Τοπικά

Λεκτική και διαδικτυακή βία οι κυριότερες μορφές bullying στα σχολεία της Μαγνησίας

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σχολικού εκφοβισμού και στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι στο bullying, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας ημερίδα στην οποία συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και δικηγόροι.
Όπως ανέφεραν οι ομιλητές, περιστατικά σχολικού εκφοβισμού καταγράφονται συχνά και στην περιοχή της Μαγνησίας, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός. Ο σχολικός εκφοβισμός στα σχολεία της περιοχής επικεντρώνεται κυρίως στη λεκτική και διαδικτυακή βία. Άποψη των δικηγόρων είναι ότι τέτοια περιστατικά πρέπει να λύνονται εντός της εκπαιδευτικής κοινότητας.

«Στη Μαγνησία είναι ελάχιστα τα περιστατικά και περιορίζονται κυρίως στη λεκτική βία, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού. Με ενημέρωση, δημιουργία ομάδων και ευαισθητοποίηση, προσπαθούμε να μειώσουμε τα περιστατικά, μέχρι να τα εξαλείψουμε εντελώς» δήλωσε ο υπεύθυνος συμβουλευτικού σταθμού νέων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Aντώνης Πλαγεράς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χαρακτηριστικά του σχολικού εκφοβισμού είναι ο αποκλεισμός και η συναισθηματική πίεση. Επίσης το φαινόμενο παρατηρείται μέχρι το τέλος του Γυμνασίου, καθώς στο Λύκειο οι μαθητές έχουν άλλους στόχους.
«Είτε είναι θύματα, είτε παρατηρητές, οι μαθητές πρέπει να μιλήσουν. Να μην κρατήσουν μέσα τους το πρόβλημά. Όταν ένα παιδί έχει υποστεί bullying, αλλάζει η συμπεριφορά του στην καθημερινότητα ή και οι διατροφικές του συνήθειες. Δεν έχει όρεξη, ενδιαφέροντα και αρχίζει να «κλείνεται» στον εαυτό του» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της «Πρότασης Ζωής» κ. Ευθ. Ζιγγιρίδης, υποστήριξε από την πλευρά του ότι στη Μαγνησία είναι μεγάλο το πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού. «Αυτό που βλέπουμε είναι ότι εκφοβισμός υπάρχει σε όλες τις ηλικίες, στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Τώρα όμως τα παιδιά έχουν το θάρρος να το πουν, ενώ κάποτε έκρυβαν τέτοια περιστατικά. Πιστεύω πως το φαινόμενο είναι σε έξαρση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δικηγόρος Νίκος Παπαπέτρος μίλησε για το νομικό πλαίσιο που διέπει τον σχολικό εκφοβισμό. Η νομοθετική τροποποίηση έγινε το 2015, όπως είπε, και το νομικό πλαίσιο είναι ξεκάθαρο.
«Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη πρέπει να είναι η έσχατη λύση. Είναι καλύτερο το πρόβλημα να λυθεί στα πλαίσια του σχολικού περιβάλλοντος τόνισε και πρόσθεσε πως δεν είναι πολλά τα περιστατικά στην περιοχή μας.

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γ. Πολύζος δήλωσε πως ο σχολικός εκφοβισμός είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. «Θέλουμε ο κάθε μαθητής να νιώθει τον χώρο του σχολείου ως έναν χώρο ασφαλή και ο ίδιος πλήρως αποδεκτός. Φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού, σε οποιαδήποτε μορφή του, έχουμε καθημερινά. Μέσα από τη σημερινή ημερίδα θέλουμε να δούμε τις καλές πρακτικές που μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε» σημείωσε.


Από την πλευρά του ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Σωκράτης Σαβελίδης χαρακτήρισε σημαντική την ημερίδα. «Όλοι μαζί θα επιμορφωθούμε και θα δράσουμε για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου που δηλητηριάζει τις παιδικές καρδιές.
Δήλωσε επίσης πως τα φαινόμενα του bullying είναι πολύ περισσότερα από αυτά που γνωρίζουμε, καθώς μεγάλος αριθμός δεν φτάνει ποτέ στις υπηρεσίες, ούτε καν στις παρέες των μαθητών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το