Τοπικά

Λείπουν καθηγητές στην Πολυτεχνική Σχολή – Στην επόμενη πενταετία αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί το1/3 των διδασκόντων

Την ανάγκη ενίσχυσης σε διδακτικό προσωπικό της Πολυτεχνικής Σχολής επισημαίνει ο νέος κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής και καθηγητής στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κ. Γιώργος Σταμούλης, αναφερόμενος στις προτεραιότητες της σχολής για το επόμενο διάστημα.
Η έλλειψη αρκετών διδασκόντων είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την Πολυτεχνική Σχολή τα τελευταία χρόνια. Οι συνταξιοδοτήσεις και οι μετακινήσεις προσωπικού για άλλα Πανεπιστήμια έχουν δημιουργήσει αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν.
Άλλωστε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πρυτανείας μέσα στα επόμενα χρόνια αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί το 1/3 των διδασκόντων.
«Βασικό είναι να δούμε τη στελέχωση των τμημάτων, γιατί τα προηγούμενα χρόνια τα τμήματα έχασαν διδακτικό προσωπικό, χωρίς να έχουν την δυνατότητα να το αντικαταστήσουν. Δεν θα πρέπει να υπάρχει πολυτεχνικό τμήμα που να διαθέτει κάτω από 25 μέλη ΔΕΠ. Αυτή τη στιγμή κάποια τμήματα έχουν ακόμη και 20 μέλη ΔΕΠ, οπότε χρειάζονται άμεση ενίσχυση σε πρόσληψη καθηγητών», υπογράμμισε ο κ. Σταμούλης.

Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας πως «Βέβαια ελλείψεις υπάρχουν και με βάση την εικόνα που έχουμε τα πολυτεχνικά τμήματα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας χρειάζονται καθηγητές για να φτάσουν στο μέσο επίπεδο σε διδακτικό δυναμικό των τμημάτων στις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές του Π.Θ. Για κάθε τμήμα θα πρέπει να έχουμε κοντά στους 30 καθηγητές, αφού έχουμε πολλούς φοιτητές και αρκετά εργαστήρια. Παράλληλα χρειαζόμαστε καθηγητές για να αντικαθιστούν αυτούς που συνταξιοδοτούνται. Μάλιστα στην επόμενη πενταετία το 1/3 των καθηγητών αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί σε κάθε πολυτεχνικό τμήμα».

Επίσης ανέφερε πως «μια σημαντική προτεραιότητα για εμάς είναι η συνολική θεώρηση του επαγγέλματος του μηχανικού και πώς το Πολυτεχνείο θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό και υπάρχει η σκέψη για περισσότερη διατμηματικότητα στις σπουδές, ενώ θα κάνουμε μια προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό των προγραμμάτων σπουδών. Θέλουμε οι απόφοιτοί μας να έχουν εκείνα τα εφόδια που θα τους δώσουν περισσότερες προοπτικές για την εύρεση εργασίας. Για παράδειγμα μπορεί να χρησιμοποιούνται ακόμη περισσότερο οι νέες τεχνολογίες και οι σύγχρονες μέθοδοι».
Στόχος της πρυτανικής αρχής είναι σε λίγα χρόνια και τα πέντε τμήματα της Πολυτεχνικής να λειτουργούν σε αναβαθμισμένες κτιριακές εγκαταστάσεις στο Πεδίον Άρεως. Και αυτό θα επιτευχθεί με την ανέγερση τριών νέων κτιρίων εκ των οποίων το ένα, για τους ηλεκτρολόγους, ήδη έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το