Τοπικά

Λειτουργεί το ελαιοτριβείο στα Άνω Λεχώνια

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πηλίου – Β. Σποράδων με ανακοίνωσή του κάνει γνωστά στους ελαιοπαραγωγούς τα παρακάτω:
Το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου – Β. Σποράδων στα Άνω Λεχώνια ξεκινάει τη λειτουργία του στις 30/11 σε καθημερινή βάση. Ο εξοπλισμός του ελαιοτριβείου είναι τελευταίας τεχνολογίας, λειτουργεί στις δύο φάσεις – σύστημα οικολογικό – και παρέχει άθερμο ελαιόλαδο.
Όροι λειτουργίας του ελαιοτριβείου:
– Οι παραγωγοί καλούνται να επικοινωνούν με τους υπεύθυνους του ελαιοτριβείου κ. Μπασαγιάννη Απόστολο (τηλ. 6987524110) και κ. Τουφεξή Μαριέττα (τηλ. 6973058834) και στα τηλέφωνα 24280 93572, 24280 93963, εσωτερικό 1019, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού. Το ελαιοτριβείο σε περιόδους αιχμής θα λειτουργεί όλο το 24ωρο. Κάθε μέρα θα γίνεται ανάρτηση κατάστασης ελαιοπαραγωγών με σειρά προτεραιότητας. Η σειρά των ραντεβού θα τηρείται αυστηρά για την καλύτερη εξυπηρέτηση, για διαφάνεια και για να περιοριστούν στο ελάχιστο τα παράπονα και οι παρεξηγήσεις.
– Οι ελαιοπαραγωγοί πρέπει να έχουν τις απαραίτητες ποσότητες που δηλώνουν για ελαιοποίηση ώστε να απολαμβάνουν τα παρακάτω εκθλιπτικά δικαιώματα. Οι ποσότητες ελαιών πρέπει να είναι πολλαπλάσιες των 1.000 κ., όση είναι δηλαδή και η χωρητικότητα των μαλακτήρων.
– Οι ελαιοπαραγωγοί που εναποθέτουν τις ελιές τους στον προαύλειο χώρο του ελαιοτριβείου πρέπει να γνωρίζουν ότι τις εναποθέτουν με δική τους ευθύνη. Ο Συνεταιρισμός δεν φέρει καμία ευθύνη για ό,τι πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί.

Εκθλιπτικό δικαίωμα:
– Εκθλιπτικό δικαίωμα 10% για τους ενεργούς ελαιοπαραγωγούς (μέλη και μη μέλη του Συνεταιρισμού) με την προϋπόθεση να έχουν ελάχιστη ή πολλαπλάσια ποσότητα ελαιών για ελαιοποίηση τα 1.000 κ., όση είναι δηλαδή και η χωρητικότητα του κάθε μαλακτήρα.
– Εκθλιπτικό δικαίωμα 12% για τους ελαιοπαραγωγούς που δεν είναι ενεργά μέλη του συνεταιρισμού, αλλά έχουν την παραπάνω προϋπόθεση.
– Εκθλιπτικό δικαίωμα 14% για τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν μικροποσότητες ελαιών, ως ελάχιστη ποσότητα ελαιών ορίζονται τα 400 κ.
Παρατήρηση 1: Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να ελαιοποιήσουν ελιές από το έδαφος, θα ορισθεί ξεχωριστή ημέρα.
Παρατήρηση 2: Οι παραγωγοί του ειδικού καθεστώτος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκθλιψης ελαιών πρέπει να ζητάνε από τον υπεύθυνο του ελαιοτριβείου το φορολογικό παραστατικό του εκθλιπτικού δικαιώματος. Οι παραγωγοί του κανονικού καθεστώτος με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έκθλιψης ελαιών θα πρέπει να εκδίδουν στον Συνεταιρισμό τα απαραίτητα φορολογικά παραστατικά του εκθλιπτικού δικαιώματος.
Εξαγορά εκθλιπτικού δικαιώματος: 3,5€/κ. με τον ΦΠΑ.

Βιοκαλλιεργητές (ελαιοποίησης ελαιών): Ο Συνεταιρισμός θα εξυπηρετεί τους βιοκαλλιεργητές ελαιοπαραγωγούς στο ελαιοτριβείο, κάθε Τρίτη και Σάββατο για ελαιοποίηση, στην αρχή της βάρδιας, με την προϋπόθεση να έχουν κλείσει από πριν ραντεβού. Οι βιοκαλλιεργητές θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοτυπία του πιστοποιητικού προϊόντος από τον πιστοποιητικό φορέα που συνεργάζονται. Έπειτα, οι εργασίες του ελαιοτριβείου θα συνεχίζονται με συμβατικές ελιές.
Εξαγορά βιολογικού και συμβατικού ελαιόλαδου: Θα γίνεται εξαγορά ελαιόλαδου τόσο στο ελαιοτριβείο, όσο και στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού στα Άνω Λεχώνια. Οι τιμές εξαγοράς ελαιόλαδου θα είναι αναρτημένες και ο τρόπος πληρωμής θα είναι μετρητοίς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το