Τοπικά

Λιγότερες φέτος οι εγγραφές σε Δημοτικά-Νηπιαγωγεία της Μαγνησίας

Συνεχής είναι η μείωση των μαθητών στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά της Μαγνησίας, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης που έπληξε την Ελλάδα για δέκα χρόνια.
Και αυτή την εικόνα δείχνουν οι εγγραφές των παιδιών που του χρόνου θα φοιτήσουν στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του νομού.
Οι εγγραφές ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες και έγιναν φέτος ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας. Μάλιστα εντός ημερών αναμένεται να τοποθετηθούν σε σχολεία και οι μαθητές που είναι υπεράριθμοι και πρέπει να μετακινηθούν σε άλλες σχολικές μονάδες. Το ανώτατο όριο μαθητών σε ένα τμήμα είτε νηπιαγωγείου είτε δημοτικού είναι τα 25 παιδιά, ενώ η διδασκαλική ομοσπονδία έχει ζητήσει τη μείωση του ορίου των μαθητών, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη ποιότητα στη διδασκαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας στα Νηπιαγωγεία εγγράφηκαν φέτος 1.262 προνήπια και στην Α’ Τάξη δημοτικού 1.491 μαθητές.
Στα Νηπιαγωγεία εγγράφονται παιδιά που γεννήθηκαν το 2017 και στα Δημοτικά παιδιά που γεννήθηκαν το 2015 μια πολύ δύσκολη περίοδο με το δημοψήφισμα, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και τα capital controls που επηρέασαν την πορεία της οικονομίας.

Πέρυσι οι μαθητές που εγγράφηκαν στην Α’ Τάξη Δημοτικού, ανήλθαν στους 1.580 και πρόπερσι στους 1.674, επομένως υπάρχει φέτος μια μείωση μαθητών κατά 90 και 180 μαθητές αντίστοιχα. Άρα μέσα σε δύο χρόνια χάθηκε ένα σχολείο, αν υποθέσουμε πως ένα σχολείο στον Βόλο διαθέτει κατά μέσο όρο μεταξύ 150-200 μαθητές.
Στα νηπιαγωγεία ο εγγραφές πέρυσι ανήλθαν στις 1.322 και πρόπερσι στις 1.420, άρα η μείωση των εγγραφών από τα προνήπια ανέρχεται στα 160 άτομα. Σημειώνεται πως τα προνήπια εγγράφονται στο Νηπιαγωγείο στην ηλικία των τεσσάρων ετών.

Οι πληροφορίες από τη διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρουν πως μέχρι τον Σεπτέμβριο οι εγγραφές μπορεί να αυξηθούν μέχρι και 20, αφού υπάρχουν αυτοί που έρχονται από το εξωτερικό, οι γονείς που λαμβάνουν μετάθεση, αλλά και κάποιοι που κάνουν αίτηση εκπρόθεσμα.
Και στις δύο περιπτώσεις πρόκειται για τα παιδιά της κρίσης οι συνέπειες της οποίας είναι ακόμη ορατές με την κατάσταση για την υπογεννητικότητα να μην βελτιώνεται. Αντιθέτως τα μηνύματα από την έλευση της πανδημίας εδώ και ένα χρόνο αναφέρουν πως τα πράγματα το επόμενο διάστημα μπορεί να γίνουν χειρότερα. Μάλιστα οι επιπτώσεις από την υπογεννητικότητα φαίνονται ήδη και στα Γυμνάσια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το