Τοπικά

Λιγότεροι μαθητές στα Δημοτικά Σχολεία της Μαγνησίας

Η μείωση των γεννήσεων στη Μαγνησία λόγω της οικονομικής κρίσης αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα και στη φοίτηση των μαθητών στα σχολεία. Τα φετινά στοιχεία από τις εγγραφές των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά δείχνουν συρρίκνωση του μαθητικού δυναμικού, μια δυσμενής τάση, που αναμένεται να συνεχιστεί και του χρόνου.

Μάλιστα η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα συμβολική, καθώς εγγράφονται στο Δημοτικό τα παιδιά που γεννήθηκαν στον πρώτο χρόνο της κρίσης, δηλαδή το 2011. Έτσι φέτος οι μαθητές που εγγράφηκαν στην Α’ Τάξη Δημοτικού είναι μειωμένοι από πέρυσι κατά 200 και πλέον, δηλαδή σαν να έκλεισε μια ολόκληρη σχολική μονάδα.
Πιο συγκεκριμένα στην Α’ Τάξη Δημοτικού εγγράφηκαν φέτος 1.754 μαθητές, όταν πέρυσι άγγιζαν τους 2.000.
Η ίδια κατάσταση παρατηρείται δυστυχώς και στο Νηπιαγωγείο, όπου εγγράφονται οι μαθητές που γεννήθηκαν το 2012, δηλαδή στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης και της δυσκολίας των ζευγαριών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Είναι η περίοδος που αρχίζει να φαίνεται όλο και πιο έντονα το ζήτημα της υπογεννητικότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, φέτος τα νήπια που εγγράφηκαν στο Νηπιαγωγείο ανέρχονται στα 1.556, που μπορεί να αυξηθούν στα 1.600 με κάποιους γονείς να εγγράφουν τα παιδιά τους στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει συνήθως. Αυτό σημαίνει ότι του χρόνου οι μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α’ Τάξη Δημοτικού, θα ανέρχονται περίπου στους 1.600, δηλαδή λιγότεροι κατά 200 από φέτος, που είναι ήδη μειωμένοι κατά 200 από πέρυσι. Άρα τη διδακτική περίοδο 2018-2019 οι μαθητές της Α’ Τάξης Δημοτικών στη Μαγνησία θα έχουν μειωθεί σε σχέση με τη διδακτική χρονιά 2016-2017 κατά 400 άτομα. Μια απόλυτα αρνητική εξέλιξη δηλαδή, που θα επηρεάσει και τις θέσεις εργασίας των εκπαιδευτικών στον Νομό, καθώς θα είναι σαν να έκλεισαν δύο δεκαθέσια Δημοτικά.
Πάντως συνολικά τα νήπια και τα προνήπια που εγγράφηκαν στα Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας και θα φοιτήσουν από Σεπτέμβριο, ανέρχονται στα 2.654. Από αυτά τα 1.556 είναι, όπως προαναφέρθηκε, νήπια και τα 2.736 είναι προνήπια. Πέρυσι οι εγγραφές νηπίων και προνηπίων ανέρχονταν σε 2.736, δηλαδή 80 λιγότερες εγγραφές φέτος από πέρυσι.

Άλλη εικόνα σε Γυμνάσια-Λύκεια

Το ενδιαφέρον είναι πως φέτος οι μαθητές που φοιτούν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της Μαγνησίας είναι περισσότεροι από πέρυσι κατά 157, δηλαδή σαν να δημιουργήθηκε ένα μικρό Γυμνάσιο.
Η αύξηση των μαθητών και γενικά η διατήρηση του δυναμικού σε καλά επίπεδα ερμηνεύεται από το γεγονός, πως οι έφηβοι αυτοί γεννήθηκαν στα χρόνια της οικονομικής ευμάρειας, που διέτρεξε η Ελλάδα στα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε το πρόβλημα της υπογεννητικότητας δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή κατάσταση.
Πιο αναλυτικά, φέτος οι μαθητές στα Γυμνάσια και Λύκεια ανέρχονται στους 12.292, όταν πέρυσι ήταν 12.135, δηλαδή αύξηση από πέρυσι κατά 157.
Από τους 12.292 φετινούς μαθητές οι 6.354 φοιτούν στα Γυμνάσια οι 2.010 στα ΕΠΑΛ και οι 3.860 στα ΓΕΛ.
Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα τελικά οι μαθητές στα ΕΠΑΛ αυξήθηκαν φέτος κατά 70. Έτσι από 1.940 που ήταν πέρυσι, φέτος αυξήθηκαν στους 2.010.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το