Τοπικά

ΛΑΣ Θεσσαλίας: «Όχι» στην εγκατάσταση μονάδας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στον Παγασητικό

Αντιπροσωπεία των περιφερειακών συμβούλων Θεσσαλίας, της Λαικής Συσπείρωσης, αποτελούμενη από τον επικεφαλής της, Τάσο Τσιαπλέ και τον Αποστόλη Νάνο, συμμετείχε στην συγκέντρωση εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων της Μαγνησίας, στην παραλία του Βόλου στις 6/5/2023, ενάντια στην εγκατάσταση μονάδας LNG στον Παγασητικό κόλπο.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουν εκφράσει την πλήρη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση στον Παγασητικό κόλπο, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου από τις ΗΠΑ, που θα μεταφορτώνεται από υγραεριοφόρα πλοία, από την εταιρεία MEDITERRANEAN GAS Α.Ε, σε σύμπραξη με την ExxonMobil.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Θεσσαλίας:
“Δυο φορές έως τώρα, με έγγραφο αίτημα τους προς την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου, έχουν ζητήσει την πραγματοποίηση ανοιχτής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Βόλο, προκειμένου να πάρει απόφαση εναντίωσής στην εγκατάσταση στον Παγασητικό κόλπο, πλωτής εξέδρας-σταθμού αποθήκευσης – αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου, χωρίς όμως να πάρουν συγκεκριμένη απάντηση και φυσικά χωρίς να έχει προγραμματισθεί τέτοια συνεδρίαση.
Ως Λαική Συσπείρωση, δεν επαναπαυόμαστε με τις δήθεν διαβεβαιώσεις ότι πάγωσε η επένδυση του LNG, έχοντας ως δεδομένο ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Ε.Ε. με την εφαρμογή της λεγόμενης Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να μετατρέπει τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς υγροποιημένου Φυσικού Aερίου (LNG) ενισχύοντας την εμπλοκή της στους επικίνδυνους ενεργειακούς και ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.
Η κυβέρνηση θεωρεί την εγκατάσταση αυτού του σταθμού LNC στον Παγασητικό κόλπο, κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας, του λεγόμενου Κάθετου Ενεργειακού Διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές. Διαδρομές που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων, απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Ν/Α Ευρώπη. Επιπλέον αυτή η επένδυση είχε «αγκαλιασθεί» εξ’ αρχής από την Δημοτική Αρχή Βόλου.
Η ΡΑΕ και η «Mediterranean Gas», με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης, προχωρούν στην υλοποίηση εγκατάστασης πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου, του έργου FSRU «ΑΡΓΩ» στον Παγασητικό κόλπο.
Πρόκειται για ένα έργο που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την ασφάλεια των κατοίκων του Βόλου και ευρύτερα της περιοχής, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

Σε συνδυασμό με τη λειτουργία Αμερικανονατοικών βάσεων στην περιοχή, αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Βόλος μετατρέπεται σε κόμβο επικίνδυνων ενεργειακών και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με σοβαρούς κινδύνους για την ειρήνη, αφού το έργο είναι συνδυασμένο με τον λεγόμενο Κάθετο Ενεργειακό Διάδρομο, για τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και της ΕΕ απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας.
Μια τέτοια επένδυση αφορά αποκλειστικά τα συμφέροντα μεγάλων αμερικανικών επιχειρηματικών ομίλων, όπως και κάποιων Ελλήνων εφοπλιστών που κατέχουν μεγάλο αριθμό πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου.
Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας, με τιμές παραγωγού στα αγροτικά προϊόντα, που δεν καλύπτουν ούτε το υπέρογκο κόστος παραγωγής.
Γι’ αυτό είναι αναγκαία η μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Μαγνησίας στους αγώνες σωματείων και μαζικών φορέων, αξιώνοντας το σταμάτημα της εγκατάστασης του σταθμού υγροποιημένου αερίου σε οποιοδήποτε σημείο του Παγασητικού κόλπου”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το