Τοπικά

Λειτουργική επανάχρηση – διατήρηση της ιστορικότητας για την Αχιλλοπούλειο Σχολή Τσαγκαράδας

Την απόφαση του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου να εντάξει την αρχιτεκτονική κληρονομιά στην κοινωνική ζωή και να τονώσει την συλλογική μνήμη της κοινότητας, χαιρέτησαν οι συμμετέχοντες στο διεθνές συμπόσιο Arrhythmias Update 2024 στην Τσαγκαράδα, θαυμάζοντας την αποκατάσταση και λειτουργική επανάχρηση του κτηρίου της Αχιλλοπούλειου Σχολής.
«Φορέας μνήμης το εμβληματικό κτίριο, επισημαίνει ο χωρικός Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου και Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Νικ. Καμπούρης, δεν επαναχρησιμοποιείται για να επιβιώσει μόνο μέσα από την χρηστικότητά του.
Διατηρεί μέσα στην ύλη του μνήμες και ιστορίες που μαρτυρούν γεγονότα και συνθήκες του πολιτιστικού παρελθόντος μας.
Αυτό το κτιριακό απόθεμα προστατεύει ο Δήμος και αναδεικνύει μέσα από την λειτουργική επανάχρηση.
Οι αξίες της αυθεντικότητας και της μνήμης, η ιστορική και αισθητική αξία του, η αξία του ως τοπόσημου, επιδιώκουμε μέσα από τον δημόσιο χαρακτήρα των σύγχρονων χρήσεών του να διαχυθούν στην τοπική κοινωνία και τους επισκέπτες.


Ο μνημειακός πλούτος της περιοχής μας, η αρχιτεκτονική κληρονομιά και η παράδοση μέσα από αναστηλώσεις εκκλησιών, διατηρητέων κτιρίων όπως το Ελληνομουσείο του Ρήγα Φεραίου με την πρόσφατη εγκατάσταση εργολάβου κ.α., θα συμβάλουν στον εμπλουτισμό του τουριστικού – πολιτιστικού προϊόντος.
Πρωτίστως αυξάνουν την παρακαταθήκη μας για τις επόμενες γενιές με ένα πολύτιμο πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα.»
Τις εργασίες του συμποσίου χαιρέτησε και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου κ. Κων. Καραγεωργίου, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα – κάλεσμα και σε άλλους φορείς να επιλέξουν το Ανατολικό Πήλιο και για συνεδριακό τουρισμό.

ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ: Το κτήριο έχει προϋποθέσεις για μια σύγχρονη χρήση, ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της ένταξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς στην κοινωνική ζωή (Διακήρυξης του Άμστερνταμ). Κατά μιαν άλλη κατάταξη, ως άλλες αξίες, επίσης, αναφέρονται 36 η αξία ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (υλικού και διακοσμητικών στοιχείων του κτηρίου που έχει διασωθεί στην πάροδο του χρόνου) και η αξία ΜΝΗΜΗΣ (ατομικής ή συλλογικής, καθώς το κτήριο ως σύμβολο αντικατοπτρίζει και υπενθυμίζει γεγονότα ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά κλπ). Η αυτονόητη αναγνώριση, ως σημαντικότερης αξίας του Ιστορικού Κτηρίου, της ιστορικότητάς του, της ύπαρξής του δηλαδή ως αυθεντικής πηγής πληροφοριών για ιστορικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και αρχιτεκτονικά γεγονότα, αλλά και της ικανότητάς του να λειτουργεί ως φορέας μνήμης, προκρίνει την κατά προτεραιότητα επιδίωξη διατήρησης-αναβίωσης της αρχικής, καταξιωμένης στη συλλογική μνήμη της κοινότητας, χρήσης του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το