Τοπικά

Λιγότερες οι γεννήσεις λόγω οικονομικής κρίσης στο Νοσοκομείο Βόλου

Η υπογεννητικότητα στη Μαγνησία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης συνεχίζεται με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και το 2019, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία του Νοσοκομείου Βόλου.
Και φαίνεται πως οι σημερινές οικονομικές συνθήκες αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για τους νέους, ώστε να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν κάνοντας όχι μόνο ένα παιδί, αλλά και περισσότερα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε η διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη, «τα τελευταία τρία χρόνια ο αριθμός γεννήσεων παιδιών στο Νοσοκομείο είχε σταθεροποιηθεί σε έναν αριθμό λίγο πάνω από τα 600. Δηλαδή πέρσι, το 2018, είχαν πραγματοποιηθεί στο Νοσοκομείο 620 γεννήσεις. Για το 2019 μέχρι στιγμής έχουμε μόλις 380 γεννήσεις και το πιο πιθανό είναι να φτάσουν μέχρι τέλος του έτους κοντά στις 500, δηλαδή θα έχουμε νέα μείωση από πέρσι».

Και βέβαια μπορεί αρκετά παιδιά της Μαγνησίας να γεννιούνται και σε ιδιωτικές κλινικές, αλλά και η πορεία των στοιχείων από το Νοσοκομείο δείχνει μια γενικότερη τάση.
Σημειώνεται πως το 2010, στην αρχή δηλαδή της κρίσης, οι γεννήσεις στο Νοσοκομείο Βόλου ανέρχονταν στις 885, ενώ πριν την κρίση είχαν αγγίξει και τις 1.200.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει, είναι πως μειώθηκε ο αριθμός των ανασφάλιστων παιδιών. «Το 2016 τα μισά παιδιά που γεννιούνταν, ήταν ανασφάλιστα, ενώ αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί πλέον κατά πολύ» επισήμανε η κ. Κατσιαρδάνη.

Η κυβέρνηση στο πλαίσιο αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, που εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα για τη χώρα, έχει αποφασίσει να προωθήσει τη χορήγηση επιδόματος γέννας.
Πιο συγκεκριμένα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού έχει εγγραφεί κονδύλι 123 εκατομμυρίων ευρώ και από την Πρωτοχρονιά θα αρχίσουν οι νέες μητέρες να λαμβάνουν το επίδομα γέννας ύψους 2.000 ευρώ, για κάθε γέννηση. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται το ποσό των 2.000 ευρώ να δίνεται σε δόσεις και όχι εφάπαξ. Δηλαδή η πρώτη δόση να χορηγηθεί αμέσως μετά τη γέννα και η δεύτερη λίγους μήνες μετά.
Επίσης, σύμφωνα με το in.gr, θα θεσπιστεί εισοδηματικό κριτήριο εξαίρεσης των νέων γονιών με το υψηλότερο εισόδημα.
Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι από το επίδομα θα εξαιρείται το 10% των πολιτών με το υψηλότερο εισόδημα.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα εξαιρούνται οι οικογένειες που εμφανίζουν ετήσιες αποδοχές πιθανότατα άνω των 40.000 ευρώ.
Τα μέτρα στήριξης των νέων ζευγαριών κρίθηκαν αναγκαία από την κυβέρνηση, καθώς το 2018 οι γεννήσεις στη χώρα μας έφτασαν μόλις τις 87.000, δηλαδή 34.000 λιγότερες από τους θανάτους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το