Τοπικά

Λάτρεις της ελληνικής γλώσσας από τη Ρουμανία

Στο Τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου φοιτά η 20χρονη Χριστέα Ιουλιάνα που αυτές τις ημέρες βρέθηκε στον Βόλο στο πλαίσιο προγράμματος για την εκμάθηση Ρουμάνων μαθητών στη νεοελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Η ίδια δίδαξε στους μαθητές από τη Ρουμανία αναφέροντας πως στους Ρουμάνους μαθητές αρέσουν πολύ τα ελληνικά, γιατί συμπληρώνουν άριστα τα ρουμανικά. Η ελληνική γλώσσα έχει πολύ περισσότερες έννοιες και εμείς στη Ρουμανία εμπλουτίζουμε τα ρουμανικά υιοθετώντας τις ελληνικές έννοιες. Από την ελληνική γλώσσα πηγάζει μια τεράστια ιστορία που περιέχει την ταυτότητα του ελληνισμού και έχει πολλά να προσφέρει σε όλο τον κόσμο.

Αποφοιτώντας από το Τμήμα θα ήθελε να ασχοληθεί ως μεταφράστρια αλλά και ως καθηγήτρια ελληνικών.
Χθες το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πραγματοποιήθηκε όμορφη εκδήλωση για τους Ρουμάνους μαθητές που εδώ και μερικές ημέρες βρίσκονται στον Βόλο μυούμενοι μέσα από μαθήματα και δράσεις στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό.
Στους μαθητές μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα και οι εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων τούς συνεχάρησαν για την προσπάθεια που κάνουν όλα αυτά τα χρόνια να γνωρίσουν και να μάθουν τα ελληνικά. Εξάλλου πρόκειται για μαθητές και φοιτητές που είναι και ολυμπιονίκες σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Παράλληλα χθες οι μαθητές και οι φοιτητές παρουσίασαν εργασίες τους που έχουν κάνει βάσει των εμπειριών και όσων έζησαν εδώ στον Βόλο.
Ο πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Δημητριάδος π. Δαμασκηνός Κιαμέτης υπογράμμισε πόσο σημαντικό είναι μαθητές από άλλες χώρες να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την παράδοση και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, ενώ από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Σωκράτης Σαβελίδης επισήμανε πως η Δευτεροβάθμια σε συνεργασία με τη Μητρόπολη και τον Δήμο συνεργάστηκαν για τη φιλοξενία των μαθητών από τη Ρουμανία που είναι λάτρεις της ελληνικής γλώσσας.
Η φιλόλογος του 6ου Γυμνασίου Βόλου κ. Βασιλική Πατσαρούχα επισήμανε πως της άρεσε πολύ αυτή η συνεργασία με την ελληνική κοινότητα από το Ιάσιο της Ρουμανίας και θα ήθελε να συνεχιστεί. Μάλιστα ανέφερε πως η ίδια μαζί με την καθηγήτρια κ. Παπαευθυμίου που διδάσκει στη Ρουμανία τα ελληνικά, έκαναν κατάθεση ψυχής για αυτή την προσπάθεια.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το