Θ Plus

Live η εκτόξευση των δύο ελληνικών μικροδορυφόρων από το ακρωτήριο Κανάβεραλ

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την εκτόξευση δύο μικρών ελληνικών δορυφόρων από το ακρωτήριο Κανάβεραλ, που είναι προγραμματισμένη –εκτός απροόπτου- για τις 18:11 ώρα Ελλάδος.

Οι UPSat και DUTHSat θα εκτοξευτούν μαζί με άλλους 26 μικροδορυφόρους και θα ταξιδέψουν προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Οι 28 μικροδορυφόροι CubeSats -όπως είναι η κοινή ονομασία τους- αποτελούν μέρος του φορτίου που στέλνεται στον ISS από την ιδιωτική αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Orbital ATK, στο πλαίσιο της αποστολής του ρομποτικού διαστημοπλοίου τροφοδοσίας Cygnus της τελευταίας.

Το μη επανδρωμένο σκάφος Cygnus μεταφέρει περίπου 3,5 τόνους προμηθειών και επιστημονικού φορτίου, μεταξύ των οποίων είναι και οι δύο ελληνικοί μικροδορυφόροι. Λόγω διαδοχικών τεχνικών προβλημάτων στα υδραυλικά συστήματα του πυραύλου «Άτλας», η εκτόξευση είχε χρειασθεί να αναβληθεί αρκετές φορές.

Ο μικροδορυφόρος UPSat, ο πρώτος που είναι ανοικτού και ελεύθερου λογισμικού, δημιουργήθηκε από ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών (Τμήματα Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών) και του ιδρύματος Libre Space Foundation, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος QB50.

Το Libre Space Foundation (LSF) είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει ως σκοπό την προώθηση, εξέλιξη και ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα τεχνολογιών για το διάστημα. Το LSF σχεδίασε, κατασκεύασε και παρέδωσε υποσυστήματα του UPSat (υλικό και λογισμικό), αναπτύσσοντάς τα ως εγχειρήματα ανοιχτού κώδικα.

Το «αδελφάκι» του UPSat, ο DUTHSat, κατασκευάστηκε στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) από ομάδα με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Θεόδωρο Σαρρή.

Η διαστημική αποστολή QB50, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συντονίζεται από το βελγικό Ινστιτούτο Δυναμικής Ρευστών Von Karman, περιλαμβάνει την εκτόξευση και λειτουργία ενός συγκροτήματος περιβαλλοντικών μικροδορυφόρων, μεταξύ των οποίων είναι οι δύο ελληνικοί. Οι εν λόγω δορυφόροι, παρά το μικρό μέγεθός τους, διαθέτουν πληθώρα εξελιγμένων αισθητήρων και θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων και τη μελέτη του ανώτατου στρώματος της γήινης ατμόσφαιρας, της θερμόσφαιρας, η οποία βρίσκεται σε ύψος 200 έως 400 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης.

Όταν οι 28 μικροδορυφόροι φθάσουν με το διαστημικό σκάφος Cygnus στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, θα εκτοξευθούν ο ένας μετά τον άλλο στο διάστημα από το σύστημα εκτόξευσης της NanoRacks που βρίσκεται στον ISS, προκειμένου να αρχίσουν το επιστημονικό έργο τους.

Θα ακολουθήσει η αποστολή στον ISS άλλων οκτώ μικροδορυφόρων CubeSats με τον ινδικό πύραυλο PSLV. Οι συνολικά 36 μικροδορυφόροι θα εξαπλωθούν σε διάφορα σημεία δύο διαφορετικών τροχιών και, μετά από περίπου ένα μήνα, θα δημιουργήσουν ένα εκτεταμένο δίκτυο μελέτης της θερμόσφαιρας πάνω από τη Γη.

Πηγή: Έθνος

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ισραήλ: Αντιδράσεις μετά τη βράβευση της φωτογραφίας της δολοφονημένης Σάνι Λουκ

Aντιδράσεις έχει προκαλέσει η βράβευση της φωτογραφίας της νεαρής Σάνι Λουκ που δολοφονήθηκε από τη…

29 Μαρτίου 2024

Ισλανδία: Όταν το Βόρειο Σέλας συναντά τη λάβα – Απόκοσμες εικόνες

Ένα μαγικό υπερθέαμα, τ’ οποίο κάνει τον γύρο του Διαδικτύου, προσέφεραν το Βόρειο Σέλας και…

29 Μαρτίου 2024

«Αυτός είναι ο πιο όμορφος πρίγκιπας της Ευρώπης»

Ο κόσμος προχωρά, αλλάζει, αλλά για κάποιους ο θεσμός της βασιλείας έστω και για λόγους…

29 Μαρτίου 2024

Τσελέντης κατά Παπαδόπουλου για τον σεισμό στις Στροφάδες: Νισάφι πια με αυτόν τον συνταξιούχο φυσιογνώστη

Ο διπλός σεισμός που σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής (29/3) στην Ηλεία και η λανθασμένη…

29 Μαρτίου 2024

Χειμάρρα: Διορισμός νέου δημάρχου εν μέσω εντάσεων – Πυρ και μανία οι κάτοικοι κατά του νέου Περιφερειάρχη

Με εντάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Χειμάρρας κατά την οποία…

29 Μαρτίου 2024

«Πληγή» η υπογεννητικότητα – Απογοητευτικά τα στοιχεία για την Ελλάδα

Το μικρότερο αριθμό γεννήσεων, από την ημέρα που άρχισε να καταμετράται ο ελληνικός πληθυσμός είχε…

29 Μαρτίου 2024