθέντα και να φαίνονται στους λογαριασμούς συσσωρευμένα, χωρίς αυτά να ανταποκρίνονται στο τελευταίο μόνο εξάμηνο».
Να αναφερθεί ότι το 2021 η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Νοτίου Πηλίου είχε λάβει απόφαση για επαναχρέωση των λογαριασμών ύδρευσης του β’ εξαμήνου 2020 σε 63 κατοίκους της Δημοτικής Ενότητας Αργαλαστής. Μάλιστα, η επαναχρέωση θα γίνονταν με τη χαμηλότερη χρέωση των 0,50 ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού μετά από ενστάσεις των καταναλωτών για υπέρογκους λογαριασμούς.

Όπως και τότε, έτσι και τώρα ο Δήμος Νοτίου Πηλίου έχει δεχτεί δεκάδες ενστάσεις από καταναλωτές ύδρευσης κατά των λογαριασμών που εκδόθηκαν για το β’ εξάμηνο 2021, με ζητούμενο τον επανέλεγχο των υδρομέτρων τους και διόρθωση των μετρήσεων, λόγω καταγραφής και χρέωσης υπέρογκων καταναλώσεων που δεν συγκρίνονται με τη μέση κατανάλωση προηγούμενων περιόδων της τελευταίας δεκαετίας.
Πάντως, σύμφωνα με κατοίκους του Δήμου Νοτίου Πηλίου, «μετά τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν για το 2020, έγινε επανέλεγχος από ιδιωτική εταιρεία και διαπιστώθηκε ότι τα υδρόμετρα δεν χρήζουν διορθώσεων διότι είναι ορθές και οι καταναλώσεις που καταγράφονται είναι υπαρκτές, με τη λειτουργία των ρολογιών να μην έχει κανένα πρόβλημα».

Βέβαια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πλήθος των κυβικών μέτρων, που χρεώνονται οι ενιστάμενοι στον λογαριασμό του β’ εξαμήνου 2021, να αυξάνει κατά πολύ το τελικό ποσό πληρωμής εξαιτίας της κλιμάκωσης χρέωσης των κυβικών μέτρων, ήτοι 0,50 € έως 50 κ.μ., 0,70 € από 51 έως 100 κ.μ., 1,00 € από 101 έως 200, 1,50 € από 201 έως 300 κ.μ. και από 301 και πάνω 1,85 €, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές με τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς να βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ως προς την αποπληρωμή τους και να ελπίζουν πλέον πως θα δικαιωθούν κατά την εκδίκαση των ενστάσεών τους εντός του Οκτωβρίου.
«Πρέπει να δικαιωθούμε, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα πληρωμής των υπέρογκων ποσών που έχουν καταλογιστεί στους λογαριασμούς ύδρευσης, ακόμη και αν υπάρξει διακανονισμός σε δόσεις. Δεν έχουμε ούτε πισίνες ούτε μεγάλους κήπους με γκαζόν για να χρεωνόμαστε με αυτά τα ποσά» τόνισαν χαρακτηριστικά οι ενιστάμενοι.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το