Τοπικά

ΛΑΣ Θεσσαλίας: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στην Πυροσβεστική και “γερασμένος” ο στόλος των οχημάτων στη Μαγνησία

Aίτημα για να συζητηθούν τα ζητήματα της δασοπροστασίας και της αντιπυρικής προστασίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο, κατέθεσαν οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης. Όπως αναφέρουν, η έναρξη και της φετινής αντιπυρικής περιόδου, που ξεκίνησε την 1η Μάη 2021, βρήκε το σύστημα της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας στη Θεσσαλία και γενικά στη χώρα, με πάρα πολλά προβλήματα. Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η Θεσσαλία, διαθέτει μεγάλο ορεινό και δασικό όγκο, με αρκετούς οικισμούς να βρίσκονται σε τέτοιες περιοχές, που εν δυνάμει μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τους κινδύνους πυρκαγιών. Αλλά και στα αστικά κέντρα, στις ΒΙΠΕ, υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι, λόγω των μεγάλων ελλείψεων στην δασοπροστασία – πυροπροστασία.

Χαρακτηριστικά σημειώνουν ότι οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές στο Πυροσβεστικό Σώμα συνεχώς μεγαλώνουν, λόγω των ελάχιστων προσλήψεων και λόγω της μετακίνησης πολλών δυνάμεων τα τελευταία χρόνια για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων» τονίζουν.
Στο Ν. Μαγνησίας, όπως αναφέρουν, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό, ενώ ο στόλος των οχημάτων είναι γερασμένος και οι κτιριακές εγκαταστάσεις στο Βόλο άθλιες.

Το ποσό που δόθηκε φέτος στους Δήμους όλης της χώρας, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) για τις ανάγκες της πυροπροστασίας ανέρχεται μόλις σε 16,9 εκατομμύρια ευρώ. Παραθέτει, έτσι τα στοιχεία επιχορήγησης των Δήμων της Θεσσαλίας που είναι ίδια με το 2020 και στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

ΔΗΜΟΣ 2021
ΛΑΡΙΣΑΣ 40.000
ΤΥΡΝΑΒΟΥ 31.000
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 91.000
ΦΑΡΣΑΛΩΝ 39.000
ΑΓΙΑΣ 53.800
ΤΕΜΠΩΝ 47.600
ΚΙΛΕΛΕΡ 55.000
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 57.000
ΠΥΛΗΣ 53.000
ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ 21.000
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 85.000
ΒΟΛΟΥ 139.000
ΑΛΜΥΡΟΥ 63.000
ΖΑΓΟΡΑΣ 36.400
Ν. ΠΗΛΙΟΥ 104.000
ΣΚΙΑΘΟΥ 31.000
ΣΚΟΠΕΛΟΥ 43.300
ΑΛΟΝΝΗΣΟΥ 27.500
Ρ. ΦΕΡΑΙΟΥ 57.000
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 46.000
ΠΑΛΑΜΑ 18.000
ΣΟΦΑΔΩΝ 36.000
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 24.000
ΠΛΑΣΤΗΡΑ 17.000
ΑΡΓΙΘΕΑΣ 25.600

«Είναι προφανές ότι αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται σε βασικές ανάγκες, παραμένει σε χαμηλότατα επίπεδα για ακόμα μια χρονιά. Στην ουσία δεν μπορεί να καλύψει ούτε το έκτακτο προσωπικό της περιόδου που συνήθως προσλαμβάνεται σε αυτή τη φάση, με κύριο έργο την αποψίλωση των χόρτων εντός της οριογραμμής των πόλεων.
Στα προηγούμενα χρόνια μέσω του προγράμματος της κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ δούλευαν στα δασαρχεία με ολιγόμηνες συμβάσεις πάνω από 5,5 χιλιάδες άνεργοι (άσχετοι με το αντικείμενο) που ώσπου να εκπαιδευτούν απολύονταν, που σήμερα ούτε αυτοί υπάρχουν. Η κατάσταση στα δασαρχεία με τις ελλείψεις σε χρήματα και προσωπικό κι αυτή τη χρονιά, όπως αποδείχτηκε και από την πυρκαγιά στην Κορινθία, είναι πολύ άσχημη.

Επιχορήγηση στα Δασαρχεία από το Πράσινο Ταμείο για την «ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΑΣΩΝ ΚΑΙ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ» 2021

 

ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ Αιτούμενη πίστωση 2021 Προτεινόμενη πίστωση 2021
ΛΑΡΙΣΑΣ 849.000 24.000
ΑΓΙΑΣ 70.000 12.500
ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ 176.000 11.000
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 195.500 17.000
ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ 148.000 18.000
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 20.000 10.000
ΜΟΥΖΑΚΙΟΥ 50.000 10.000
ΒΟΛΟΥ 25.000 11.000
ΑΛΜΥΡΟΥ 20.000 8.500
ΣΚΟΠΕΛΟΥ 20.000 13.000

Η περσινή χρονιά (2020) θεωρήθηκε από την Π.Υ στη Θεσσαλία, ως ήπια, από την άποψη του αριθμού και κυρίως του μεγέθους των πυρκαγιών. Ωστόσο αναδείχτηκαν σοβαρά προβλήματα, που αφορούν τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στην Π.Υ, από την έλλειψη μέτρων πρόληψης από την πλευρά των Δασαρχείων, Δήμων και Περιφέρειας, που σχετίζεται και με τη μικρή χρηματοδότηση και τα μέσα που διαθέτουν (ελλείψεις σε αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμού δασών και άλλων περιοχών, συντήρησης μεγάλου μέρους του δασικού και αγροτικού οδικού δικτύου, έλλειψη υδατοδεξαμενών, άλλων μέσων), αλλά και με την έλλειψη διεκδικήσεων και στήριξη επί της ουσίας της στρατηγικής του κεφαλαίου για τις δασικές εκτάσεις από Περιφέρεια και Δήμους και στην περιοχή μας.
Για την αντιπυρική περίοδο 2021, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, κατάρτισε ένα «σχέδιο για την αντιπυρική περίοδο» που το συζήτησε σε συσκέψεις κατά Π.Ε με τους αρμόδιους φορείς. Από την πείρα προηγούμενων ετών σ’ αυτά τα σχέδια επαναλαμβάνονται συνήθως οι πάγιες κατευθύνσεις και εκκλήσεις, χωρίς όμως αυτό να βελτιώνει στην πράξη την κατάσταση, αφού παραμένουν ως δεδομένα: η μειωμένη κρατική επιχορήγηση για την πυροπροστασία, οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και οχήματα της Π.Υ και της Δασικής Υπηρεσίας, αλλά και των Δήμων, Περιφέρειας. Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή να μας ενημερώσει γι’ αυτό τι προβλέπει συγκεκριμένα, με τι προσωπικό και μέσα υποστηρίζεται και με τι χρηματοδότηση;

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, θεωρεί ότι χρειάζεται η περιφέρεια και οι δήμοι, αλλά και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των αγροτών, των εργαζομένων και επαγγελματιών να διεκδικήσουν η δασοπροστασία – πυροπροστασία, όπως και η αντιπλημμυρική και αντισεισμική θωράκιση, που αφορούν την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της λαϊκής περιουσίας και του περιβάλλοντος, να μπουν σε προτεραιότητα.
• Άμεση και επαρκή χρηματοδότηση των φορέων δασοπροστασίας-δασοπυρόσβεσης.
• Να ενισχυθούν τώρα, οι αρμόδιες δυνάμεις πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών, των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα στους Πυροσβεστικούς & Λιμενικούς Σταθμούς.
• Να μπει τέλος στην κατηγοριοποίηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε μόνιμους και συμβασιούχους πυροσβέστες. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι πυροσβέστες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και κλιμακίων.
• Ενιαίο αντιπυρικό σχεδιασμό για κάθε ορεινό όγκο με την ευθύνη των Δασικών Υπηρεσιών και την επικουρική στήριξη των Δήμων και της Περιφέρειας.
• Να συγκροτηθεί ενιαίος κρατικός φορέας προστασίας της δασικής περιουσίας, με προτεραιότητα τη συγκρότηση και στο επίπεδο της Θεσσαλίας συντονιστικού οργάνου για αποψίλωση, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, άμεση χρηματοδότηση και ενίσχυση της υποδομής της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για την κάλυψη των χιλιάδων κενών.
• Να μετατραπεί σε δημόσια περιουσία η ιδιοκτησία των μεγάλων ιδιωτικών εκτάσεων και των εκτάσεων της εκκλησίας στα βουνά, τα δάση, δασικές εκτάσεις.
• Να καταργηθεί ο αντιπεριβαλλοντικός νόμος της Ν.Δ και όλοι οι δασοκτόνοι νόμοι Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ, που αποχαρακτηρίζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν τους καταπατητές και ανοίγουν το δρόμο για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμα και σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως Νatura.
• Να προστατευθούν οι καμένες δασικές εκτάσεις από καταπατητές και επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναδασωθούν άμεσα.
• Να αποζημιωθούν στο 100% οι πληγέντες από πυρκαγιές σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία, και να εξοφληθούν άμεσα όσοι καθυστερούν να αποζημιωθούν.
• Να παρθούν άμεσα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα στις περιοχές που καταστρέφονται από πυρκαγιές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το