Πολιτισμός

Η λίμνη Κάρλα μέσα από τον φωτογραφικό φακό – Έκθεση με έργα των Τλούπα-Ξένου στο Μουσείο Τσαλαπάτα 

Πραγματοποιήθηκαν προχθές τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας «Υδάτινες Διαδρομές: Λίμνη Κάρλα», στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Ιουνίου και την διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς. Παρουσιάζονται φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα και του Βαγγέλη Ξένου.

Το εξαιρετικό υλικό των δύο φωτογράφων καταγράφει τη διαχρονική πορεία της λίμνης Κάρλας. Με αφετηρία την καταγραφή της περιόδου που έσφυζε από ζωή τις προηγούμενες δεκαετίες και τη δραματική αλλαγή του σκηνικού με την αποστράγγισή της το 1962, μέχρι την δεύτερη ευκαιρία του οικοσυστήματος με την προσπάθεια ανασύστασης της λίμνης, το κοινό που θα επισκεφτεί την έκθεση, θα έχει την ευκαιρία να «ταξιδέψει» σ’ έναν τόπο μοναδικό και ευλογημένο.
Παρούσα στα εγκαίνια η Βάνια Τλούπα, κόρη του αείμνηστου φωτογράφου, η οποία διέθεσε 18 φωτογραφίες από το αρχείο του πατέρα της, που αποτυπώνουν τη ζωή στη λίμνη μέχρι την αποξήρανσή της. «Απαθανάτισε τους ψαράδες, τις καλύβες τους και γενικότερα τον λιμναίο πολιτισμό, που είχε αναπτυχθεί στο παρελθόν στις όχθες της Κάρλας. Η λίμνη ήταν ένα από τα πλέον αγαπημένα μέρη του πατέρα μου και το επισκεπτόταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλωστε, δεν απείχε μακριά από τη Λάρισα και είχε εξελιχθεί σε μαγνήτη για τον Τλούπα», σημείωσε η ίδια, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στα συναισθήματα του πατέρα της μετά την αποστράγγιση της λίμνης: «Αυτό που έγινε τότε, ήταν ένα μεγάλο οικολογικό έγκλημα. Ο πατέρας μου είχε σοκαριστεί από τις εικόνες που αντίκριζε. Και μόνο η θέα της αποξηραμένης λίμνης με τις βαθιές χαραγματιές μέσα στη γη, είναι από μόνη της ένα συγκλονιστικό θέαμα. Ξαφνικά βρέθηκε να περπατάει πάνω στον πυθμένα της λίμνης κι αυτό ήταν περίεργο για εκείνον και του δημιουργούσε βαθιά και έντονα αρνητικά συναισθήματα».
Η αναδημιουργία της λίμνης έδωσε την ευκαιρία στον Βαγγέλη Ξένο να αποτυπώσει με τον φωτογραφικό φακό του εντυπωσιακές εικόνες και χρώματα από την Κάρλα. Ο Βολιώτης φωτογράφος, ο οποίος ευχαρίστησε τους υπεύθυνους του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς για την ευκαιρία που του δόθηκε, να εκθέσει φωτογραφίες του μαζί με έναν από τους σπουδαιότερους Έλληνες φωτογράφους, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που έκανε στην έκθεση, μίλησε για την εμπειρία του να επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά την Κάρλα. «Στη λίμνη Κάρλα μεγάλωσα φωτογραφικά. Όμως εκεί δεν πηγαίνω μόνο, για να φωτογραφίζω. Για μένα είναι πλέον ένα κίνητρο ζωής. Πρωταρχικός μου στόχος παραμένει να αναδείξω έναν τόπο εξαιρετικής ομορφιάς και παράλληλα να ευαισθητοποιήσω εκείνους, που έχουν την ευθύνη για την ολοκλήρωση του έργου της ανασύστασης της λίμνης», είπε ο κ. Ξένος, ο οποίος στη συνέχεια δεν έκρυψε την συγκίνησή του για την «συνύπαρξή» του με τον Τάκη Τλούπα: «Ο Τλούπας φωτογράφιζε τον μόχθο των ανθρώπων εκείνης της εποχής. Εγώ πάλι βρήκα μόνο πουλιά στη λίμνη. Βρεθήκαμε σε διαφορετικές εποχές, αλλά σε κάθε περίπτωση μας ενώνει η αγάπη μας για την Κάρλα».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το