Τοπικά

Λεφτά υπάρχουν στον… ΟΛΒ “Θ”

λιμάνι

Και όμως λεφτά υπάρχουν στον Οργανισμό Λιμένα Βόλου (ΟΛΒ). Αυτό τουλάχιστον δείχνει η επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας για το 2015, που υπέγραψε ο σύλλογος εργαζομένων στον ΟΛΒ με τη διοίκηση της εταιρείας για το 2015. Σύμφωνα με τη σύμβαση που υπεγράφη στις 21 Ιουλίου μεταξύ των δύο πλευρών, συνεχίζεται η εισοδηματική πολιτική του ΟΛΒ, που ίσχυε προ τριετίας, δηλαδή το 2013, πριν επιδεινωθεί περαιτέρω το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα.

Εκτός του ότι στη νέα σύμβαση παραμένει ο εισαγωγικός μισθός στα 780 ευρώ για υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα 1.037 ευρώ για ΤΕ και στα 1.092 για ΠΕ, προβλέπονται προσαυξήσεις, που ξεκινούν από 10% για το βαθμό Ε’ και συνολικά 70% μέχρι ο υπάλληλος να φθάσει στο βαθμό Α’.
Έτσι υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης μπορεί να λαμβάνει μισθό 1.135 ευρώ ύστερα από εργασία 25-27 ετών, ένας υπάλληλος ΔΕ 1.499 ευρώ ύστερα από εργασία 27-30 ετών, ένας ΤΕ 1.811 ευρώ ύστερα από εργασία 23-26 ετών και ένας ΠΕ 1.906 ευρώ για εργασία 21-24 ετών…
Την ίδια ώρα οι συνάδελφοί τους στο στενό δημόσιο τομέα λαμβάνουν μισθούς κατά 20%-30% περίπου χαμηλότερους, ενώ στον ιδιωτικό τομέα φυσικά δεν υπάρχει σύγκριση, καθώς οι μισθοί έχουν πέσει στα «τάρταρα».
Σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις χρήσης για το 2014 οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού ανήλθαν σε 1.299.528, 14 ευρώ, όταν το σύνολο εσόδων του ΟΛΒ ανήλθε σε 4.379.904,26 ευρώ και τα κέρδη της σε 929.936,46 ευρώ, χρήματα που δόθηκαν στο βασικό μέτοχο, που είναι το ΤΑΙΠΕΔ. Η επιχειρησιακή σύμβαση του ΟΛΒ δεν δικαιολογείται με βάση τα κέρδη της εταιρείας, αν σημειωθεί ότι δεν προχώρησε σε καμία αξιόλογη επένδυση εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του λιμανιού, για να προσελκύσει νέους πελάτες και φορτία.
Στους 44 μόνιμους υπαλλήλους του ΟΛΒ χορηγούνται ακόμη με βάση την επιχειρησιακή σύμβαση, επίδομα οικογενειακής παροχής από 50 μέχρι 170 ευρώ, ανάλογα με τα τέκνα του εργαζόμενου, επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας από 35 μέχρι 150 ευρώ ανά κατηγορία ειδικότητας, επίδομα θέσης ευθύνης από 250 ευρώ στον προϊστάμενο Τμήματος μέχρι 900 ευρώ στο γενικό διευθυντή…
Εξάλλου προβλέπεται ότι ο εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται, λαμβάνει ποσό ίσο με επτά μηνιαίους μισθούς και μέχρι τις 15.000 ευρώ, γιατί συνεισέφερε «στην ανάπτυξη και την εδραίωση της βιωσιμότητας του Οργανισμού»…
Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στον ΟΛΒ το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας είναι 37,5 ώρες, ενώ στο προσωπικό που απασχολείται πέραν του κανονικού ημερήσιου ωραρίου, καταβάλλεται για κάθε ώρα πρόσθετης υπερεργασίας αμοιβή, ίση με το ωρομίσθιο μέχρι την 10η βραδινή και προσαυξημένη κατά 15% για εργασία από την 10η βραδινή μέχρι την 6η πρωινή. Για εργασία Σαββατοκύριακα και αργίες η προσαύξηση είναι 25% μέχρι την 10η βραδινή και 30% από την 10η βραδινή μέχρι την 6η πρωινή.
Η αμοιβή εξάλλου πλήρους εργασίας Σαββατοκύριακα και αργίες ορίζεται στο 1/15 του τακτικού μισθού του μισθολογικού κλιμακίου της κατηγορίας του κάθε υπαλλήλου.
Ακόμη παρέχονται στους εργαζόμενους κάλυψη της δυνατότητας ένταξης των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατασκηνωτικό επίδομα, βραβεία σε αριστούχους μαθητές-φοιτητές, δάνεια, ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη υγείας και κάλυψη εξόδων εκπαίδευσης και απόκτησης δεξιοτήτων.
Φυσικά όλα αυτά με την πλήρη κάλυψη και συμφωνία του αρμόδιου υπουργού Θ. Δρίτσα, ο οποίος μάλιστα στις 13 Ιουλίου είχε ζητήσει με έγγραφό του από τις διοικήσεις όλων των εθνικής σημασίας λιμένων της χώρας, να «κινηθούν οι διαδικασίες ανανέωσης των επιχειρησιακών συμβάσεων, με τους ίδιους όρους και ρυθμίσεις για ένα επιπλέον έτος, διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα παράτασης της ισχύος τους για ένα ακόμη έτος».
Και όλα αυτά την ώρα που η χώρα μπήκε σε ένα τρίτο, πιο σκληρό μνημόνιο και χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν ή απειλούνται με λουκέτο, λόγω capital controls.
Αν ο ΟΛΒ είχε κέρδη και έκανε επενδύσεις, ίσως θα δικαιολογούνταν η επιχειρησιακή σύμβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με τη γνώμη του ορκωτού λογιστή, που στις 3 Ιουλίου έλεγξε τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, «προέκυψε ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις της δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2007-2010. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν να καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. Από τον έλεγχό μας δεν έχουμε αποκτήσει εύλογη διασφάλιση σχετικά με την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται».
Προβληματισμό προκαλεί εξάλλου το ότι για τη νέα σύμβαση συμφώνησε και το μέλος της διοίκησης του ΟΛΒ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αρ. Μπασδάνης, που εκπροσωπεί τον ιδιωτικό τομέα. Ο μοναδικός που είχε εκφέρει αντίρρηση, ήταν ο Σωκρ. Αναγνώστου, που είχε τονίσει, ότι «όπως προκύπτει από το περιεχόμενό της, ουδόλως λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα δεινή οικονομική συγκυρία, ιδίως των τελευταίων μηνών, αντιθέτως απηχεί οικονομικά δεδομένα και καταστάσεις προ τριών ετών. Δηλαδή στην ουσία επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς κείμενο της μέχρι σήμερα επιχειρησιακής σύμβασης, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε. Επίσης είναι καταδικαστέα κατά την άποψή μου η παρέμβαση του υπουργού που μας καλεί να υπογράψουμε την παραπάνω σύμβαση. Τέλος θα ήθελα να ερωτηθεί το ΤΑΙΠΕΔ, εάν η παραπάνω σύμβαση είναι εν γνώσει της κυβέρνησης και των θεσμών και εάν αυτοί συμφωνούν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το