Τοπικά

Λείπουν γιατροί από Σποράδες και λόγω ακριβής στέγης – Τι λένε φορείς και εκπρόσωποι γιατρών, εργαζομένων για το πρόβλημα

Περισσότερους γιατρούς χρειάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες τα νησιά των Σποράδων για να καλυφθούν οι ανάγκες από την έλευση χιλιάδων τουριστών, ωστόσο τα πολύ υψηλά ενοίκια αποτελούν αντικίνητρο για να μεταβούν στη Σκιάθο, τη Σκόπελο και την Αλόννησο.
Το θέμα αναδείχτηκε μετά την αποστολή εγγράφων από γιατρούς της Σκιάθου προς τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα που του ανέφεραν πως τα ενοίκια φτάνουν ακόμη και 2500 ευρώ το μήνα και χρειάζεται να υπάρξει μια παρέμβαση.
Τα κέντρα υγείας Σκιάθου και Σκοπέλου καλύπτονται για τις αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού με γιατρούς που έρχονται μετακινούμενοι από την ηπειρωτική Κεντρική Ελλάδα, για να εργαστούν τους δύο με τρείς μήνες που υπάρχει πολύς κόσμος. Όταν, όμως μεταβαίνουν στα νησιά και ιδίως στη Σκιάθο, έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της έλλειψης στέγης, καθώς όλα τα ακίνητα προσφέρονται για τους τουρίστες, ενώ και όταν βρουν κάτι, το μίσθωμα είναι υψηλό.
Για να επανδρωθούν, όμως τα κέντρα υγείας με ιατρικό προσωπικό, χρειάζονται κίνητρα, διαφορετικά οι θέσεις θα είναι ακάλυπτες.

Δεν βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες

Ποια είναι η κατάσταση όμως με το ιατρικό δυναμικό των κέντρων υγείας στα νησιά αυτή τη στιγμή;
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας, στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου εργάζονται ως μόνιμοι γιατροί ένας παθολόγος, ένας γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος και ένας βιοπαθολόγος, συνολικά τέσσερις, με αποτέλεσμα να μην βγαίνουν οι βάρδιες και οι εφημερίες. Επίσης υπάρχουν και τρεις αγροτικοί γιατροί που σε λίγο θα φύγουν και θα πρέπει να έρθουν τον Ιούλιο οι αντικαταστάτες τους.
«Όμως αυτοί οι γιατροί που θα έρθουν, θα πρέπει να βρουν στέγη για Ιούλιο και Αύγουστο που είναι δύσκολο, ενώ η διαμονή τη βραδιά σε ένα σπίτι πληρώνεται με 80 ευρώ. Με το υπάρχον δυναμικό δεν καλύπτονται οι ανάγκες για το καλοκαίρι και χρειάζονται άλλοι δύο μόνιμοι γιατροί. Στη Σκιάθο για να καλυφθούν τα κενά μετακινούνται γιατροί από τα κέντρα υγείας της ηπειρωτικής Μαγνησίας μέχρι να έρθουν οι αγροτικοί γιατροί. Όσοι μετακινούνται για δεκαπέντε μέρες και πλέον, διαμένουν και στο Κέντρο Υγείας» τόνισε η γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων Κέντρων Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη.
Στο Κέντρο Υγείας Σκοπέλου εργάζονται δύο γιατροί γενικής ιατρικής, ένας παιδίατρος και ένας καρδιολόγος από τους μόνιμους, καθώς και τέσσερις αγροτικοί γιατροί. Και εκεί οι εφημερίες με δύο γενικούς γιατρούς δεν μπορούν να βγουν τον μήνα. Και στη Σκόπελο απαιτούνται τουλάχιστον άλλοι δύο μόνιμοι γιατροί να εργάζονται εκεί.
«Στη Σκόπελο δεν λειτουργεί και το ακτινολογικό τμήμα, ενώ, αν απευθυνθεί κάποιος στον ιδιωτικό τομέα, μπορεί να χρειαστεί να διαθέτει και 50 ευρώ και παραπάνω» είπε η κ. Χονδρογιάννη.
Στο περιφερειακό ιατρείο Αλοννήσου εργάζονται ένας μόνιμος γιατρός γενικής ιατρικής και δύο αγροτικοί γιατροί, ενώ μετακινείται από την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας άλλος γιατρός. Πάντως εδώ και μια δεκαετία το νησί έχει πρόβλημα στη μόνιμη στελέχωση με ιατρικό δυναμικό που συνήθως είναι μετακινούμενο από την ηπειρωτική ελλάδα.
«Όλα καταλήγουν στη σημασία που έχει να υπάρχει κατάλυμα, καθώς κυρίως στη Σκιάθο είναι ακριβή η στέγαση. Τρόποι για να προσληφθούν γιατροί στα νησιά, όπως επικουρικοί, με αποσπάσεις, με μπλοκάκι, υπάρχουν. Αλλά το πρόβλημα είναι να βρεθούν χώροι διαμονής. Επίσης η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας αναμένεται να βγάλει πρόσκληση σε ιδιοκτήτες ακινήτων για να παραχωρήσουν για δύο μήνες το σπίτι για να μείνουν δύο γιατροί με το ποσό των 6.000 ευρώ» είπε η κ. Χονδρογιάννη.

Επιδότηση ή να κατασκευαστούν κτίρια

Για το θέμα της στέγης μίλησε στο ethnos.gr ο δήμαρχος, Θόδωρος Τζούμας ο οποίος τόνισε τα εξής:
«Φέτος ήδη από την 1η Ιανουαρίου και για το διάστημα μέχρι το τέλος Ιουνίου διαθέτουμε 14.100 ευρώ για τη φιλοξενία τεσσάρων οδηγών του ΕΚΑΒ. Όποτε υπάρχει ανάγκη, βρίσκουμε κάποιον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα είτε με έξοδα του δήμου είτε με συνεισφορά επιχειρηματιών. Επίσης, σχεδιάζουμε να τοποθετήσουμε ΠΡΟΚΑΤ σπίτια στον προαύλιο χώρο του κέντρου υγείας, ώστε να μείνουν σε αυτά τέσσερις γιατροί. Παράλληλα, από την 1η Απριλίου ξεκίνησε η προσπάθεια, ώστε να οριστεί εντός οικιστικής ζώνης ένα αδόμητο οικόπεδο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για να κατασκευαστούν κατοικίες για γιατρούς όμως, αυτό δε θα τελεσφορήσει πριν περάσουν δύο χρόνια. Όμως, πρόβλημα με τις κατοικίες δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι γιατροί αλλά και οι εκπαιδευτικοί, όσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και άλλοι. Φτάνουν κάθε χρόνο τα 120 τα άτομα διαφόρων επαγγελμάτων που αναζητούν κατοικία για όλο το έτος στο νησί».
Από την πλευρά του το μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Παύλος Μαλινδρέτος ανέφερε πως «εμείς το πρόβλημα της ακριβής στέγασης το είδαμε πέρυσι, όταν επισκεφτήκαμε τη Σκιάθο πέρυσι και μιλήσαμε με γιατρούς του Κέντρου Υγείας αλλά και τον δήμαρχο. Πρέπει να βρεθεί μια κεντρική λύση, για να μπορούν να διαμένουν οι γιατροί, οι λιμενικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες που μετακινούνται στα νησιά για τους μήνες του καλοκαιριού. Εμείς δεν λέμε να τους βρούνε καμιά βίλα, αλλά ένα απλό κατάλυμα για να διαμένουν. Στα νησιά που είναι τουριστικά θα πρέπει είτε να επιδοτείται η στέγη είτε να κατασκευαστούν κάποιοι ξενώνες αποκλειστικά για αυτούς. Όπως έχουν κάνει για το στρατό, το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και για τους επαγγελματίες υγείας και άλλους. Αν θέλουμε να υπάρχει αυτή η χώρα και έξω από την Αθήνα, θα πρέπει να γίνει κάτι».

Share

Πρόσφατα άρθρα

Πώς οι διαστημικές πτήσεις επηρεάζουν την υγεία των αστροναυτών

Ακόμα και οι διαστημικές πτήσεις μικρής διάρκειας σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη έχουν…

12 Ιουνίου 2024

Δήμος Νοτίου Πηλίου: Συνεδρίαση του Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π. για την αντιπυρική προστασία

Συνεδριάζει το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π.) του Δήμου Νοτίου Πηλίου την Τετάρτη…

12 Ιουνίου 2024

Καύσωνας: Νέο έκτακτο δελτίο – Πού θα δείξει το θερμόμετρο 43 βαθμούς

Επικαιροποιεί η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα που εκδόθηκε στις 10 Ιουνίου,…

12 Ιουνίου 2024

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου για τη λήψη μέτρων στους χώρους δουλειάς λόγω καύσωνα

Το Εργατικό Κέντρο Βόλου με αφορμή τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν καις την περιοχή μας,…

12 Ιουνίου 2024

H Στόρμι Ντάνιελς εξηγεί γιατί αποκάλυψε λεπτομέρειες για το «ασυνήθιστο και αποκρουστικό» μόριο του Τραμπ

Τους λόγους που την οδήγησαν να αρχίσει να αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το «αποκρουστικό» μόριο του…

12 Ιουνίου 2024

Εκτελέστηκε στο Μιζούρι 69χρονος καταδικασμένος σε θάνατο για διπλή δολοφονία

Αμερικανός απόστρατος, καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία το 2009 γυναίκας με την οποία είχε…

12 Ιουνίου 2024