Τοπικά

ΛΑΣ Θεσσαλίας: Η ανάγκη για το έργο αντιπλημμυρικής προστασίας του Αγνώντα δεν χωράει αναβολές

“Τις εφιαλτικές στιγμές των πλημμυρών του 2015, όπου από τύχη δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, αλλά οι ζημιές που υπέστησαν ήταν καταστροφικές, ζουν σε κάθε βροχόπτωση, όπως και πριν λίγες ημέρες, κάτοικοι, επαγγελματίες και παραθεριστές του Αγνώντα στη Σκόπελο” επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας και σημειώνει ότι “θεατές στο ίδιο σκηνικό” αντίκρισαν ξανά μεγάλο όγκο νερών και φερτών υλών στους δρόμους και στα καταστήματά τους. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης ζητούν από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας να  εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου στον Αγνώντα Σκοπέλου και τι θα κάνει για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΛΑΣ Θεσσαλίας:

“Μετά από αλλεπάλληλα (δεκάδες) υπομνήματα διαμαρτυριών των κατοίκων, που στήριξε η Λαική Συσπείρωση τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2015, αλλά και με την αριθμ. 57/2019 απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου, εγκρίθηκε και παραλήφθηκε αντιπλημμυρική μελέτη για την προστασία του Αγνώντα, ύψους 2.120.000 €.
Από τότε κυβερνήσεις και Περιφέρεια Θεσσαλίας, «αναζητούν» χρηματοδοτικό εργαλείο ένταξης του, χωρίς όμως στην πράξη να έχει γίνει κάτι, με αποτέλεσμα να παραμείνει μεγάλος ο κίνδυνος από τα πλημμυρικά φαινόμενα, για την ανθρώπινη ζωή και τις περιουσίες πολλών οικογενειών.
Κι αυτό την ίδια ώρα όπου δεκάδες εκατομμύρια ευρώ διοχετεύονται είτε σε έργα βιτρίνας, είτε στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε και τις κυβερνητικές πολιτικές που σκοπό τους έχουν την διασφάλιση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων και όχι την κάλυψη των αναγκών των πολλών.
Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την κοστολόγηση των ζημιών σε υποδομές και ιδιωτική περιουσία από τις πλημμύρες του 2015 που έκανε το ΤΕΕ, αυτές ανέρχονταν σε 20.000.000 € περίπου και η χρηματοδότηση από την τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια της Ν.Δ, ανήλθε περίπου στο 10% αυτών.
Ελάχιστη ήταν και η χρηματοδότηση από την πλευρά της περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία το 2018 έκανε ένα επιφανειακό καθαρισμό ρεμάτων, μεταξύ αυτών και του Αγνώντα.
Η ανάγκη για την υλοποίηση του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας του Αγνώντα δεν χωράει αναβολές και ψάξιμο! Είναι επιτακτική ανάγκη που έπρεπε να είχε γίνει χθες.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας εξηγήσει γιατί δεν προχώρησε τόσα χρόνια στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης και της κατασκευής του αντιπλημμυρικού έργου στον Αγνώντα Σκοπέλου και τι θα κάνει για να προχωρήσει άμεσα η κατασκευή του;

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το