Τοπικά

ΛΑΣ Βόλου: Άμεση μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών -ων χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Βόλου ζητώντας την άμεση μονμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών -ων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Όπως αναφέρει στην ερώτηση που κατέθεσε στα σχολικά συγκροτήματα του Βόλου, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εργάζονται περίπου 180 σχολικές καθαρίστριες. Απ’ αυτές 35 μόνο εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, από τις οποίες οι μισές είναι μερικής απασχόλησης. Οι περισσότερες εργάζονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου, 83 πλήρους απασχόλησης και 63 μερικής (3ωρα).

Στην ερώτησή της σημειώνει:
«Στην πραγματικότητα πρόκειται για εργαζόμενες που αμείβονται ακόμη και με 200 – 300 € το μήνα, θύματα εκμετάλλευσης και σε διαρκή – χρόνια εργασιακή ομηρία και ανασφάλεια από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες καθαριότητας, ακόμη και μέσα στην περίοδο της πανδημίας, που αυτές οι ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές, συνέχισαν να εργάζονται με αυταπάρνηση με τις ίδιες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, ενώ, για ακόμη μια φορά οι 146 καθαρίστριες πέρασαν και φέτος (30/6) την πόρτα της απόλυσης.
Ταυτόχρονα είναι αμφίβολο αν θα δουλέψουν τη νέα σχολική χρονιά. Έχουν χορτάσει από υποσχέσεις, την ίδια στιγμή που η καθαριότητα πολλών δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών ανατίθεται σε ληστρικές εργολαβικές εταιρείες – γραφεία «ενοικίασης» καθαριστριών, με βάρβαρες συνθήκες εκμετάλλευσης (Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο, κ.ά.).
Επειδή οι ανάγκες καθαριότητας των σχολείων είναι μεγάλες, επειδή σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των καθαριστριών δεν επαρκεί και μάλιστα σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας».

Ερωτάται η δημοτική αρχή Βόλου:

• Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να προχωρήσει άμεσα η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με επαναφορά των Βαρέων & Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο;
• Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των σχολείων μπροστά και στη διαφαινόμενη έξαρση της πανδημίας, για να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων καθαριστών/στριων σε όλα τα σχολεία.
• Τι θα κάνει για την κατάργηση της μερικής απασχόλησης και πότε θα μετατρέψει σε πλήρους απασχόλησης όλες τις συμβάσεις των καθαριστριών αορίστου χρόνου, σύμφωνα και με τις σχετικές διατάξεις που δίνουν τη δυνατότητα στους δήμους να τις τροποποιήσουν, με αύξηση του ωραρίου εργασίας τους, μέχρι και το ανώτατο όριο της πλήρους απασχόλησης;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το