Τοπικά

Λιγότερα λουκέτα στις επιχειρήσεις της Μαγνησίας – Στο πρώτο 9μηνο του 2017 εγγράφηκαν 648 και διαγράφηκαν 568

Λιγότερα λουκέτα καταγράφονται στον χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας για το πρώτο εννιάμηνο του 2017, μια πολύ θετική εξέλιξη, καθώς είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, ιδίως μέσα σε αυτά της κρίσης, που υπάρχει θετικό πρόσημο μεταξύ των εγγραφών και διαγραφών επιχειρήσεων.

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Μαγνησίας περιγράφουν μια ενθαρρυντική εικόνα όσον αφορά στο σύνολό της, χωρίς βέβαια να λείπουν και τα πιο μελανά σημεία, κυρίως για τον χώρο του εμπορίου και της μεταποίησης, ενώ και στην εστίαση-ψυχαγωγία που παρατηρούνται πολλές ενάρξεις επιχειρήσεων, κυρίαρχος είναι ο ρόλος των καφετεριών που συνήθως δεν επιβιώνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πιο γερές βάσεις για τόνωση της τοπικής οικονομίας δείχνουν να έχουν οι επιχειρήσεις του τουρισμού που αυξήθηκαν, ενδεικτικό στοιχείο των θετικών επιδράσεων της μεγάλης αύξησης της επισκεψιμότητας τη φετινή θερινή περίοδο που με σωστά βήματα και ορθολογικό σχεδιασμό μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία στο πρώτο εννιάμηνο του 2017 οι επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη, ανέρχονται στις 648, ενώ αυτές που διαγράφηκαν αγγίζουν τις 568. Δηλαδή υπάρχει ένα θετικό πρόσημο στο ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών κατά 80 επιχειρήσεις.

Αν δούμε τώρα τις ενάρξεις-διαγραφές ανά κλάδο, διαπιστώνουμε πως θετικό είναι το ισοζύγιο στον κλάδο των τουρισμού, όπου οι εγγραφές ήταν 70 και οι διαγραφές 59, δηλαδή 11 επιχειρήσεις πλεόνασμα, ενώ στον τομέα των υπηρεσιών υπάρχει θετικό ισοζύγιο κατά 100 επιχειρήσεις, καθώς οι εγγραφές ανήλθαν στις 388 και οι διαγραφές στις 288.
Αρνητική είναι η εικόνα στον τομέα της μεταποίησης, όπου οι εγγραφές ήταν 35 και οι διαγραφές 43, δηλαδή οκτώ επιχειρήσεις μείον, καθώς και στον εμπορικό τομέα, όπου οι εγγραφές ανήλθαν στις 155 και οι διαγραφές στις 178.

«Η γενική εικόνα είναι προς θετική κατεύθυνση για το πρώτο εννιάμηνο, καθώς για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια θετική αποτύπωση για τις επιχειρήσεις» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Τέλης Μπασδάνης και πρόσθεσε πως «Βέβαια θα πρέπει να δούμε ξεχωριστά τους κάθε κλάδους. Έτσι στον εμπορικό κλάδο παρατηρείται αρνητικό πρόσημο στις εγγραφές-διαγραφές, καθώς οι έμπυροι εκτός από τη μείωση της κατανάλωσης έχουν να αντιμετωπίσουν και την απουσία κεφαλαίου που είναι απαραίτητο για το εμπόρευμα του καταστήματος. Αρνητικό πρόσημο υπάρχει και στη μεταποίηση που πρέπει να μας προβληματίσει, αφού παρατηρείται αποεπένδυση σε ένα σοβαρό κλάδο, όπως αυτός της μεταποιητικής δραστηριότητας. Θετικά κινείται ο κλάδος του τουρισμού όπου συνδέεται και με την αύξηση της επισκεψιμότητας, μια θετική εξέλιξη στην οποία συνέβαλε και το Επιμελητήριο Μαγνησίας μέσα από τη συμμετοχή σε διάφορες εκθέσεις και άλλες δράσεις. Επίσης καλή πορεία έχει και ο τομέας των υπηρεσιών όπου γίνονται επενδύσεις σε εταιρείες μικρού μεγέθους μέσα από την ανακύκλωση της καθημερινής κίνησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το