Πολιτισμός

Λιτή η τρίτη θύρα του τύμβου

Αμφίπολη 4

Εντατικά δούλευαν όλο το Σαββατοκύριακο στην ανασκαφή της Αμφίπολης, προκειμένου να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η αποχωμάτωση του δεύτερου θαλάμου.

Το θέμα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς, όπως έχει ανακοινωθεί από την ανασκαφική ομάδα, η είσοδος στον τρίτο θάλαμο θα γίνει μέσω του θυρώματος που υπάρχει στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο. Αυτό το θύρωμα αποκαλύπτεται σιγά σιγά και όλοι ελπίζουν ότι από σήμερα, ή το αργότερο από αύριο, θα είναι δυνατές οι εργασίες στον επόμενο θάλαμο.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το ύψος των χωμάτων που βρίσκονται μπροστά από τον διαφραγματικό τοίχο κατέβηκε αρκετά. Στόχος ήταν να φτάσει στο μισό. Εκεί θα πρέπει να σταματήσει η αποχωμάτωση, γιατί προκειμένου να συνεχιστεί πρέπει να ξεκινήσουν οι αποχωματώσεις στον επόμενο θάλαμο, ώστε να μοιραστούν τα φορτία και να μην έχουμε καταρρεύσεις. Εφόσον η δίοδος ελευθερωθεί αρκετά, θα ξεκινήσουν οι υποστυλώσεις στον τρίτο θάλαμο, στον οποίο πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα τα υλικά για τις σκαλωσιές και τα πατάρια, δηλαδή σωλήνες και μαδέρια.

Εν τω μεταξύ, έχει απελευθερωθεί από τα χώματα ολόκληρος ο πρώτος θάλαμος, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τα ανάγλυφα των σφιγγών. Το μαρμαροθετημένο δάπεδο που αποκαλύφθηκε έχει καλυφθεί, όπως έγραψε το «Εθνος», με ειδικό υλικό για να μη φθείρεται από τα πατήματα των μελών του συνεργείου και από το χώμα που μεταφέρεται. Θα μείνει καλυμμένο μέχρι το τέλος της ανασκαφής, αφού προς το παρόν δεν έχει κάποιο μυστικό να αποκαλύψει στους αρχαιολόγους – κάποιες φορές τα δάπεδα έχουν σκηνές από ψηφιδωτά, οι οποίες μπορεί να παρουσιάζουν κάτι σχετικό με τη ζωή του νεκρού.

Αναλυτικά στο ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το