Τοπικά

Λίστες αναμονής στα φαρμακεία της Μαγνησίας λόγω ελλείψεων στα φάρμακα

Αυξάνονται οι ελλείψεις σε φάρμακα λόγω της μείωσης των τιμών και των συνεπαγόμενων εξαγωγών, με αποτέλεσμα στα φαρμακεία να έχουν δημιουργηθεί και λίστες αναμονής. Παράλληλα αυξάνονται και οι τιμές σε μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως είναι τα αντιπυρετικά.
Το φαινόμενο των ελλείψεων αντί να περιορίζεται, μεγεθύνεται στα φαρμακεία της Μαγνησίας και πανελλαδικά με τους ασθενείς αν εμφανίζονται προβληματισμένοι και τους φαρμακοποιούς να προσπαθούν να τους εξυπηρετήσουν, όπως μπορούν. Άλλωστε και αυτοί κάνουν συνεχή αγώνα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων σκευασμάτων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.
Φάρμακα για την αντιμετώπιση των καρδιολογικών, των πνευμονολογικών προβλημάτων, των διαταραχών του στομάχου αλλά και της χοληστερίνης βρίσκονται σε έλλειψη αυτή την περίοδο.
Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης επισήμανε πως «οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώθηκε μέσα στα χρόνια του μνημονίου και το οποίο δυστυχώς μεγεθύνεται. Ιδιαίτερα μετά τις νέες μειώσεις τιμών πριν δύο μήνες, υπήρξε νέα ένταση του φαινομένου. Ειδικότερα σε έλλειψη είναι αυτή την περίοδο φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης».
Οι μειώσεις τιμών είναι συνεχείς, επηρεάζουν τα έσοδα των φαρμακοποιών και δεν βελτιώνουν τη θέση των ασθενών που βλέπουν αφενός να πληρώνουν τα ίδια χρήματα για την προμήθεια φαρμάκων αφετέρου να μην μπορούν να βρουν εύκολα τα σκευάσματα που χρειάζονται και να μετακινούνται από φαρμακείο σε φαρμακείο.
Η κατάσταση οδηγεί τα φαρμακεία να κρατούν λίστα αναμονής ειδικότερα στα φάρμακα που είναι σε πιο μεγάλη έλλειψη. «Είναι ένας Γολγοθάς η ανεύρεση φαρμάκων για ορισμένες παθήσεις» τόνισε ο κ. Ματσιόλης και πρόσθεσε πως «τα φαρμακεία κρατούν και λίστες αναμονής από ασθενείς για ορισμένα σκευάσματα».
Παράλληλα το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και ένα άλλο φαινόμενο, να αυξάνονται δηλαδή οι τιμές στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Ειδικότερα οι αυξήσεις ξεπερνούν και το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στα αντιπυρετικά.
Για παράδειγμα σε ένα αντιπυρετικό από 0,75 λεπτά η τιμή του αυξήθηκε στο ένα ευρώ.
Μάλιστα αυτές οι αυξήσεις, όπως τόνισε ο κ. Ματσιόλης, δεν λένε να σταματήσουν εύκολα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το