Τοπικά

Λιούπης: Να ενταχθούν στο νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής τα εξαιρεθέντα ξενοδοχειακά καταλύματα

Το αίτημα της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Μαγνησίας για την επίσπευση αποπληρωμής των προγραμμάτων κοινωνικού τουρισμού και τη διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ώστε να καταστούν δικαιούχες επιπλέον επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου, κατηγορία στην οποία ανήκουν πολλά μικρά ξενοδοχειακά καταλύματα της Μαγνησίας, προώθησε με αναφορά του στους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας, ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης.
Ο Βουλευτής ενημερώθηκε από τους ξενοδόχους του Νομού Μαγνησίας πως αναγνωρίστηκε θετικά, από μέρους τους, η άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης, με τα ευεργετικά μέτρα που ελήφθησαν στα προβλήματα που προέκυψαν από την υγειονομική απειλή, με αρρυθμίες, όμως, στην εφαρμογή τους.
Ωστόσο, εκφράζεται έντονη ανησυχία κυρίως από τις μικρές ατομικές επιχειρήσεις του ξενοδοχειακού κλάδου για την οικονομική βιωσιμότητά τους, καθώς δεν εντάχθηκαν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Αυτό συνέβη, επειδή λόγω των συνθηκών δεν απασχολούσαν εργαζόμενο την 31η Μαρτίου, ή επειδή είχαν αποχωρήσει οικειοθελώς εργαζόμενοι -παρά το γεγονός ότι κάποιοι εξ αυτών προσελήφθησαν σε άλλη επιχείρηση-, ή επειδή δεν διέθεταν ταμειακή μηχανή -παρόλο που αυτό είναι επιτρεπτό και αντιπρότειναν να αποδεικνύονται οι εισπράξεις τους μέσω των POS και των τραπεζικών συναλλαγών.

Επιπλέον, όμως σημειώνει ο κ. Λιούπης στην αναφορά του, οι ξενοδόχοι προσδοκούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τον μήνα Ιούνιο για τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή, καθότι δεν συμπεριελήφθη ο ΚΑΔ 5510 που αφορά στα τουριστικά καταλύματα. Επίσης, επιθυμούν την ένταξη των επιχειρήσεών τους στο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων, ενώ θεωρούν επιτακτική ανάγκη την επίσπευση αποπληρωμής των προγραμμάτων “Κοινωνικού Τουρισμού” και “Τουρισμός για όλους”, ώστε να είναι και οι ίδιοι συνεπείς στις πληρωμές τους.
Επιπρόσθετα, η Ένωση Ξενοδόχων τονίζει την ανάγκη, η τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή να συμπεριλάβει όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μορφής και ανεξάρτητα από τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, οι οποίες δεδομένων των συνθηκών είναι μειωμένες.

Ο Βουλευτής Μαγνησίας καταλήγοντας στην αναφορά του επισημαίνει χαρακτηριστικά πως “Ο ρόλος του τουριστικού τομέα στο Νομό Μαγνησίας είναι καθοριστικός και αποτελεί έναν από τους βασικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής, καθιστώντας απολύτως αναγκαία την αξιοποίηση των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων ρευστότητας, ώστε να προστατευθεί η τουριστική-οικονομική δραστηριότητα των επιχειρήσεων του συγκεκριμένου κλάδου, που αδιαμφισβήτητα έχουν πληγεί από την πανδημία και χρήζουν στήριξης” και ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς να προβούν στις σχετικές ενέργειες στήριξης των ξενοδόχων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το