Τοπικά

Λιγότερες ληστείες, πολλές κλοπές στη Μαγνησία

Η κρίση, που μείωσε τα διαθέσιμα χρήματα, αλλά και η λήψη αυστηρών μέτρων ασφαλείας τόσο από τις τράπεζες, όσο και από τις εναπομείνασες ελάχιστες κερδοφόρες επιχειρήσεις, μείωσε στο ελάχιστο τις ληστείες στη Μαγνησία κατά το 2016. Μειωμένες ήταν και οι ανθρωποκτονίες, ενώ υψηλά παραμένουν τα νούμερα για τις κλοπές.

 

Η θεωρία ότι η φτώχεια φέρνει το έγκλημα, μάλλον διαψεύδεται από τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας για το 2016.
Πανελλαδικά οι βασικοί δείκτες δείχνουν μείωση της βαριάς εγκληματικότητας τουλάχιστον κατά 30% από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ αύξηση εμφανίζεται μόνο κατά περίπτωση στα λεγόμενα «εγκλήματα του δρόμου», όπως αρπαγές τσαντών και μικροποσών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης το 2016 καταγράφηκαν 229 κλοπές και διαρρήξεις, έναντι 261 το προηγούμενο έτος 2015.
Επίσης το 2016 εξιχνιάστηκαν 196 υποθέσεις κλοπών, οι οποίες ωστόσο δεν αφορούσαν οπωσδήποτε τελεσθείσες το εν λόγω έτος.
Οι αρπαγές μικροποσών και άλλα μικροαδικήματα παραμένουν στην ημερήσια διάταξη, ωστόσο μείωση καταγράφεται στις ληστείες τραπεζών και στις ληστείες σούπερ μάρκετ.
Το 2016 καταγράφηκαν 11 ληστείες στη Μαγνησία, έναντι 14 το 2015… Πάντως το εν λόγω έτος εξιχνιάστηκαν και 11 ληστείες, οι οποίες φυσικά δεν αφορούν όσες έγιναν το 2016, αλλά και προηγούμενα έτη.

 
Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης όπως η τρέχουσα, γίνονται πολύ λιγότερες εισβολές σε σπίτια, γιατί λείπουν τα χρήματα, κατά συνέπεια δεν υπάρχει κίνητρο. Όταν δηλαδή η πίτα της οικονομίας μικραίνει, συρρικνώνεται η πίτα και για τους κακοποιούς.
Όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές, το οργανωμένο έγκλημα περιορίστηκε, γιατί λόγω κρίσης συρρικνώθηκε το «μαύρο χρήμα». Η άνθηση του οργανωμένου εγκλήματος συνήθως συνοδεύεται από συνθήκες ευμάρειας και ακμής της μαύρης οικονομίας. Σε συνθήκες κρίσης δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.
Τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας πανελλαδικά δείχνουν ότι καταγράφηκε σημαντική αύξηση του εγκλήματος μόνο τον πρώτο χρόνο των μνημονίων (από το 2010 έως το 2011). Έκτοτε σχεδόν όλοι οι δείκτες άρχισαν και συνέχισαν να δείχνουν πτώση.
Ήταν η εποχή που οι πολίτες απέσυραν καταθέσεις από τις τράπεζες και έτσι δημιουργήθηκε μία κατηγορία ευάλωτων στόχων. Όταν πέρασε αυτό το κύμα –μετά το 2011- δεν είχε λόγο ο κακοποιός να πάρει το ρίσκο μίας εισβολής σε σπίτι, που είναι ένα σοβαρό έγκλημα, γιατί ήξερε ότι πια δεν υπάρχει το κίνητρο, που είναι το χρήμα.
Από το 2011 και ύστερα τα πράγματα βελτιώθηκαν και, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., σε αυτό συνέβαλαν στοχευμένες δράσεις του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

 

Κάθε δύο ημέρες κλέβουν ένα όχημα
Στην ημερήσια διάταξη εξάλλου παρέμειναν και το 2016 οι κλοπές οχημάτων στη Μαγνησία, καθώς κάθε δύο ημέρες γινόταν η κλοπή κι ενός οχήματος…
Αν και ο αριθμός των κλοπών οχημάτων μειώθηκε πολύ, αυτός παρέμεινε υψηλός και το προηγούμενο έτος, αφού καταγράφηκαν 181 έναντι 243 το 2015. Πάντως βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους κατόχους τους και 101 οχήματα.
Ακόμη καταγράφηκαν 70 παραβάσεις του νόμου περί όπλων, έναντι 73 το 2015.
Υπάρχουν, ωστόσο, και δείκτες εγκληματικότητας που στα χρόνια του μνημονίου κατέγραψαν αύξηση. Η μεγαλύτερη έξαρση καταγράφεται στο λαθρεμπόριο. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συνδέουν το φαινόμενο με την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα, που δίνει μεγαλύτερο κίνητρο στα κυκλώματα.
Υψηλά πάντως είναι τα νούμερα που καταγράφονται στα λεγόμενα «εγκλήματα του δρόμου» (αρπαγές μικροποσών, τσαντών, κινητών τηλεφώνων), με τους αστυνομικούς να διαπιστώνουν έντονη «στροφή» των κακοποιών προς τους «εύκολους στόχους».
Παρατηρείται δηλαδή μια ποιοτική μεταστροφή της εγκληματικότητας στους λεγόμενους «εύκολους στόχους», κυρίως στα αδικήματα των κλοπών. Δηλαδή ενώ έχει επιτευχθεί σημαντική μείωση σε ληστείες σε τράπεζες, σε σούπερ μάρκετ, χρηματαποστολές κλπ, οι δράστες επιλέγουν πλέον στόχους «χαμηλού ρίσκου», όπως μικροκλοπές σε δημοσίους χώρους, λεωφορεία, σε περίπτερα ή περιφερειακά καταστήματα. Πάντως η κατηγορία αυτή των θυμάτων δεν αντιπροσωπεύεται απόλυτα στις στατιστικές, γιατί πολλές φορές το θύμα δεν απευθύνεται στην Αστυνομία. Είτε γιατί έχασε ένα μικροποσό, είτε γιατί φοβάται ότι θα μπλέξει χειρότερα.

 

 

Λιγότερες ανθρωποκτονίες
Επίσης λιγότερα ήταν το 2016 σε σχέση με το 2015 και τα εγκλήματα κατά ζωής στη Μαγνησία, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας καταγράφηκαν μόλις τρεις ανθρωποκτονίες, έναντι τεσσάρων το 2015. Μάλιστα εξιχνιάστηκαν και οι τρεις.

ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το