Τοπικά

ΛΑΣ Θεσσαλίας: Να στηριχθούν ουσιαστικά οι βιοπαλαιστές ελαιοπαραγωγοί για να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να παράγουν

Η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ελαιοπαραγωγών της Θεσσαλίας, οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση, εξαιτίας της εκτεταμένης ακαρπίας, που σε ορισμένες περιοχές φθάνει ακόμη και το 90%, του μεγάλου κόστους παραγωγής, των χαμηλών τιμών παραγωγού, της κερδοσκοπίας μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων, της ελλιπέστατης προστασίας της παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου από τον δάκο και άλλες ασθένειες, της ελλιπέστατης κρατικής χρηματοδότησης για έργα υποδομής, όπως εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων, αγροτικής οδοποιίας, έργων προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα.

Όπως επισημαίνει, την ίδια ώρα, από την εκτίναξη της τιμής του ελαιολάδου κερδισμένοι βγαίνουν οι έμποροι και οι μεσάζοντες, ενώ γίνεται προσπάθεια να φανούν ως υπαίτιοι οι ίδιοι οι αγρότες.
“Για να μην εγκαταλειφθεί μαζικά η ελαιοκαλλιέργεια και για να μην καταρεύσουν οικονομικά πολλές περιοχές, απαιτείται άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω της ακαρπίας στο σύνολο των ελαιοπαραγωγών σε όλες τις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα, με 200 ευρώ/στρέμμα.
Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα και να δοθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση από το κράτος και τις Περιφέρειες για τη δακοκτονία.
Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, να χρηματοδοτηθεί επαρκώς από το κράτος ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, όπως και την ακαρπία. Να αποζημιώνει στο 100% τις ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια, ουσιαστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.,
Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα του αγροτοπαραγωγού, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν ικανοποιητικό εισόδημα διαβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτών.
Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής (αγροτικό οδικό δίκτυο, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.α.)”

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το