Τοπικά

ΛΑΣ Βόλου για Πανθεσσαλικό: Οι Βολιώτες καλούνται να πληρώσουν για ακόμη μια φορά το «μάρμαρο»

Την αντίθεσή της στην παραχώρηση του Πανθεσσαλικού Σταδίου στον Δήμο Βόλου εκφράζει η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, επισημαίνοντας ότι η δημοτική αρχή, στην πραγματικότητα, φορτώνεται με τη διαχείριση ενός ακινήτου, που τα λειτουργικά έξοδα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο και τα οποία θα διπλοπληρώσουν οι Βολιώτες με τα δημοτικά τέλη και τους φόρους. Η ΛΑΣ κατηγορεί τη δημοτική αρχή για  “καραμπινάτη πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, ενώ αφήνει αιχμές και σε βάρος των πολιτευτών της Ν.Δ. στη Μαγνησία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΒΟΛΟΥ είχε διατυπώσει έγκαιρα την ανησυχία της για τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής για την ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποιήση του Πανθεσσαλικού Σταδίου Βόλου. Θέσαμε ως κύριο αίτημα, όχι μόνο να παραχωρηθεί δωρεάν η χρήση του σταδίου για την κάλυψη των αναγκών άθλησης, αλλά και να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησής του από κεντρικούς πόρους, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), ώστε να μην επιβαρυνθούν με τα έξοδα αυτά οι αθλητικοί σύλλογοι και ο λαός του Βόλου. Ταυτόχρονα προτείναμε να αναληφθεί ο σχεδιασμός προγραμματισμού λειτουργίας από φορέα στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του δήμου και των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων.

Όπως είναι γνωστό, το Πανθεσσαλικό Στάδιο, εδώ και πολλά χρόνια, παρέμενε «βαρίδι» στο χαρτοφυλάκιο της Εταιρείας Ακίνητων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.). Τα άλλα δυο περιφερειακά, που κατασκευάστηκαν το 2004, το Παγκρήτιο και το Παμπελοννησιακό, τα είχε ξεφορτωθεί το 2007, η κυβέρνηση της ΝΔ «παραχωρώντας» τα στους δήμους Ηρακλείου και Πάτρας, επί δημάρχων Κουράκη και Φούρα του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, υλοποιώντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης αθλητικών κι άλλων δημόσιων ακινήτων.

Γενικότερα, με τη λεγόμενη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και υποδομών προς την τοπική διοίκηση, χωρίς τους αντίστοιχους πόρους, η κεντρική διοίκηση απαλλάσσεται από την υποχρέωση χρηματοδότησης, το μεταφέρει στις πλάτες των δημοτών με την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία τους, επιβάλλοντας στην ουσία διπλή φορολογία. Η ίδια πολιτική προωθήθηκε και από τον ΣΥΡΙΖΑ, που, συνεχίζοντας την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκρότησε την «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ», στην οποία ανήκει η ΕΤΑΔ Α.Ε., με το 3ο μνημόνιο, ώστε τα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση της λαϊκής περιουσίας να πηγαίνουν στην πληρωμή του κρατικού χρέους και στην στήριξη επιχειρηματικών ομίλων.

Το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται στον Βόλο με τις πλάτες της δημοτικής αρχής Βόλου και των πολιτευτών της ΝΔ. Δεν ήταν τυχαία η ανακοίνωση της ΕΤΑΔ Α.Ε. για τους όρους παραχώρησης του Πανθεσσαλικού, στην οποία αναφέρεται ως «μισθωτική σχέση», σύμφωνα με τους «κανονισμούς της εταιρείας», οι οποίοι προβλέπουν προμήθεια «σε ποσοστό επί των εσόδων των Δήμων, το οποίο δεν δύναται να είναι κατώτερο του 20%» για την «διασφάλιση της αξιοποίησης» και την ενίσχυση της «επιχειρηματικότητας».

Τα «ψίχουλα» των 200.000 € το χρόνο, που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προβλέπονται στη συμφωνία με την ΕΤΑΔ Α.Ε., να αποδοθούν στη δημοτική αρχή για τα τρία πρώτα χρόνια για την κάλυψη του 50% των λειτουργικών εξόδων αποτελούν σκέτη κοροϊδία. Η δημοτική αρχή, στην πραγματικότητα, φορτώνεται με τη διαχείριση ενός ακινήτου, που τα λειτουργικά έξοδα είναι εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το χρόνο, με επιπλέον τεράστια έξοδα συντήρησης για τα οποία η ΕΤΑΔ Α.Ε. και το ΥΠΠΟΑ απαλλάσσονται. Χρήματα που θα διπλοπληρώσουν οι Βολιώτες με τα δημοτικά τέλη και φόρους και οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί σύλλογοι από αυτά που πληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες για την άθληση των παιδιών τους, με τελικό στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων.

Είναι μια καραμπινάτη πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης, που, όπως έχει αποδειχτεί, υπηρετεί με συνέπεια και με πολύμορφες πρωτοβουλίες, η δημοτική αρχή Βόλου στις υπηρεσίες και στις δημοτικές υποδομές. Οι «τυμπανοκρουσίες» σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποπροσανατολίσουν τον λαό του Βόλου, που καλείται να πληρώσει για ακόμη μια φορά το «μάρμαρο».

Σήμερα στον Βόλο λειτουργούν δεκάδες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, που λειτουργούν με ανταποδοτικότητα. Πολλές απ’ αυτές είναι σε πλήρη εγκατάλειψη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΑΚ Βόλου. Είναι προφανές ότι, για την δωρεάν κάλυψη των αναγκών άθλησης, είναι απαραίτητη η Δημιουργία Ενιαίου Κρατικού Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης, της υλοποίησης έργων, για τη συντήρησή και την ασφαλή λειτουργία τους, με την άμεση οικονομική ενίσχυση όλων των αθλητικών κέντρων και με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου υπαλληλικού προσωπικού, με κρατικές δαπάνες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το