Τοπικά

Λάτρεις της αστρονομίας σε πανελλήνιο συνέδριο – Ξεπέρασαν τους 150 οι συμμετέχοντες χθες στον Βόλο

Ξεπέρασαν τους 150 οι σύνεδροι από όλη την Ελλάδα που βρέθηκαν χθες στον Βόλο για να παρακολουθήσουν τις εργασίες του 11ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, που συνεχίζεται και σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας.
Την κύρια ομιλία έκανε η αστροφυσικός καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης κ. Δήμητρα Ρηγοπούλου, η οποία ανέφερε ότι οι πιθανότητες μετοίκησης στη Σελήνη είναι καλές και ευνοϊκές, καθώς είναι πιο κοντά από τα άλλα ουράνια σώματα. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επίσκεψης και σε άλλους πλανήτες στο μέλλον.

Η ίδια σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση Διαστήματος κάνει αρκετές μελέτες για τη δημιουργία κλειστής πόλης στο φεγγάρι. «Εάν στο φεγγάρι υπάρχει νερό, δεν θα χρειαστεί να το μεταφέρουμε. Αλλά επειδή δεν υπάρχει ατμόσφαιρα θα είναι δύσκολη η ζωή, οπότε όλα πρέπει να είναι προστατευμένα. Έχουν γίνει μελέτες και έχουν κατασκευάσει σεληνιακή πόλη σε 3d printing» δήλωσε.

O κ.Λουκάς Ζαχείλας και η κ.Δήμητρα Ρηγοπούλου

Η κ. Ρηγοπούλου βλέπει κοντά το ενδεχόμενο μετοίκησης, ίσως και στα επόμενα 20 χρόνια από ομάδες επιστημόνων. Η αστροφυσικός ασχολείται με την εξέλιξη των γαλαξιών από τη στιγμή που το σύμπαν ήταν σε «νεαρή» ηλικία, τη δημιουργία τους και πως έχουμε φτάσει στους σημερινούς γαλαξίες, δηλαδή αυτούς που έχουν εντοπιστεί. «Για όσους δεν βλέπουμε οφείλεται το φως. Βλέπουμε τους γαλαξίες, από τους οποίους το φως ξεκίνησε πριν από 14 δισεκατομμύρια χρόνια».

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχουν γίνει τρομερά άλματα στη γνώση για το διάστημα, ωστόσο υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα, όπως η σκοτεινή ενέργεια και η σκοτεινή ύλη.
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την αστρονομία ζωντανή. Αυτή τη στιγμή το μάθημα δεν υπάρχει στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και ασχολούνται με την αστρονομία οι ερασιτέχνες και τα πανεπιστήμια. Τα μικρά παιδιά από πού θα μάθουν αστρονομία;» δήλωσε ο πρόεδρος της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου Λουκάς Ζαχείλας.

Το συνέδριο συνδιοργανώνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας και σε δήλωσή της η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολύνδρίνη ανέφερε για την αστρονομία πως είναι μια επιστήμη από τις αρχαιότερες που πρέπει να ενδυναμωθεί, να εξακτινωθεί και να βρει τις βάσεις της. Επισήμανε ακόμη τη σημασία της παρουσίας συνέδρων από όλη την Ελλάδα στον Βόλο αλλά και τη διεύρυνση των επιστημονικών οριζόντων για την επιστήμη. «Για αυτό και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι συνδιοργανώτρια και πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι που θα μεταφέρουν τις επιστημονικές απόψεις τους θα δώσουν τα φώτα τους σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται. Είναι μια επιστήμη που έχει δυναμική πορεία και οφείλουμε να τη στηρίξουμε» σημείωσε.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το