Τοπικά

Λιγότερες οι αιτήσεις για τα υπερχρεωμένα στο Ειρηνοδικείο Βόλου

Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι αιτήσεις υπαγωγής στον Νόμο περί υπερχρεωμένων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ειρηνοδικείου Βόλου. Αιτία από τη μια οι ρυθμίσεις που εφαρμόζουν πλέον οι τράπεζες, ώστε να αποτρέψουν τους οφειλέτες να στραφούν στην προστασία του Νόμου Κατσέλη και από την άλλη οι αλλαγές που έγιναν στον Νόμο, καθώς αυξήθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

 

Το πρώτο δίμηνο του 2017 κατατέθηκαν στο Ειρηνοδικείο Βόλου μόλις 38 αιτήσεις, έναντι 63 το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, κατά το οποίο πρέπει να σημειωθεί ότι οι δικηγόροι βρίσκονταν σε αποχή από τα καθήκοντά τους, διαμαρτυρόμενοι για το νέο Ασφαλιστικό.

Επίσης πολύ μεγάλη ήταν η μείωση των αιτήσεων που κατατέθηκαν το 2016 και λόγω της αποχής των δικηγόρων, συνολικά 290, με τις περισσότερες να έχουν κατατεθεί μετά τον Ιούνιο του 2016, έναντι 826 που είχαν κατατεθεί ολόκληρο το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αποχή των δικηγόρων κατά το 2016 είχε επηρεάσει και τις τακτικές καταθέσεις στο Ειρηνοδικείο Βόλου, καθώς από 353 υποθέσεις το 2015 αυτές περιορίστηκαν σε 198 το 2016. Αιτία γι’ αυτό ήταν και η πιο ακριβή διαδικασία.

Οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τους δανειολήπτες, να προσφύγουν στην προστασία του Νόμου Κατσέλη, προωθούν ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων. Για πρώτη φορά, επιχειρείται κατηγοριοποίηση και ομαδοποίηση, ανάλογα με στοιχεία προφίλ πελάτη, προκειμένου να ενταχθούν συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, κάτω από συγκεκριμένα πακέτα ρυθμίσεων.

Ενδεικτικά, θα γνωρίζουν εκ των προτέρων τις προϋποθέσεις ένταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμα – πακέτο τόσο τα τραπεζικά στελέχη που θα το προωθούν (χωρίς να παραπέμπεται το θέμα σε ειδικές επιτροπές εγκρίσεων), όσο και οι δανειολήπτες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ρύθμιση.

Για παράδειγμα, οικογενειάρχης με δύο παιδιά, μισθωτός ετών 50, θα υπάγεται σε ένα πακέτο. Άγαμος, ελεύθερος επαγγελματίας σε άλλο. Συνταξιούχος σε διαφορετικό και ούτω καθεξής, με βάση κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μεγάλο ποσοστό, άνω του 30% των ρυθμισμένων οφειλών, καθίσταται εκ νέου επισφαλές.

Σύμφωνα με τις αλλαγές που επήλθαν στον Νόμο Κατσέλη:

  • Αυξήθηκαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά (π.χ. ποινικό μητρώο του αιτούντος και της συζύγου αυτού, φύλλο υπολογισμού κύριας κατοικίας, δανειακές συμβάσεις κ.λπ.).
  • Ισχύει πλέον έλεγχος των απαιτούμενων δικαιολογητικών από τις Γραμματείες των Ειρηνοδικείων, εντός δύο ημερών από την κατάθεση της αίτησης από τον οφειλέτη. Σε περίπτωση ελλείψεων η γραμματεία προσκαλεί τον αιτούντα είτε εγγράφως, είτε μέσω fax, είτε μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να καταθέσει εντός 15 ημερών τα ελλείποντα δικαιολογητικά. Η προθεσμία αυτή δύναται να παραταθεί μέχρι έναν μήνα, εφόσον αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες και το είδος των στοιχείων που πρέπει να συμπληρωθούν.
  • Ισχύουν συντομότερες ημερομηνίες συζήτησης των αιτήσεων. Πλέον η δικάσιμος προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός έξι μηνών από την κατάθεση της αίτησης, ενώ η ημερομηνία έκδοσης προσωρινής διαταγής ή επικύρωσης συμβιβασμού προσδιορίζεται υποχρεωτικά εντός δύο μηνών από την κατάθεση.
  • Οι προσωρινές διαταγές έχουν υποχρεωτική διάρκεια έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης. Ως εκ τούτου, μετά την παρέλευση του διαστήματος αυτού και εφόσον δεν έχει συζητηθεί ακόμη η αίτηση, ο οφειλέτης θα πρέπει να αιτηθεί εκ νέου τη χορήγηση προσωρινής διαταγής.
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το