Οικονομία

Λιού προς Ντάισελμπλουμ: Τελειώνετε με την αξιολόγηση

FINANCIAL-REGULATION/LEW

Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αλλά και την ελάφρυνση του χρέους ζήτησε και από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, μετά την χτεσινή του παρέμβαση κατά τη διάρκεια επικοινωνίας με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Αμερικανός υπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup και υπουργό Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο κ. Λιου παρέμεινε στην ίδια γνωστή γραμμή και ζήτησε από τον Ολλανδό υπουργό να τελειώνει η αξιολόγηση.

Το θέμα της Ελλάδας ήταν το βασικό στην συνάντηση Λιου- Ντάισελμπλουμ. Ο πρώτος έδειξε ξανά μεγάλο ενδιαφέρον για το ελληνικό πρόβλημα, και επισήμανε την ανάγκη ολοκλήρωσης της αξιολόγησης χωρίς καθυστερήσεις, ενώ παράλληλα έκανε λόγο για «ουσιαστική ελάφρυνση χρέους».

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την πρόοδο που έγινε για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της Ελλάδας.

Ο υπουργός Λιου, αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν ακόμη αξιοσημείωτη δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα και υπογράμμισε την σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγκαιρα.

Επίσης είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ ότι η «Ε.Ε. πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης».

Συνάντηση με τον Σόιμπλε

Σε παρέμβαση και προτροπή προς τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ, από τον υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιού, προχώρησε την Παρασκευή για την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης από τους Θεσμούς.

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται περί επαναλαμβανόμενης προτροπής -ο κ. Λιου χρησιμοποίησε την ίδια ακριβώς γλώσσα και σε προηγούμενες ανακοινώσεις- η παρέμβαση έχει τη σημασία της, καθώς οι δανειστές καθυστερούν την άφιξή τους στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Ο κ. Λιού συναντήθηκε με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στον οποίο έθεσε το ελληνικό ζήτημα. Επίσης ζήτησε από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα και να επαναφέρουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης χρέους».

Στην επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναφέρονται τα εξής:

«O Tζακ Λιου και ο Γερμανός ομόλογος του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, κατά την διάρκεια της συνάντησης τους στην Σαγκάη, συζήτησαν τη πρόοδο που έχει γίνει για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Ο Τζακ Λιου, αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί, το ΔΝΤ και η Ελλάδα έχουν ακόμη αξιοσημείωτη δουλειά να κάνουν το επόμενο διάστημα και υπογράμμισε την σημασία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης έγκαιρα. Επίσης είπε στον κ. Σοιμπλε ότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να επαναφέρει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά μέσω ελάφρυνσης».

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν τις οικονομικές προοπτικές για τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ευρώπη και τις παγκόσμιες οικονομίες».

Ο κ. Λιου υπογράμμισε την ανάγκη για μία ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση η οποία θα κινητοποιεί όλους τους μοχλούς της οικονομικής πολιτικής περιλαμβανομένης της δημοσιονομικής πολιτικής, όπου αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν το έλλειμμα στη ζήτηση, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η αύξηση εισοδημάτων.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το