Οικονομία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Γιατί αργεί η… πολυπόθητη νέα ρύθμιση

Στα ύψη έχει ανέβει ο πήχης των προσδοκιών όσον αφορά στην προοπτική θεσμοθέτησης μιας νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Μετά την κυβέρνηση, αντίστοιχη εξαγγελία έγινε και από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κάτι που σημαίνει ότι –τουλάχιστον για το συγκεκριμένο θέμα- συγκροτείται «εθνικό μέτωπο». Βέβαια, στην πράξη τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο αισιόδοξα, τουλάχιστον για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι δανειστές έχουν εκφράσει κατ’ επανάληψη την αντίθεσή τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τακτοποιήσεις χρεών και ιδιαίτερα στις γενικευμένες και μαζικές ρυθμίσεις του τύπου «τα πάντα όλα σε 120 δόσεις». Δεδομένου ότι οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος του έτους θα κυλήσουν με το διαπραγματευτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο νομοθέτημα που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, δεν αναμένεται να υπάρξει καμία πρόοδος όσον αφορά στο θέμα της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Έτσι, οι γνωρίζοντες συμβουλεύουν όσοι είναι εκτεθειμένοι σε οφειλές, να εκμεταλλευτούν το χρονικό παράθυρο μέχρι το τέλος του έτους και να υποβάλλουν την αίτηση στον νόμο Κατσέλη προκειμένου να προστατευτούν για τους επόμενους μήνες. Σαν να προεξοφλούν ότι η διαπραγμάτευση για την προστασία της κύριας κατοικίας θα ολοκληρωθεί με τα όρια της προστασίας να κατεβαίνουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Οι δανειστές έχουν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους όσον αφορά στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών:

1. Δεν επιθυμούν τις μαζικές ρυθμίσεις όπως αυτή που έγινε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και η οποία έδωσε τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους σε έως και 120 δόσεις. Το μόνο επιχείρημα που θα μπορούσαν να ακούσουν είναι να υπάρχει μια ρύθμιση με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στην οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν και οι μισθωτοί με τους συνταξιούχους.
2. Δεν θέλουν ρυθμίσεις για επαγγελματίες που έχουν αναστείλει την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Γι’ αυτό και εξακολουθούν να υπάρχουν οι εξαιρέσεις από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Το θέμα μιας νέας ρύθμισης, δεν αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων πριν από την αλλαγή του χρόνου ενώ είναι αμφίβολο αν θα προχωρήσει κάτι και μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς. Ίσως είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε δημόσια τους πολίτες να ασκήσουν το δικαίωμά τους και να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη απλώς υποβάλλοντας τη σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πάντως, το τέλος του έτους αναμένεται να μας βρει με πολύ μεγαλύτερο αριθμό οφειλετών σε σχέση με αυτόν που υπάρχει σήμερα. Ο Νοέμβριος είναι διπλά εκκαθαριστικά ενώ το ίδιο θα ισχύσει και τον Δεκέμβριο με τον ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας. Προς το παρόν, το κοντέρ έχει σταματήσει στα 4,3 εκατομμύρια οφειλέτες εκ των οποίων 1,7 εκατομμύρια χρωστούν πάνω από 500 ευρώ έκαστος.

Πηγή: The TOC

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το