Τοπικά

Λείπουν τα ειδικά γεγονότα για προσέλκυση τουριστών – Συμπεράσματα έρευνας του τμήματος Χωροταξίας για τον Βόλο

«Η Αγριά, οι Αλυκές, η πλατεία Ρήγα Φεραίου είναι περιοχές, όπου οι δημόσιοι χώροι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αξιοθέατα σε μια προσπάθεια ο Βόλος να αποκτήσει ειδικά γεγονότα και να προσελκύει τουρίστες όλο τον χρόνο» επισημαίνει ο καθηγητής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών με θέμα τον τουρισμό και τον πολιτισμό κ. Αλέξιος Δέφνερ.

Στο Τμήμα Χωροταξίας εδώ και τέσσερα χρόνια λειτουργεί το μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «σχεδιασμός και ανάπτυξη τουρισμού και πολιτισμού». Ήδη έχουν αποφοιτήσει περίπου 65 άτομα, ενώ κάθε χρόνο το ενδιαφέρον για συμμετοχή είναι πολύ έντονο.
Όπως ανέφερε ο κ. Δέφνερ «είναι το πρώτο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα που συνδυάζει τον τουρισμό με τον πολιτισμό. Πολλοί είναι οι επαγγελματίες από διάφορους χώρους που έχουν παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό μας πρόγραμμα αυτά τα τέσσερα χρόνια, αρκετοί εκ των οποίων ενεργοποιούνται και ήδη στον χώρο του τουρισμού. Υπάρχει μεγάλη γκάμα στο ηλικιακό εύρος των φοιτητών που έρχονται ακόμη και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη».
Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε τουριστικά προγράμματα των Δήμων, σε ερευνητικά κέντρα, ακόμη και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση λόγω της αναδιάταξης του χώρου.
Οι προτάσεις των μεταπτυχιακών φοιτητών για την αξιοποίηση του μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος της Μαγνησίας με στόχο την αύξηση της τουριστικής επισκεψιμότητας είναι καινοτόμες και ενδιαφέρουσες.

«Η κρουαζιέρα, το Μουσείο της Πόλης, η Αργώ, οι αρχαιολογικοί χώροι, η πρόταση για το τελεφερίκ, το θεματικό μουσείο για τη μεσαιωνική ιστορία είναι μερικά ζητήματα που αναδεικνύονται. Τα τελευταία χρόνια οι φοιτητές θέτουν το ζήτημα των πολιτιστικών διαδρομών στη Μαγνησία, ώστε οι επισκέπτες να μένουν στον τόπο και να μην φεύγουν για αλλού. Επίσης σε συνδυασμό με τα πολλά μονοπάτια η περιοχή θα μπορούσε να αναπτύξει και τον περιπατητικό τουρισμό. Η Μαγνησία είναι μια ανεξάντλητη σε πολιτιστικά αποθέματα περιοχή που διαθέτει και πολύ καλή γαστρονομία» τόνισε ο κ. Δέφνερ.
Παράλληλα πρόσθεσε πως «το ζήτημα είναι να γίνουν και κάποια πράγματα με σύγχρονο περιεχόμενο. Από τον Βόλο λείπουν τα ειδικά γεγονότα που θα διεξάγονται όλο τον χρόνο και ο επισκέπτης θα έχει ένα επιπλέον λόγο για να έρθει. Για παράδειγμα παλιότερα διεξαγόταν στην πόλη το φεστιβάλ μουσικού θεάτρου, ενώ μέχρι και πρόπερσι λειτουργούσε το μουσικό χωριό στον Άγιο Λαυρέντιο. Τα ειδικά γεγονότα μπορεί να είναι μουσικά, κινηματογραφικά, άλλα να αφορούν στη μυθολογία ή να έχουν άλλη θεματολογία».
Παράλληλα επισήμανε πως «και οι δημόσιοι χώροι μπορούν να λειτουργήσουν ως αξιοθέατα. Αυτό το πέτυχαν στην Κοπεγχάγη, ενώ σε ένα βαθμό το κάνει και η Λάρισα. Για παράδειγμα στις πλατείες μπορείς να βάλεις έργα τέχνης, να κάνεις εφήμερες κατασκευές, να διοργανώνεις εκδηλώσεις και άλλες δράσεις. Στην Αγριά θα μπορούσε να πεζοδρομηθεί η παραλία και να αξιοποιηθεί από τον κόσμο. Θα μπορούσε να αναδειχθεί και η πλατεία Ρήγα Φεραίου, ενώ και ο μεγάλος πεζόδρομος στις Αλυκές θα ήταν εφικτό να αποκτήσει μια διαφορετική ταυτότητα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το