Τοπικά

Λείπουν εκπαιδευτικοί στα νησιά των Σποράδων – 20 τα κενά καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών

Στα θρανία επέστρεψαν χθες κοντά στους 25.000 μαθητές και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης στη Μαγνησία. Τα βιβλία βρίσκονται κανονικά στα σχολεία, αλλά το ζήτημα είναι πως λείπουν εκπαιδευτικοί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται για ακόμη μια χρονιά στη νησιωτική Μαγνησία, όπου χρειάζονται φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί για να διδάξουν.
Στα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά προσλήφθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα 133 εκπαιδευτικοί, αριθμός πολύ μεγάλος. Ωστόσο και πάλι κάποια κενά εκπαιδευτικών παρέμειναν.
Σύμφωνα με τον διευθυντή Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιώργο Πολύζο, «τα κενά αυτή τη στιγμή αγγίζουν τα δέκα εκ των οποίων πέντε είναι των νηπιαγωγών, τέσσερα των δασκάλων και ένα της ειδικής αγωγής στην κατηγορία του νηπιαγωγού. Από τα τέσσερα κενά δασκάλων τα δύο είναι ειδικής αγωγής και αφορούν στην κατ’ οίκον διδασκαλία. Σε γενικές γραμμές είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά. Ακόμη και στα Νηπιαγωγεία που έχουμε κενά, τα τμήματα αποτελούνται από 23 μαθητές και όταν γίνουν οι νέες προσλήψεις αναπληρωτών, θα μπορέσουμε να χωρίσουμε αυτά τα τμήματα σε δύο, ώστε να διαθέτουν λιγότερους μαθητές».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης δήλωσε πως «στην ηπειρωτική Μαγνησία δεν έχουμε κενά καθηγητών. Μας λείπουν γύρω στους δέκα καθηγητές στα Γυμνάσια και τα Λύκεια των Σποράδων, όπου χρειαζόμαστε φιλόλογους, μαθηματικούς, φυσικούς και καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Πιστεύουμε ότι μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα θα καλυφθούν και τα κενά αυτά με νέες προσλήψεις αναπληρωτών».

Εξηγώντας τους λόγους για την ύπαρξη κενών εκπαιδευτικών στα νησιά είπε πως «τα κενά αυτά προέκυψαν από τις διάφορες μετακινήσεις των εκπαιδευτικών που συμβαίνουν κάθε χρόνο και στη συνέχεια καλύπτονται. Το ζήτημα είναι πως ορισμένες φορές αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που προσλαμβάνονται, για τα νησιά, δεν θέλουν να πάνε και παραιτούνται, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η επίλυση του προβλήματος. Γι’ αυτό και το υπουργείο θα πρέπει να καλύπτει τα κενά στα σχολεία από τον Ιούνιο».
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι η έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσωπικού για τους μαθητές του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου. Το σχολείο ζήτησε πέντε πιστώσεις και το υπουργείο ενέκρινε δύο πιστώσεις.

Ο κ. Σαβελίδης τόνισε πως η πολιτεία θα πρέπει να στηρίξει τα ειδικά σχολεία.
Λόγω της απουσίας ειδικού βοηθητικού προσωπικού είναι πολύ πιθανόν οι γονείς να μην στείλουν τα παιδιά τους σήμερα στο σχολείο.
Παράλληλα είπε πως τα βιβλία είναι εδώ και καιρό στα σχολεία, ενώ πολλοί καθηγητές τοποθετήθηκαν στις θέσεις τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το