Κόσμος

Λευκός Οίκος: Δεν αποκλείεται επίσκεψη Ομπάμα στην Κούβα

Ομπάμα

Μία επίσκεψη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Κούβα τον επόμενο χρόνο «δεν αποκλείεται», επιβεβαίωσε απόψε ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ, ενώ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ πραγματοποιεί μία ιστορική επίσκεψη στη νήσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Κουβανός ομόλογός του Ραούλ Κάστρο ανακοίνωσαν το Δεκέμβριο την ιστορική επαναπροσέγγιση των δύο χωρών έπειτα από 50 χρόνια τεταμένων σχέσεων Αβάνας-Ουάσιγκτον.

Οι δύο ηγέτες είχαν μια κατ’ ιδίαν συνάντηση για πρώτη φορά στον Παναμά τον Απρίλιο.

Εν τω μεταξύ, την ευχή να αρθεί το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο στην Κούβα, που όπως είπε, «έβλαψε τόσο» την ανάπτυξη του νησιού, εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αβάνα.

Πρώτος αρχηγός δυτικού κράτους που μεταβαίνει στην Κούβα μετά την ανακοίνωση ότι ξεπαγώνουν οι σχέσεις ανάμεσα στο νησί και τις ΗΠΑ, ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε, σε ομιλία που εκφώνησε στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, πως η επίσκεψή του εντάσσεται “σ’ ένα ιδιαίτερα σημαντικό, αλλά ακόμη αβέβαιο πλαίσιο”.

Η Γαλλία θα κάνει αυτό που μπορεί για να συνεισφέρει ώστε “το άνοιγμα να επιβεβαιωθεί, τα μέτρα που τόσο έβλαψαν την ανάπτυξη της Κούβας επιτέλους να ακυρωθούν, να καταργηθούν”, πρόσθεσε αναφερόμενος στο αμερικανικό εμπάργκο που πλήττει από το 1962 την οικονομία του νησιού.

Ο γάλλος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης πως κάθε χρόνο από το 1991, το Παρίσι ψηφίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υπέρ της απόφασης που ζητεί την άρση αυτού του εμπάργκο.

Πηγή:ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το