Άρθρα

Λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Καναλίων

Του Νίκου Ηρ. Ντρέγκα

Ως δημότης Καναλίων Δήμου Μουζακίου στις 18 Νοεμβρίου 2015 είχα στείλει (με απόδειξη) επιστολή στον Σύλλογο Καναλιωτών Βόλου με κοινοποίηση: Υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Πολιτισμού, Δήμο Μουζακίου, Τοπική Κοινότητα Καναλίων και πολιτιστικούς συλλόγους των απανταχού Καναλιωτών (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Καναλίων), με θέμα «Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Καναλίων Δήμου Μουζακίου», έχοντας συνοδευτικά τις προτάσεις μου για την απόκτηση νομικής υπόστασης του Λαογραφικού Μουσείου.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα 11 Μαΐου κανένας δεν έχει φροντίσει, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων να έχει εγκεκριμένους κανόνες διοίκησης και λειτουργίας, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι οποίοι να είναι γνωστοί σε όλους τους Καναλιώτες, τις αρμόδιες υπηρεσίες και όλους όσοι ενδιαφέρονται για τον λαϊκό πολιτισμό της πατρίδας μας.

Επειδή: 1) Ως δημότης Καναλίων το Πάσχα του 1977 συμμετείχα στη συγκέντρωση των εκθεμάτων του Μουσείου, προσφορές εκατόν πενήντα και πλέον Καναλιωτών για τη διάσωση του λαϊκού μας πολιτισμού.
2) Το 2001 οι πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς των Καναλίων συζήτησαν στα Κανάλια το θέμα της απόκτησης νομικής υπόστασης του Λαογραφικού Μουσείου Καναλίων, όπως έγραψε σχετικά η εφημερίδα «Τα Κανάλια» φύλλο 76, Σεπτέμβριος 2001.
3) Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Βόλω Καναλιωτών συζήτησε το θέμα αυτό στις 18-12-2002, όπως έγραψε σχετικά η εφημερίδα «Τα Κανάλια», φύλλο 82, Γενάρης 2003.
4) Επειδή από το 2011 το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων στεγάζεται δωρεάν, με απόφαση αριθ. 213/30.12.2010 του πρώην Δήμου Ιθώμης – σήμερα Δήμος Μουζακίου, στο ιστορικό διδακτήριο των Καναλίων, θα ήθελα να μάθω τα εξής:

Για ποιον λόγο και σύμφωνα με ποια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, ο Σύλλογος των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσης – που ίδρυσε το 1979 το Λαογραφικό Μουσείο στα Κανάλια – δεν έχει φροντίσει, μέχρι σήμερα 11 Μαΐου 2020, ώστε το Λαογραφικό Μουσείο Καναλίων να έχει εγκεκριμένους κανόνες διοίκησης και λειτουργίας σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία;
Ασφαλώς, η παράλειψη αυτή – λόγω αδιαφορίας – χρόνια τώρα λειτουργεί σε βάρος του Λαογραφικού Μουσείου Καναλίων, των Καναλιωτών και όχι μόνο, με ευθύνη προπάντων του Συλλόγου των εν λόγω Καναλιωτών, καθώς και άλλων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το