Πολιτισμός

Λευκές Νύχτες στο Ταλίν

Της Άννας Μαρίας Κουτσιρίμπα – Σεμιλιέτωφ,
φιλολόγου – συγγραφέα*

Συνεχίζουμε την περιήγησή μας από το κάστρο Τούμπεα που το 1219 καταλήφθηκε από τους Δανούς Σταυροφόρους, πωλήθηκε στο τευτονικό τάγμα στα μέσα του 14ου αιώνα και μετατράπηκε σε μοναστήρι με την ανέγερση και των πύργων της εκκλησίας. Ανάμεσά τους και ο πιο δημοφιλής πύργος του Χέρμαν, που είναι ο μεγαλύτερος από τους πύργους και ξαναχτίστηκε τον 16ο αιώνα. Αποτελείται από 10 ορόφους και 215 σκαλοπάτια οδηγούν στην κορυφή του. Βρίσκεται δίπλα στο εσθονικό κοινοβούλιο. Η σημαία της Εσθονίας υψώθηκε στην κορυφή του πύργου τον Φεβρουάριο του 1989 και από τότε ανυψώνεται καθημερινά στην κορυφή αυτού του πύργου που έχει ύψος 48 μέτρα και κατεβαίνει με τη δύση του ηλίου. Στα μέσα του 16ου αιώνα το κάστρο μετατράπηκε σε σουηδική κτήση που το μετέτρεψαν σε διοικητικό κέντρο. Τον επόμενο αιώνα η Σουηδία έχασε τα εδάφη που πέρασαν στη ρωσική αυτοκρατορία, που μετέτρεψε το κάστρο σε παλάτι. Στα μέσα του 17ου αιώνα υπέστη την πιο καταστροφική πυρκαγιά με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα περισσότερα κτίρια του κάστρου καθώς και του καθεδρικού ναού. Το κάστρο στη συνέχεια έπεσε σε αχρησία και ξαναχτίστηκε στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια είναι το Stenbock House που αποτελεί την έδρα της εσθονικής κυβέρνησης, ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο με δωρικούς κίονες.

Καθερδικός ναός Αλέξανδρου Νιέφσκι

Μετά τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας το 1918, στη θέση του παλιού μοναστηριού μετά από εργασίες ανακατασκευής τον 18ο αιώνα μετατράπηκε σε ένα υπέροχο παλάτι, που φιλοξένησε και φιλοξενεί μέχρι και σήμερα το Κοινοβούλιο της χώρας.
Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός του Αλέξανδρου Νιέφσκι που χτίστηκε το 1900 θα τραβήξει αμέσως την προσοχή μας. Βρίσκεται απέναντι από το Κοινοβούλιο και αποτελεί τη μεγαλύτερη και την πιο πολυτελή εκκλησία της πόλης. Εντυπωσιακή στην όψη με 58 μέτρα ύψος. Η εκκλησία ανακαινίστηκε όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της από τη Σοβιετική Ένωση το 1991. Είναι πλούσια διακοσμημένη και φέρει έντεκα καμπάνες. Η μεγαλύτερη ζυγίζει 16 τόνους! Στο εσωτερικό οι εικόνες του τέμπλου ζωγραφίστηκαν στην Αγία Πετρούπολη και τα παράθυρα είναι διακοσμημένα με ωραία βιτρό. Διαθέτει εικόνες ανεκτίμητης αξίας και υπέροχες τοιχογραφίες. Αξίζει να προσέξουμε τους σταυρούς στους τρούλους. Επειδή χτίστηκε από τους Ρώσους στα τέλη του 19ου αιώνα θεωρήθηκε ως σύμβολο καταπίεσης από πολλούς Εσθονούς και μάλιστα προγραμμάτισαν την κατεδάφισή του το 1924, αλλά ευτυχώς η απόφαση δεν εφαρμόστηκε λόγω έλλειψης κεφαλαίων.

Βόλτα στα σοκάκια

Όμορφα χαρακτηριστικά εσθονικά σπίτια πλαισιώνουν την εκκλησία και το Κοινοβούλιο. Συνεχίζοντας τη βόλτα μας θα συναντήσουμε τον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Ιπποτών, μια καθολική εκκλησία που ιδρύθηκε από τους Δανούς τον 13ο αιώνα και είναι η παλαιότερη εκκλησία στην πρωτεύουσα. Είναι το μοναδικό κτίριο που παρά τις σημαντικές ζημιές που υπέστη, ανοικοδομήθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του κάστρου κατά τον 17ο αιώνα. Ο τρούλος της χρονολογείται τον 17ο αιώνα και το κωδωνοστάσιο τον 18ο. Οι καμπάνες της τοποθετούνται τον 17ο και 18ο αιώνα, ενώ το εκκλησιαστικό όργανο στις αρχές του 20ού. Σήμερα αποτελεί την έδρα του αρχιεπισκόπου του Τάλλιν της Ευαγγελικής Λουθηρανικής Εκκλησίας.
Μέσα στο κάστρο θα συναντήσουμε πρεσβείες πολλών κρατών, όπως της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας, του Καναδά. Θα βρεθούμε στην αυλή του Δανού Βασιλιά, θα συναντήσουμε ένα μεσαιωνικό πηγάδι, παρατηρώντας τα εσθονικά σπίτια. Οι νόμοι πολλοί αυστηροί, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε κάποια παρέμβαση χωρίς την άδεια του κράτους, ούτε χρώμα να αλλάξουν στην είσοδο του σπιτιού τους.

Στο βάθος ο πύργος του Χέρμαν

Η περιήγηση στα στενά σοκάκια της παλιάς πόλης θα μας μαγέψει. Θα περιπλανηθούμε στις γειτονιές των εμπόρων, πλάι σε ναούς, σε όμορφα κτίσματα, με μαγαζάκια που σερβίρουν παραδοσιακές γεύσεις και καλλιτέχνες του δρόμου να μας κρατούν συντροφιά.
Αρκετά από τα εστιατόρια της πρωτεύουσας μας παραπέμπουν σε μια άλλη εποχή με τη διακόσμησή τους. Με τις ασπίδες, τα σπαθιά, τα κεραμικά πιάτα και το όλο σκηνικό μας ταξιδεύει στον Μεσαίωνα.
Η εσθονική κουζίνα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο χοιρινό και πολλά στοιχεία της παραπέμπουν στη ρωσική κουζίνα. Τα ψάρια αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής τους όπως και οι σούπες που κυριαρχούν λόγω του χειμωνιάτικου κρύου.

Το εσθονικό κοινοβούλιο

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν οι λεγόμενες Λευκές Νύχτες… Οι άνθρωποι χαίρονταν τον ήλιο που έδυε κοντά στις έντεκα τη νύχτα. Τίποτε δεν τους πτοεί. Αν και επισκεφτήκαμε την Εσθονία καλοκαίρι, χρειαζόμασταν κάποιο μπουφάν κατά τις βραδινές ώρες γιατί η θερμοκρασία κατέβαινε αρκετά. Όμως τα εστιατόρια και οι καφετέριες διαθέτουν για τους πελάτες τους κουβερτούλες φλις! Μονόχρωμες, πολύχρωμες, ριγέ, με λουλούδια, ό,τι επιθυμούσε κανείς! Όσο για τις λευκές νύχτες, είναι πραγματικά λευκές, ελάχιστες ώρες σκοτεινιάζει γύρω στις δυο ώρες και κατά τις 3 είναι πλέον χαράματα. Τράβηξα μια τέτοια αναμνηστική φωτογραφία. Δεν είναι θολή, ούτε έχει ομίχλη, είναι απλά νύχτα! Μια νύχτα διαφορετική, απόλυτη ησυχία και η φύση ετοιμάζεται να υποδεχτεί τη μέρα που μοιάζει ατελείωτη.
Συνεχίζεται…

Η εκκλησία της Παναγίας των Ιπποτών

*Οι φωτογραφίες είναι του Μιλτιάδη Σεμιλιέτωφ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το