Τοπικά

«Λίφτινγκ» σε σχολεία του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου με νέα κουφώματα, συστήματα θέρμανσης και λαμπτήρες

«Λίφτινγκ» σε σχολεία με την εγκατάσταση νέων κουφωμάτων, συστημάτων θέρμανσης και λαμπτήρων με συνολικό προϋπολογισμό 200.870 ευρώ θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου, μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της τροποποίησης στην αρχική μελέτη.
Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του έργου, προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση ξύλινων κουφωμάτων σύγχρονων προδιαγραφών στο Γυμνάσιο – Λύκειο Τσαγκαράδας, στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζαγοράς και στο Δημοτικό Σχολείο Πουρίου προς αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων. Σκοπός της προμήθειας είναι η αντικατάσταση των παλαιών φθαρμένων με καινούργια, σύγχρονων προδιαγραφών, με ενεργειακούς υαλοπίνακες (4-15-4), έτσι ώστε να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.

Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα από τα υφιστάμενα κουφώματα είναι προβληματικά στην εφαρμογή τους, έχουν στρεβλώσει, ενώ και η βαφή τους έχει υποστεί μεγάλη φθορά. Κρίνεται επείγουσα επομένως η αντικατάστασή τους. Επίσης θα γίνει η προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης με καύση πετρελαίου στο Γυμνάσιο – Λύκειο Τσαγκαράδας και στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς, σε αντικατάσταση των αντίστοιχων λεβήτων πετρελαίου παλαιάς τεχνολογίας. Σκοπός της προμήθειας είναι η εγκατάσταση συστήματος καύσης με καυστήρες πετρελαίου νέας γενιάς, σε αντικατάσταση προς το υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης πετρελαίου. Το σύστημα αυτό λόγω της λειτουργίας του, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Το σύστημα θέρμανσης πετρελαίου με καυστήρες νέας γενιάς περιλαμβάνει τα εξής: Λέβητα ισχύος 150-175kw, δοχεία αδράνειας συνολικής χωρητικότητας 2000 λίτρων, σύστημα αυτοματισμού της εγκατάστασης (τρίοδη βαλβίδα, κυκλοφορητής, αισθητήρες). Τέλος, θα γίνει προμήθεια και εγκατάσταση λαμπτήρων τύπου LED (Light Emitting Diode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός) εξοικονόμησης ενέργειας, πράσινης τεχνολογίας στο Γυμνάσιο – Λύκειο Τσαγκαράδας, στο Δημοτικό Σχολείο Τσαγκαράδας, στο Δημοτικό Σχολείο Μακρυράχης, στο Δημοτικό Σχολείο Ανηλίου, στο Δημοτικό Σχολείο Πουρίου, στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς και στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζαγοράς, με στόχο την αντικατάσταση παλαιών συμβατικών λαμπτήρων φθορίου υψηλής κατανάλωσης ρεύματος. Σκοπός της προμήθειας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%, καθώς τα LED (Light Emitting Diode – Δίοδος Εκπομπής Φωτός), λόγω της κατάστασης λειτουργίας τους, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, τόσο σε οικονομικό όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο. Τα φωτιστικά τύπου LED σεβόμενα το περιβάλλον, παρέχουν καθαρής και προηγμένης τεχνολογίας φωτισμό. Χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από τις συμβατικές λύσεις φωτισμού, επιτυγχάνοντας έτσι τη δραστική μείωση των εκπομπών άνθρακα. Αποτελούν την καλύτερη λύση φωτισμού, στο πλαίσιο ανάπτυξης μορφών πράσινης ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, θα γίνει η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φθορίου ισχύος 36W με αντίστοιχο LED ισχύος 18W, ενώ θα γίνει και αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων φθορίου ισχύος 18W με αντίστοιχο LED ισχύος 9W.

Κατανομή χρηματοδοτήσεων σε Σχολικές Επιτροπές
Σε κατανομή συνολικού ποσού 77.919 ευρώ στις Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προέβησαν οι Δήμοι Ρήγα Φεραίου και Νοτίου Πηλίου. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με χρηματική εντολή του υπουργείου Εσωτερικών και με έγγραφο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 40.509,14 ευρώ, για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών έτους 2020 των Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου (Β’ κατανομή). Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Ρήγα Φεραίου, με απόφασή της, έχει εγκρίνει την κατανομή του ανωτέρω ποσού ως εξής: Στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή , ποσό 22.509,14 ευρώ και στη Δευτεροβάθμια Σχολική Επιτροπή, ποσό 18.000 ευρώ. Η προαναφερόμενη κατανομή εγκρίθηκε ομόφωνα και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ρήγα Φεραίου. Στο μεταξύ, στην κατανομή της α’ δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έτους 2020 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, συνολικού ποσού 37.410 ευρώ, προέβη ο Δήμος Νοτίου Πηλίου. Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δίνεται ποσό 24.730 ευρώ και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 12.680 ευρώ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το