Κατηγορίες: Τοπικά

Ληγμένες οι αντιπυρικές στολές των πυροσβεστών στη Μαγνησία “Θ”

Με απαρχαιωμένες και ληγμένες στολές προσεγγίσεως στη φωτιά και χωρίς κλιμακοφόρα και προβληματικά οχήματα εκτός δρόμου έχει απομείνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία στη Μαγνησία, δεκαεπτά μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου.

 Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μαγνησίας κ. Κ. Φιλίππου, «οι στολές προσεγγίσεως στη φωτιά είναι παλιές και δεν τις εμπιστευόμαστε. Τις έχουμε βρει από το 1998 που ήρθαμε στο Σώμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία προμήθεια με μερικό ατομικό εξοπλισμό για την Πυροσβεστική είχε γίνει το 2008.

Πολλές από τις στολές, τα κράνη και τις μπότες που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες, είναι ακατάλληλες, αφού έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους.

Οι πυροσβέστες επισημαίνουν ότι κατά καιρούς έχουν επισημανθεί οι ελλείψεις σε προστατευτικά μέτρα προς το αρμόδιο υπουργείο και την Πολιτεία ευρύτερα, ωστόσο η τελευταία αρκείται σε συλλυπητήρια τηλεγραφήματα, μόλις κάποιος πυροσβέστης χάσει τη ζωή του.

Ο στόλος των επίγειων, αλλά και των εναέριων πυροσβεστικών μέσων θεωρείται γερασμένος, αν και στη Μαγνησία, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, δεν υπάρχει πρόβλημα ελλείψεων προσωπικού προς το παρόν τουλάχιστον.

«Ανεβαίνουμε στα αυτοκίνητα και δεν ξέρουμε αν θα φθάσουμε στη φωτιά. Πολλά από τα αυτοκίνητα είναι ασυντήρητα και σε κακή κατάσταση, καθώς χρονολογούνται από τη δεκαετία του ’70. Τα πέντε «Ούνιμοκ» που υπάρχουν στις υπηρεσίες του νομού είναι 45 χρόνων» επισημαίνει ο κ. Φιλίππου.

Δεκαεπτά ημέρες πριν την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και η Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις φωτιές που ίσως προκληθούν, με ελλείψεις σε υλικά. Κι αυτό διότι οι περικοπές που έγιναν τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης, περιορίζουν τις δυνατότητες που τελικά έχει η Πυροσβεστική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο κλιμακοφόρα οχήματα που ανήκουν στην Υπηρεσία του Βόλου και σε εκείνη της ΒΙΠΕ, βρίσκονται στην Αθήνα για επισκευή και εφόσον ξεσπάσει μια πυρκαγιά σε πολυκατοικία, τότε για την κατάσβεσή της καλείται κλιμακοφόρο από τη… Λάρισα! Με τα μειωμένα κονδύλια για σέρβις κατά 45%, τα προβλήματα των παλαιών οχημάτων είναι πολλά. Κάποια οδηγούνται για επισκευή και δεν επιστρέφουν ποτέ ή καθυστερούν πολύ, με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά οι δυνατότητες έγκαιρης επέμβασης. Βασικό πρόβλημα των εν λόγω οχημάτων είναι και τα φθαρμένα τους ελαστικά, καθώς ορισμένα έχουν να αλλάξουν ελαστικά και πέντε χρόνια…

Με μία στολή…

«Πάλι καλά που δεν είχαμε πέρυσι μεγάλες φωτιές, ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει φέτος. Το Σώμα είναι μηχανοκίνητο, αλλά θεωρώ ότι σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης το 70% των οχημάτων θα μείνουν… Την 1η Απριλίου που αρχίζει η αντιπυρική περίοδος θα βγει η πολιτική ηγεσία και θα δηλώσει πως είμαστε έτοιμοι, αλλά δεν είμαστε. Στα Φάρσαλα που είναι κάμπος, πήραν καινούργιο «Ούνιμοκ» και τα δικά μας είναι όλα παλαιά» τονίζει ο κ. Φιλίππου.

Την ίδια ώρα οι μόνιμοι πυροσβέστες δεν έχουν δεύτερη στολή να φορέσουν…

«Ρούχα ατομικής προστασίας έχουμε να πάρουμε από το 2009. Έχουμε μόνο μία στολή, την πλένουμε και την ξαναβάζουμε…» καταλήγει ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής.

Επίσης ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πυροσβεστικό Σώμα, είναι στον τομέα του ένστολου προσωπικού, το οποίο είναι τριχοτομημένο. Οι τρεις διαφορετικές κατηγορίες πυροσβεστών (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης και συμβασιούχοι-εποχικοί) λειτουργούν με διαφορετικό η καθεμία εργασιακό καθεστώς, που δυσχεραίνει την εύρυθμη λειτουργία του. Οι πυροσβέστες με 5ετή σύμβαση (ΠΠΥ) προσελήφθησαν με το Νόμο 3938/2011, ο οποίος τους αντιμετωπίζει ως… υπαλλήλους γραφείου, με 8ωρο ωράριο και δεν εργάζονται Σαββατοκύριακα, αργίες και νύχτες.

Στη Μαγνησία οι μόνιμοι είναι 180, οι πενταετούς υπηρεσίας 140, ενώ άγνωστο είναι αν φέτος θα προσληφθούν εποχικοί. Επίσης το πεζοπόρο τμήμα που κάθε χρόνο σχηματίζεται το καλοκαίρι, αποτελείται πλέον από πυροσβέστες του Βόλου, με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται η τοπική Υπηρεσία.

Πέρυσι εξάλλου στάθμευαν στο αεροδρόμιο Ν. Αγχιάλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, τα οποία είναι άγνωστο αν φέτος θα εμφανιστούν πάλι.

Σύμφωνα με πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, στα εναέρια πυροσβεστικά μέσα πανελλαδικά επίσης υπάρχει πρόβλημα, καθώς από τα 21 «Καναντέρ», τα 13 είναι παλιάς τεχνολογίας και μετρούν ήδη περισσότερα από 30 χρόνια ζωής.

Υπάρχουν ακόμη πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής. Πρόκειται για τρία ελικόπτερα τύπου «ΒΚ» που χρησιμοποιούνται κυρίως για το συντονισμό των επιχειρήσεων και δύο Σούπερ Πούμα για μεταφορά προσωπικού.

Στη διάθεση του Σώματος βρίσκονται κάθε χρόνο και 10 μισθωμένα πυροσβεστικά ελικόπτερα, αλλά και τα 17 αεροσκάφη «PZL».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Σπάνιο χρυσό νόμισμα και κορμό Κούρου αξίας 20 εκατ. δολαρίων προσπάθησαν να πουλήσουν αρχαιοκάπηλοι – Πώς τους έπιασε η ΕΛΑΣ

Στη σύλληψη τριών αρχαιοκάπηλων ηλικίας 54, 69 και 52 ετών προχώρησαν αστυνομικοί από το Τμήμα…

25 Μαΐου 2024

Η Nicki Minaj συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ για κατοχή ναρκωτικών

Στο αεροδρόμιο της Ολλανδίας συνελήφθη η αμερικανίδα ράπερ Nicki Minaj λίγες ώρες πριν από την…

25 Μαΐου 2024

7χρονος έπεσε με το ποδήλατο σε τοίχο – Υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις

Συναγερμός έχει σημάνει στα Γιάννενα, καθώς 7χρονος που έκανε ποδήλατο, έπεσες πάνω σε τοίχο, και…

25 Μαΐου 2024

Φινλανδή κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα βιασμού από άγνωστο στη Ρόδο

Τον απόλυτο τρόμο έζησε 25χρονη Φινλανδή στη Ρόδο. Σύμφωνα με την καταγγελία της στην αστυνομία…

25 Μαΐου 2024

«Απολύτως αναπόφευκτη» μια πανδημία, προβλέπει Βρετανός επιστήμονας – Δεν είμαστε έτοιμοι, λέει

Η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής…

25 Μαΐου 2024

Καταγγελία από φιλόζωους: Άγνωστοι προκαλούν εγκαύματα σε γατάκια με οξύ – Σκληρές εικόνες

Σε μια σοβαρή καταγγελία προχωρούν οι Φιλόζωοι Εθελοντές Πάτμου. Σύμφωνα με την ανάρτησή τους, γατιά…

25 Μαΐου 2024