Τοπικά

Libra, το νέο κρυπτονόμισμα – Βγαίνει στις αγορές από την εταιρεία Facebook

Libra, η ονομασία ανήκει στο νέο ψηφιακό κρυπτονόμισμα που θα βγάλει στην αγορά η εταιρεία Facebook το πρώτο εξάμηνο του 2020, το οποίο αναστάτωσε ουκ ολίγους στις διεθνείς αγορές. Τι είναι όμως το Libra; Ποια τα πλεονεκτήματά του και τα μειονεκτήματά του; Είναι εφικτό να επικρατήσει σε βάρος του bitcoin; Κινδυνεύει το ευρώ και το δολάριο;

Στις παραπάνω ερωτήσεις έρχονται να δώσουν απαντήσεις σε μία συνέντευξη στη «Θ» ο δρ. Νικόλαος Αθ. Κυριαζής, διδάσκων Τραπεζικής και Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και ο Δημήτρης Γ. Τσούτσας, οικονομολόγος, πρώην αντιδήμαρχος Αλμυρού.
Τον περασμένο Ιανουάριο η εταιρεία Facebook αποκάλυψε τα σχέδιά της για ένα κρυπτονόμισμα, το Libra. Η εταιρεία μέσω αυτού θα προσπαθήσει να επεκταθεί προς το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα παγκόσμια συστήματα πληρωμών, πέρα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι δημιούργησε τον ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό φορέα Libra Association, που εδρεύει στη Γενεύη, με τη συνεργασία κολοσσών του κλάδου της τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών πληρωμών.

Τι το ιδιαίτερο θα έχει το κρυπτονόμισμα του Facebook σε σχέση με τα υπάρχοντα κρυπτονομίσματα; «Το Libra, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από τις πλατφόρμες Messenger και WhatsApp του Facebook μέσα στο 2020, θα είναι το πρώτο κρυπτονόμισμα με άμεση πρόσβαση σε πολύ ευρύ κοινό. Επομένως έχει υψηλές δυνατότητες να καταστεί περισσότερο δημοφιλές από τα υπόλοιπα, καθώς ήδη θα βρίσκεται πολύ εγγύτερα στην πελατειακή βάση των χρηστών του Facebook» απάντησε ο κ. Νικόλαος Κυριαζής.

Όσον αφορά στα επιπλέον βασικά πλεονεκτήματα του νέου κρυπτονομίσματος ο κ. Δημήτρης Τσούτσας ανέφερε πως «αναμένεται το κόστος διεξαγωγής συναλλαγών με αυτό να είναι σημαντικά χαμηλότερο και πολύ λιγότερο χρονοβόρο σε σχέση με τα υπάρχοντα ψηφιακά νομίσματα. Υπολογίζεται ότι οι συναλλαγές θα διεξάγονται 10 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με το bitcoin και θα είναι σημαντικά φθηνότερες. Επιπλέον, θα έχει πολύ χαμηλότερη τιμή, άρα θα είναι ευκολότερα προσβάσιμο σε μια ευρύτερη μάζα καταναλωτών κι επενδυτών και η διεξαγωγή αγορών και πωλήσεων μέσω αυτού θα είναι σχεδόν το ίδιο εύκολη με την αποστολή μηνύματος μέσω Facebook».
Στην ερώτηση αν είναι εξίσου ριψοκίνδυνο με τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, ο κ. Κυριαζής τόνισε ότι «το Libra θα ανήκει στην ιδιάζουσα κατηγορία κρυπτονομισμάτων που χαίρουν χαμηλότερου κινδύνου και μικρότερης μεταβολής στις αποδόσεις τους από ό,τι συνηθίζεται στα ψηφιακά νομίσματα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα μέσω της πρόσδεσης και εξάρτησής του από άλλα περιουσιακά στοιχεία που χαρακτηρίζονται από χαμηλό κίνδυνο, όπως είναι οι τραπεζικές καταθέσεις και κρατικοί τίτλοι εκφρασμένοι σε διάφορα εθνικά νομίσματα».

Όσον αφορά στα βασικά μειονεκτήματα του Libra ο κ. Τσούτσας επισήμανε ότι «το Libra αναμένεται να μην είναι τόσο προσοδοφόρο για τους επενδυτές ως προς τις αποδόσεις όσο το bitcoin ή άλλα κρυπτονομίσματα. Βασικός λόγος είναι η μεγαλύτερη προβλεψιμότητα που θα το χαρακτηρίζει, καθώς και ότι προτεραιότητα στη διανομή κερδών έχει η διαχείριση του συστήματος του Facebook κι όχι οι επενδυτές. Επιπλέον, ας μην ξεχνάμε ότι η άμεση σχέση του με το Facebook καθιστά τους κατόχους του Libra έκθετους σε διαρροή προσωπικών πληροφοριών».
Σύμφωνα με τον κ. Κυριαζή, η επικράτηση του Libra σε βάρος του bitcoin ή του ευρώ ή του δολαρίου εξαρτάται από τον βαθμό στον οποίο οι συναλλασσόμενοι είναι έτοιμοι να θεωρήσουν τις χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και το Facebook, καθώς και τα δίκτυά τους εξίσου αξιόπιστα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το τραπεζικό σύστημα.

«Είναι πολύ πιθανό η απλότητα στη χρήση του Libra να το καταστήσει πιο δημοφιλές από το bitcoin, αλλά θεωρείται πολύ δύσκολο να φθάσει το ευρώ ή το δολάριο σε όρους αξιοπιστίας» κατέληξε ο κ. Τσούτσας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το