Τοπικά

Λείπουν οι εργάτες γης μετά το κλείσιμο των συνόρων με Αλβανία – Κάθε χρόνο έρχονται μέχρι 2.000 άτομα

Τον κίνδυνο να λείψουν εργατικά χέρια αλλοδαπών από τον πρωτογενή τομέα της Μαγνησίας, καθώς έκλεισαν τα σύνορα, τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλβανών Μεταναστών του Νομού κ. Ασίμ Κούκα, ο οποίος προσθέτει πως υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο στη Μαγνησία προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις καλλιέργειες 1.500 με 2.000 αλλοδαποί αλβανικής υπηκοότητας.

Με τα ελληνικά σύνορα να είναι κλειστά όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία λόγω της πανδημίας, προκύπτει το ζήτημα της έλευσης εργατικών χεριών στα χωράφια. Οι παραγωγοί, πέρα από τις ευρύτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με την οικονομική καχεξία, προβληματίζονται ιδιαίτερα και για το ζήτημα της εύρεσης εργατών γης, για να βοηθήσουν στην καλλιέργεια, αλλά κυρίως στη συγκομιδή των προϊόντων.

Ήδη συνεταιριστικές οργανώσεις από την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο επισημαίνουν το μεγάλο πρόβλημα, που μπορεί να δημιουργηθεί, αν συνεχιστεί να ισχύει το κλείσιμο των ελληνικών συνόρων λόγω της πανδημίας.

Και στη Μαγνησία, όμως, το ζήτημα απασχολεί έντονα τους παραγωγούς, καθώς είναι γνωστή η βοήθεια που προσφέρουν οι εργάτες γης από ξένες χώρες στον πρωτογενή τομέα. Μάλιστα από Μάιο θα αρχίσει σταδιακά η συγκομιδή των πρώτων προϊόντων και θα ακολουθήσουν και άλλα είδη.

Ο κ. Κούκα τόνισε χαρακτηριστικά πως «η απουσία εργατικού δυναμικού από την Αλβανία για τη γεωργία θα φανεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. Θέλουμε να πάνε καλά τα πράγματα με την αντιμετώπιση της πανδημίας, ώστε να ανοίξουν και τα σύνορα και να μπορεί να μετακινείται ο κόσμος. Υπολογίζουμε πως τον χρόνο 1.500-2.000 αλλοδαποί έρχονται από την Αλβανία για να εργαστούν στις αγροτικές καλλιέργειες. Είναι εποχιακή η εργασία που προσφέρουν, αλλά πολύ σημαντική για το εισόδημα των παραγωγών, την τόνωση της οικονομίας και τη διατροφική επάρκεια. Αν δεν ανοίξουν τα σύνορα, αυτά τα εργατικά χέρια θα λείψουν από τον αγροτικό τομέα και θα υπάρξει πρόβλημα για τη συγκομιδή».

Αποκλεισμένοι
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα που έχει προκύψει με Αλβανούς, κυρίως ηλικιωμένους, που ήρθαν στη Μαγνησία για να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους, πέρασαν οι 90 μέρες που έχουν ως δικαίωμα παραμονής στο πλαίσιο της επίσκεψης και τώρα που έκλεισαν τα σύνορα, δεν μπορούν να επιστρέψουν.

«Έχουμε δεχτεί πολλά τηλεφωνήματα τις τελευταίες μέρες για αυτό το ζήτημα από συμπατριώτες, που ήρθαν στην Ελλάδα, για να δουν αγαπημένα τους πρόσωπα, και τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν. Αυτό που λέμε είναι πως πρώτον δεν θα τους επιβληθεί πρόστιμο για την περαιτέρω παραμονή τους στην Ελλάδα, δεύτερον δεν θα πρέπει να απευθύνονται στην Αστυνομία, γιατί δεν μπορεί να χορηγήσει κάποιο έγγραφο και τρίτον ο μόνος τρόπος για να διευθετήσουν το ζήτημά τους είναι η επικοινωνία με το προξενείο ή την πρεσβεία της Αλβανίας στην Ελλάδα. Από αυτούς που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, το 85% είναι άτομα άνω των 60 ετών, γενικότερα ηλικιωμένοι, που ήρθαν να δουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους», κατέληξε ο κ. Κούκα.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το