Τοπικά

Λιπάσματα και νιτρικά μολύνουν την Κάρλα – Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εργαστηριακών αναλύσεων

Ολοκληρώθηκε το έκτακτο πρόγραμμα παρακολούθησης που είχε ζητήσει ο Φορέας Διαχείρισης περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας από το Υπ. Περιβάλλοντος σχετικά με τις συνθήκες ποιότητας νερού στον ταμιευτήρα της λίμνης. Τις εργαστηριακές αναλύσεις είχε αναλάβει το ερευνητικό κέντρο ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ.

Πραγματοποιήθηκαν αναλύσεις όσον αφορά τις κυανοτοξίνες σε δείγματα νερού, ψαριών και πτηνών, φυτοφάρμακα (πάνω από 200 ενώσεις) καθώς και συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου. Οι συγκεντρώσεις κυανοτοξινών βρέθηκαν είτε μη-ανιχνεύσιμες είτε σε επίπεδα χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Σημειώνεται ότι το εργαστήριο Περιβαλλοντικών Αναλύσεων του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, είναι διαπιστευμένο για προσδιορισμούς κυανοτοξινών (ISO 17027).

Σχετικά με τα φυτοφάρμακα από τις 226 ενώσεις που μελετήθηκαν, ανιχνεύθηκαν χαμηλές συγκεντρώσεις ενός ζιζανιοκτόνου και μυκητοκτόνου (σε ένα δείγμα).

Οι συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου (λιπάσματα) επιβεβαιώνουν το οργανικό φορτίο που δέχεται ο ταμιευτήρας. Αναλυτική παρουσίαση και συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το