Τοπικά

Λιγοστεύουν διαρκώς οι αλλοδαποί μαθητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Μαγνησία

Συνεχής είναι η μείωση των αλλοδαπών μαθητών στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Μαγνησίας λόγω της επιστροφής των μεταναστών στην πατρίδα τους ή σε άλλες χώρες, καθώς στην Ελλάδα δεν μπορούν να βρουν εύκολα εργασία.
Είναι ενδεικτικό πως μέσα σε τέσσερα περίπου χρόνια οι αλλοδαποί μαθητές μειώθηκαν ακόμη και στο 50%, συντελώντας έτσι και σε μια σταδιακή μείωση του γενικότερου μαθητικού δυναμικού, αν και σε ένα πολύ μικρό βαθμό επιχειρείται να καλυφθεί με την ένταξη των Ρομά μαθητών, αλλά και των προσφυγόπουλων.
Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι φεύγουν οι μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες και δημιούργησαν εδώ οικογένειες, αλλά και ότι δεν έρχονται στην Ελλάδα νέοι μετανάστες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, οι αλλοδαποί μαθητές για τη σχολική χρονιά 2017-2018 θα ανέλθουν στους 1.087. Από αυτούς οι 979 είναι αλβανικής καταγωγής και μετά ακολουθούν 38 Βούλγαροι, 17 Ρουμάνοι, δώδεκα Σύριοι, έξι Κινέζοι, πέντε από το Μαρόκο, τέσσερις από Τουρκία, τρεις από Μαρόκο, ΗΠΑ, Αλγερία, δύο από Γεωργία, Πακιστάν, Ρωσία, ενώ από ένας μαθητής προέρχεται από το Αφγανιστάν, το Ουζμπεκιστάν, τη Μολδαβία, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ.
Πριν τρία με τέσσερα χρόνια οι αλλοδαποί ανέρχονταν στους 1.700 περίπου.
Υπάρχει συνεπώς μια πολύ σημαντική μείωση των αλλοδαπών μαθητών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση της Μαγνησίας, οι οποίοι από Σεπτέμβριο θα αποτελούν το 7,5%, όταν πριν δύο χρόνια ήταν το 13-14%.

Και οι ερμηνείες για την εξέλιξη είναι διάφορες, όπως η φυγή μεταναστών από την Ελλάδα της κρίσης στην Αλβανία, η μη έλευση νέων μεταναστών με οικογένειες, η απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας για τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο σχολείο. Επίσης αρκετοί αλλοδαποί μαθητές αποφοίτησαν από το Δημοτικό και συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο.
Βέβαια η πολιτεία μέσα από διάφορες δομές προσπαθεί να προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες στους αλλοδαπούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα κατανόησης της ελληνικής γλώσσας. Και είναι κυρίως παιδιά που έρχονται σε κάποια ηλικία στη χώρα μας και εντάσσονται απευθείας στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Γι’ αυτό και το υπουργείο Παιδείας μέσα από τα Τμήματα της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας προσπαθεί να βοηθήσει αυτά τα παιδιά.
Στη Μαγνησία έχουν εγκριθεί έντεκα τμήματα ΖΕΠ, αλλά προς το παρόν μόνο ένα έχει στελεχωθεί.
Αναλυτικότερα τα έντεκα τμήματα ΖΕΠ είναι τα εξής: 1ο και 10ο Δημοτικά Νέας Ιωνίας, 9ο Δημοτικό Βόλου, Δημοτικά Πορταριάς, Τσαγκαράδας, Σούρπης και Σκοπέλου, 2ο Δημοτικό Βελεστίνου, το Δημοτικό στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου, καθώς και τα δύο Δημοτικά της Σκιάθου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το