Τοπικά

Λιγοστεύουν οι πάγκοι στις λαϊκές αγορές του Βόλου – Σε απόγνωση παραγωγοί και μικροπωλητές 

Η αβεβαιότητα που επικρατεί γενικότερα λόγω της πανδημίας και της περιορισμένης κατανάλωσης έχει οδηγήσει ένα ποσοστό περίπου 25% των παραγωγών και των μικροπωλητών στις λαϊκές αγορές να μειώσουν τις ημέρες που στήνουν τους πάγκους τους για να πουλήσουν τα προϊόντα τους.
Δυόμισι μήνες έχουν περάσει μετά την απελευθέρωση των μετακινήσεων, χωρίς τη χρήση βεβαιώσεων και η κίνηση των καταναλωτών στις λαϊκές αγορές παραμένει περιορισμένη. Ο κόσμος είναι μουδιασμένος και, όπως αναφέρουν οι μικροπωλητές, για διάφορους λόγους είναι συγκρατημένος. Άλλοι καταναλωτές, γιατί δεν έχουν χρήματα, άλλοι, επειδή έχουν μια οικονομική άνεση, αλλά αγωνιούν για το μέλλον.
«Ένα σημαντικό ποσοστό των καταναλωτών στη λαϊκή αγορά είναι ηλικιωμένοι, οι οποίοι λόγω της πανδημίας φοβούνται ακόμη να κυκλοφορήσουν. Είναι οι άνθρωποι που αγοράζουν για τους εαυτούς τους, αλλά και για τα εργαζόμενα παιδιά τους» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου μικροπωλητών οπωρολαχανικών κ. Παύλος Δεληγιάννης και συμπλήρωσε πως «η κίνηση παραμένει κατά 50% χαμηλότερη σε σχέση με την κατάσταση πριν του κορωνοϊού. Είχε φτάσει στο 75% η πτώση και τώρα μειώθηκε στο 50%. Βέβαια στις λαϊκές αγορές τηρούνται όλα τα υγειονομικά μέτρα και δεν παρατηρείται συνωστισμός».

Η μειωμένη κίνηση των καταναλωτών μεταφράζεται και σε χαμηλότερα έσοδα για τους παραγωγούς και τους μικροπωλητές, οι οποίοι βλέπουν την κατάσταση, αποθαρρύνονται, προβληματίζονται και έτσι αποφασίζουν να μη βγαίνουν κάθε μέρα στη λαϊκή αγορά.
«Υπάρχει ένα 20-25% των παραγωγών και των μικροπωλητών που δεν στήνουν κάθε μέρα τους πάγκους τους στις λαϊκές αγορές, αλλά κάποιες μέρες την εβδομάδα. Και αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως γιατί αρκετοί βλέπουν την αναδουλειά και απογοητεύονται. Η πτώση του τζίρου οφείλεται και στην περιορισμένη κίνηση που υπάρχει στην εστίαση, καθώς αρκετοί ιδιοκτήτες από καφετέριες, ταβέρνες, τσιπουράδικα έρχονται και αγοράζουν από τη λαϊκή αγορά» είπε ο πρόεδρος.
Ο κ. Δεληγιάννης μιλώντας στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» αναφέρθηκε και στη μείωση της παραγωγής που οφείλεται σε ένα βαθμό και στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν εργατικά χέρια από αλλοδαπούς.
Ακόμη τόνισε τη δυσκολία που θα έχουν παραγωγοί και μικροπωλητές να βρουν το απαιτούμενο ποσό για να αγοράσουν καινούριες ταμειακές μηχανές που να συνδέονται με το ηλεκτρονικό σύστημα του αρμόδιου υπουργείου.
«Το ποσό που θα πρέπει να δοθεί, αγγίζει τα 300 ευρώ, ενώ όσοι διαθέτουν ήδη καινούριες μηχανές, θα πρέπει να τις αναβαθμίσουν με ένα ποσό κοντά στα 70 ευρώ. Η κυβέρνηση έδωσε στους παραγωγούς και τους μικροπωλητές τα 800 ευρώ για τις μέρες που ήταν κλειστές οι λαϊκές αγορές, και τα 300 ευρώ τα παίρνει πίσω» δήλωσε.

Ελκυστικές τιμές
Πάντως αυτή την περίοδο οι καταναλωτές μπορούν να αγοράσουν προϊόντα από τις λαϊκές αγορές σε ελκυστικές τιμές. Υπάρχουν μάλιστα και είδη που είναι φθηνότερα από πέρυσι ή σε σχέση με πριν μερικούς μήνες.
«Η λαϊκή αγορά παραμένει ένα σημείο που ο καταναλωτής θα βρει φθηνά και ποιοτικά προϊόντα για να καλύψει τις ανάγκες του. Για παράδειγμα το ένα κιλό πατάτες πωλείται ακόμη και στα 50 λεπτά, ενώ κάποιος θα βρει τομάτες από 50 λεπτά μέχρι και ένα ευρώ» είπε ο κ. Δεληγιάννης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το