Παραπολιτικά

Λίμνη ή υπόνομος;

Λύματα ανθρωπογενούς προέλευσης, κτηνοτροφικά απόβλητα, φυτοφάρμακα, αλλά και κυανοτοξίνες. Αυτή είναι η εικόνα της Κάρλας σύμφωνα με τον Δημόκριτο τη μελέτη του οποίου δημοσίευσε η «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» και όσο και να καταβάλλεται προσπάθεια να «καλυφθεί» το πρόβλημα ή να υποτιμηθεί, δεν γίνεται.
Η έρευνα αποκάλυψε κυανοτοξίνες σε τρία δείγματα νερού. Οι ερευνητές επισημαίνουν καθαρά, πως η μελέτη της παρουσίας κυανοτοξινών στον Ταμιευτήρα, ο οποίος σε αυτήν αλλά και σε προηγούμενες μελέτες, έχει αποδειχθεί πως παρουσιάζει εμφάνιση κυανοβακτηρίων ικανών να παράγουν κυανοτοξίνες, είναι αναγκαία. Στις νέες μελέτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν γνωστές για τη γενικότερη παρουσία τους κυανοτοξίνες αλλά και τοξίνες που δεν έχουν μελετηθεί στο παρελθόν. Η μελέτη που κατέθεσε ο Δημόκριτος αν και προσέφερε σημαντικές πληροφορίες, ήταν αποσπασματική και περιορισμένη χρονικά. Επιπλέον, πρέπει να μελετηθεί συστηματικά η παρουσία ρύπων ανθρωπογενούς προέλευσης , όπως τα φυτοφάρμακα και τα λύματα, που έχουν ήδη ανιχνευτεί στον Ταμιευτήρα. Όσον αφορά στα φυτοφάρμακα που ανιχνεύθηκαν στη λίμνη, είναι σημαντικό, μέσω κατάλληλα προγραμματισμένων χωρικά και χρονικά δειγματοληψιών να εντοπιστούν οι πιθανές σημειακές και διάχυτες πηγές τους. Ο έλεγχος των εισροών θρεπτικών ουσιών στον ταμιευτήρα, μέσω του περιορισμού της χρήσης λιπασμάτων αλλά και της ρύπανσης από σημειακές πηγές, όπως κτηνοτροφία και λύματα αποτελούν τα ενδεδειγμένα εφικτά μέτρα, αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα τα λάβει…
Επιπλέον, η συνεχόμενη μείωση της στάθμης του νερού οδηγεί σε συσσώρευση θρεπτικών συστατικών ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ευτροφισμό της λίμνης. Ενδείκνυται επομένως η κατάλληλη ρύθμιση των ρευμάτων εισόδου και εξόδου στον ταμιευτήρα ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή στάθμη του νερού, να μειωθεί ο χρόνος παραμονής του στη λίμνη και να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα των υδάτων.
Αυτά τα ολίγα…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το