Τοπικά

Λεκτικός και ηλεκτρονικός εκφοβισμός στα Δημοτικά – Δράσεις ευαισθητοποίησης 130 μαθητών του 2ου Σχολείου Βόλου

Να μη φοβούνται να μιλήσουν, αν είναι θύματα ή παρατηρητές ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού, ήταν ένα από τα μηνύματα που έστειλαν χθες οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παγκόσμια μέρα κατά της σχολικής βίας.

Οι 130 μαθητές του σχολείου φορώντας μάσκες και ρούχα με ξεχωριστά χρώματα διέσχισαν την οδό Ερμού και έφτασαν στον αύλειο χώρο του Αγίου Νικολάου, όπου ύψωσαν μπαλόνια συντονισμένοι με συμμαθητές άλλων σχολείων ανά την Ελλάδα που συμμετείχαν σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Στη «Θ» μίλησαν μαθητές της ΣΤ’ Τάξης αναφερόμενοι στο ζήτημα του εκφοβισμού και τι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή του.
Η Μαρίλια Δασκαλοθανάση είπε πως «πρέπει να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος για τον σχολικό εκφοβισμό και αυτός ήταν ο στόχος της δράσης στην οποία συμμετείχαμε όλοι οι μαθητές του σχολείου».
Από την πλευρά της η Λαμπρινή Καραπάνου τόνισε πως «στον σχολικό εκφοβισμό υπάρχουν ο θύτης, το θύμα και ο παρατηρητής».
Η Παναγιώτα Κίτσιου τόνισε πως «τόσο το θύμα όσο και ο παρατηρητής θα πρέπει να μιλήσουν και να μην αφήνουν τον σχολικό εκφοβισμό να συνεχίζεται, αφήνοντας τον θύτη να κρύβεται. Ο εκφοβισμός στα δημοτικά είναι λεκτικός, αλλά πλέον και ηλεκτρονικός».
Ο Στέφανος Δαλαβέρης σημείωσε πως «μια άλλη μορφή εκφοβισμού είναι, όταν ένας μαθητής αποκλείεται και απομονώνεται από τις παρέες, γιατί μπορεί να είναι κοντός, χοντρός, να έχει κάποιο άλλο χαρακτηριστικό στην εμφάνισή του, και αυτό είναι το χειρότερο».
Η Ελισάβετ Αναστασιάδου τόνισε πως «τα περιστατικά σχολικής βίας επηρεάζουν την ψυχική υγεία των παιδιών, γι’ αυτό και εμείς στο σχολείο δουλεύουμε σε αυτό το θέμα στην εφημερίδα που εκδίδουμε. Επίσης τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχουν υποστηρικτικοί θεσμοί, όπως η οικογένεια, οι φίλοι, οι δάσκαλοι που μπορούν να βοηθήσουν».
Η δασκάλα της ΣΤ’ Τάξης κ. Αναστασία Νιτσάκη τόνισε πως «το σχολείο είναι ένας ζωντανός οργανισμός και τέτοιες συμπεριφορές σχολικού εκφοβισμού τις συναντάμε. Πρέπει όμως να εκλείψουν και εμείς δουλεύουμε γι’ αυτό λαμβάνοντας μέτρα και καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση στα παιδιά, ώστε να γίνει βίωμα. Και είναι πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη που μπορούν να δείχνουν τα παιδιά στον εκπαιδευτικό».
Από την πλευρά της η διευθύντρια του σχολείου κ. Δέσποινα Μουζαλά είπε πως «υλοποιήσαμε μια πανελλαδική δράση σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για να ευαισθητοποιήσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα. Οι 130 μαθητές μας κρατώντας 130 μπαλόνια σε μαύρο και γκρι χρώμα που εκφράζουν τα άσχημα συναισθήματα της σχολικής βίας τα έσπασαν. Τα αίτια της σχολικής βίας είναι ποικίλα και πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και η κοινωνία. Στο δημοτικό σχολείο ο εκφοβισμός είναι λεκτικός, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί και ο ηλεκτρονικός. Βλέπουμε για παράδειγμα ένα παιδί στην τάξη να φοβάται χωρίς να υπάρχει λόγος. Αυτό σημαίνει ότι η αιτία του φόβου εκπορεύεται από κάτι άλλο. Μάλιστα μέσα από την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη σχέση του ίντερνετ και του παιδιού που εφαρμόζουμε στο σχολείο, διαπιστώσαμε την έκταση του ηλεκτρονικού εκφοβισμού».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρυσό μετάλλιο για βολιώτη μαθητή στην Εθνική Ολυμπιάδα Μαθηματικών

  Η Δ.Ε. της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας – Παράρτημα Μαγνησίας ανακοινώνει με μεγάλη χαρά τη…

7 Μαρτίου 2024

Προσφορές έως τις 19 Μαρτίου για ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών Δήμου Βόλου

Διακηρύχθηκε ο ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός για τη ναυαγοσωστική κάλυψη πολυσύχναστων παραλιών και την υποστήριξη ακτών…

7 Μαρτίου 2024

Ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου για τις Αρχές ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, διοργανώνει επιστημονική ημερίδα με θέμα "Αρχές ευρωπαϊκού δημοσίου δικαίου και όψεις…

7 Μαρτίου 2024

Νέα Αριστερά Μαγνησίας “Ο πολιτισμός μιας χώρας φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της”

  Το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου επισκέφθηκε την Τετάρτη 6 Μαρτίου η Νέα Αριστερά…

7 Μαρτίου 2024

“Πιάνει δουλειά” ογκολόγος στο Νοσοκομείο Βόλου

Με απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Βόλου Ιωαν. Ντόκου, εγκρίνεται η πρόσληψη μιας ιατρού με…

7 Μαρτίου 2024

Αυξάνει η σχολική βία λόγω έντασης ενδοοικογενειακής βίας

  Η ενδυνάμωση των δημοκρατικών αξιών στο σχολείο, τα άμεσα αντανακλαστικά των εκπαιδευτικών αλλά και…

7 Μαρτίου 2024