Οικονομία

«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις: Ανάσα για χρέη στην Εφορία

«Λίφτινγκ» στις 120 δόσεις κάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα σε περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να μειώσει την ελάχιστη δόση στα 20 ευρώ από τα 30 ευρώ και να καταργήσει τα εισοδηματικά κριτήρια. «Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να επιλέξουν χωρίς περιορισμό έως 120 δόσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους», τονίζει στο OPEN ο φοροτεχνικός, Ηλίας Χατζηγεωργίου.
Τα παραδείγματα 

  • Φορολογούμενος με εισόδημα 30.000 ευρώ και χρέος 6.000 ευρώ: Με την αρχική ρύθμιση που είχε εισοδηματικά κριτήρια, θα πλήρωνε 51 δόσεις των 116,67 ευρώ τον μήνα.
  • Με το «λίφτινγκ» που φέρνει το οικονομικό επιτελείο, θα μπορεί να ρυθμίσει το χρέος του σε 120 δόσεις των 50 ευρώ το μήνα.

Όφελος θα έχουν και οι επιχειρήσεις, καθώς για την ένταξη στη ρύθμιση δεν θα υπολογίζεται, πλέον, ο τζίρος αλλά μόνο το ύψος της οφειλής, το οποίο δεν πρέπει να ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. «Φαίνεται ότι η πάγια ρύθμιση θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί και ενδεχομένως να μελετηθεί να δίνονται περισσότερες δόσεις. Έτσι, οι 12 δόσεις -εάν γίνουν 24- πολλοί φορολογούμενοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση αυτή.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, οι οφειλές θα διαχωρίζονται σε έκτακτες και τακτικές. Έτσι, ο νέος φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να αποπληρώνονται από 12 σε 24 δόσεις και οι έκτακτες οφειλές (για παράδειγμα, ο φόρλος κληρονομιάς) από 24 σε 36 δόσεις. Μάλιστα, όταν κάποιος μπει στη ρύθμιση, η εφορία δεν θα μπορεί να μπει σε κατάσχεση λογαριασμού.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το